夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

mini1204 發表於 19-4-1 23:39
睇下有無辦法迫佢返佢媽度
佢吾見棺材吾流眼淚

我其實都最想係咁,我同佢真係相處唔到,一齊我好辛苦。但佢就係點pang 都唔走,試過嗌交嗌得好勁佢話佢走,我話你話咗走唔走正p 街。但第二朝佢又當無事

翡翠宮

hmlover 發表於 19-4-1 23:48
我其實都最想係咁,我同佢真係相處唔到,一齊我好辛苦。但佢就係點pang 都唔走,試過嗌交嗌得好勁佢話佢走 ...

我一定用换鎖呢招

複式洋房

mini1204 發表於 19-4-1 23:50
我一定用换鎖呢招

真係要咁薑?咁就擘晒面架啦喎

翡翠宮

hmlover 發表於 19-4-1 23:52

吾破斧沉舟佢永遠係睡房訓
如果你想比大家一次機會既,就忍心一次掃佢走
如果你根本連機會都吾想比,就賣樓/返娘家由O開始
either way都好過而家咁半死不活

至於驚佢自殺。。。我係好理智既人,一個人去自殺,係佢本身性格有不可彌補既缺陷,呢樣野同旁人無,我一定吾會攬件事上身。所以呢個恐懼,對我毫無影響。

大宅

佢嘅行業,可唔可以在其他地方有出路,例如是在國內從業,在其他國家再考牌,又或者係用佢學識寫書等等。不過萬事起頭難,先要讓佢慢慢面子。男人在事業走失,好可能要在事業方面有返成績先可以精神返。
又或者佢面對唔到親戚朋友,幸運你的娘家在外地,不坊同老公傾下,可唔可以賣左間樓,一齊去外國重新生活,雖然可能沒左一份厚職人工,但可能救返頭家。

大宅

mini1204 發表於 19-4-1 23:50
我一定用换鎖呢招

我反而擔心做到咁絕,男人會不會一時之氣傷害母女?或者喺門外大聲咆哮?

翡翠宮

patpatching 發表於 19-4-2 00:23
我反而擔心做到咁絕,男人會不會一時之氣傷害母女?或者喺門外大聲咆哮?
...

咁呢樣野要樓主衡量
我所知既死蛇好少有暴力傾向
咆哮你預左佢一定會
所以做之前要通知佢D家人

子爵府

hmlover 發表於 19-4-1 22:21
都係想借個位呻下。
老公失咗業已經3年,啲脾氣越來越難頂,日日黑口黑面。我講啲咩一句唔啱聽就大發脾氣, ...

先分房瞓, 等你可以透下氣

別墅

hmlover 發表於 19-4-1 23:52

個人意見,2個情況選擇,一係恨,一係肯。恨:就唔好考慮佢感受甘多什麼多年感情同習慣,您同個女要既嘢係未來而不是過去,如果您地夫妻問題溝通不了會影響個小朋友心理。肯:就唔好只係同情佢,如果中相信會有轉機,就要推動佢做返一個積極既人,過程漫長唔怨得人,但肯做佢個心一定會明白,對佢以加因自悲而生既負面情緒都會有好大幫助,想做好人,定為自己著想既醜人,您真係好好思量下,祝福您

複式洋房

都係想借個位呻下。
老公失咗業已經3年,啲脾氣越來越難頂,日日黑口黑面。我講啲咩一句唔啱聽就大發脾氣, ...

要解決首先要搵份工,,佢唔想轉行,,,有冇佢身邊朋友,親友,話等人用叫佢幫手做下散工,,做多一排,就習慣,。。。。我朋友做開文職十幾年,有一排我等人用(建造業)叫佢做下散工,做了一排,習慣了,叫佢考牌,幾個月時間讀速成班,考了三個牌,現在差不多做了年半,已經有$26000一個月,而且好幫得手,,,,失業越耐越難搵工

子爵府

回覆樓主:

呢d咁自私既人仲對佢人慈?!
小心佢出面識個女人謀你身家 緊係自保左先

大宅

回覆樓主:

佢要自殺你都控制唔到, 但最驚佢會傷害你母女

大宅

hmlover 發表於 19-4-1 23:18
講過啦。其實我唔係最介意佢失業,我係討厭佢失業後嘅態度。如果佢肯積極面對,就算都係搵唔到我都唔會怪 ...

同我老公有啲似,但我老公無發脾氣,只係我有鬧佢。
佢在12歲全家移民外國,回流原因因該佢媽煩(佢自己一個回流)但同我一齊嗰陣已失業,之後有做一份一年的合約工,不過得6000元,佢對份工唔認真,經常射波。
合約滿話抖下先,一抖就6年..
早兩年差不多四十歲,話想搵多啲錢,可以用,咁啱有朋友見到我屋企附近商場有招募會,佢又好快手拎CV去見,成功咗,而家做咗兩年,係辛苦,但佢識諗咗,四十歲先起步..

以前呢,叫佢搵份5000嘅兼職都好啦,完全無動力,扮有去。佢因爲自己係大學生,放唔低,搞到高不成,低不就。
之前鬧又鬧過,講又講過,係要等佢開(曉)先有用。

大宅

都係想借個位呻下。

而家我老公返工啲同事對佢好好,有時請下佢食生果,有時調幾日回以前做過嘅地方,啲同事仲請佢食午飯,感覺到佢好開心,因為佢無乜朋友

大宅

回覆樓主:

其實失業時間愈耐,就更加唔想搵工,生活無大變化,就會過得一日得一日,如果唔想關係太差,叫佢先搬返亞媽家,搵到工,part time都好,先再考慮搬返來,如果佢唔想無左個家,佢就會去搵,點都要迫佢做啲嘢,有時真係要絕少少,你都包容佢幾年,一家有埋小朋友,應該顧自己多啲

大宅

mini1204 發表於 19-4-1 23:28
將佢D野搬去佢媽度
换鎖吾比佢入屋

換鎖真係有用!

大宅

patpatching 發表於 19-4-2 00:23
...

打落去管理處叫人上來掃走佢

複式洋房

心煙紅 發表於 19-4-2 03:42
要解決首先要搵份工,,佢唔想轉行,,,有冇佢身邊朋友,親友,話等人用叫佢幫手做下散工,,做多一排,就習慣,。。 ...

其實佢要搵一份工我唔覺得會好難,好多朋友都好關心我哋,俾咗好多suggestion. 但係佢自己放唔低,身邊嘅人想幫都幫唔到。

我又唔可以話佢好懶唔願搵工,睇得出佢係好積極想入番之前嗰行。每次以為有機會就好興奮,但後尾都係俾人turn down 就發晒癲半夜喺度大叫同喊。呢幾年來來來回回已經好多次。每日放工就要估佢心情。

複式洋房

hmlover 發表於 19-4-2 08:44
其實佢要搵一份工我唔覺得會好難,好多朋友都好關心我哋,俾咗好多suggestion. 但係佢自己放唔低,身邊嘅 ...

佢工作可唔可以自己開鋪

複式洋房

心煙紅 發表於 19-4-2 08:45
佢工作可唔可以自己開鋪

可以,但自己開都要攞牌,佢攞唔到個牌

首頁
12345...9

尾頁

跳至