婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Sevendwarfs 發表於 19-4-1 02:34
唔好意思,我覺得你奶奶錫女一啲問題都無。只要你奶奶喜歡,姑仔嫁咗都可以日日自己和帶埋仔女回娘家探阿 ...

個女逢年過節翻來無一份禮物,我覺得係個阿媽問題咯,始終嫁出去係另外一個家庭,就算去親戚度飲喜酒,你落名都係寫老公個名啦,平時唔買都算啦!過年我翻我阿媽度我都會備一份禮物咯,姑仔一家結婚甘內都未叫過人,你覺得無問題?一家未請過阿哥阿嫂阿媽食飯,你覺得無問題???可能有d人好大量,不過我唔係咯

男爵府

樓主多事了。你最多叫你c6唔加家用,1萬係夠的。
其餘話之男家點。

大宅

wingyuT 發表於 19-4-1 09:55
個女逢年過節翻來無一份禮物,我覺得係個阿媽問題咯,始終嫁出去係另外一個家庭,就算去親戚度飲喜酒,你 ...

我返我阿媽度食飯 我都係好間吾中先帶野返去 咁大時大節 飯聚 我都會埋下單既 不過我阿媽 見到我地返去 已經好開心

別墅

回覆樓主:

我就同老公講過,99有乜家產到時留返比姑仔,我唔稀罕,但麻煩到時6299有咩事搵姑仔攪掂.
你理唔到人地點錫個女,只可以自己清高小小,第事有咩都說服到所有人.對得人對得住自己.

大宅

屠龍女皇 發表於 19-4-2 04:30
我就同老公講過,99有乜家產到時留返比姑仔,我唔稀罕,但麻煩到時6299有咩事搵姑仔攪掂.
你理唔到人地點錫 ...

如果唔係一齊住就更係眼不見為乾淨啦,一齊住好難咯,我地屋企有咩好野,我奶奶都想送一份過去,見到就眼冤

大宅

s_for_samantha 發表於 19-4-1 21:05
我返我阿媽度食飯 我都係好間吾中先帶野返去 咁大時大節 飯聚 我都會埋下單既 :hands ...

間唔中埋單都好啦,我姑仔唔係噶,就算佢老公無錢,ok,唔需要成日請,你10餐埋一兩餐都可以吧?過年,中秋你點都會送禮物啦,佢呢d日子都係成家人兩手空空來噶

珍珠宮

回覆樓主:

錢係99嘅,99中意倒貼邊個都得啦~
況且果個仲係99個女~
係我就唔會理,總之都唔好諗住要我加家用去倒貼就得啦~

大宅

樓主,我完全明白,因為我姑仔兩公婆都係咁...
重點係佢老公好有錢,不過超級孤寒,埋單就借尿遁,不知所謂⋯⋯

最恐怖係佢兩公婆生左,日日係whatsapp group 狂send 自己個女d 相出黎,最嚴重係連屎都影埋俾我地睇,我懷疑佢地有分享症候群..

複式洋房

wingyuT 發表於 19-3-31 17:04
我老公孝順仔一個,覺得屋企人幫得就幫,姑仔老公我唔知,結婚幾年加埋講野應該都唔超過10句,一聲阿嫂都 ...

我老公個妹係有事要幫手/問 先會叫我阿嫂..我寧願佢似你姑仔咁唔好叫~~不過我姑仔同你姑仔有共同點..係超懶..食完飯就坐係sofa 架勒..新抱就幫手執野洗碗

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

我得閒先分享下,數只毒姑賤野出來。暫時未有咁多時間。

別墅

回覆樓主:

0的港女姑9姑仔有佢地既報應,根本唔洗嬲,嬲親自己蝕埋比佢呀,佢地係個咩人就有咩淒慘既結果.所以勿動氣,等睇戲.

大宅

屠龍女皇 發表於 19-5-20 04:42
0的港女姑9姑仔有佢地既報應,根本唔洗嬲,嬲親自己蝕埋比佢呀,佢地係個咩人就有咩淒慘既結果.所以勿動氣 ...

係就好了JM,, 我都超憎我姑仔!簡直嬲到想去打佢小人,但學你話齋,等睇戲咯

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

有種人,專鍾意挑撥離間,口是生非,不過心地唔好,唔見得佢活得比人快樂。

男爵府

呢度有jm呻同老公嘈交,蝦,或離婚,其他jm通常叫佢帶细路返娘家,有阿媽照顧。(如果係ftm, 都唔會有錢比娘家) 亦可能只有能力比少少。
另一方面又有jm話姑奶或姑仔帶仔女返黎痴飲痴食痴住,结左婚仲返娘家霸房。
其實返娘家避難既jm咪即係大家口中既痴飲痴食姑仔。
所以大家換個身分諗下,可能感覺好d。
我並非針對樓主,只係覺得好矛盾。

首頁

尾頁

跳至