自由講場

跳至

首頁
12345...46

尾頁

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

tramtram 發表於 19-4-14 06:07
請問樓主表妹拎是學簽, 是否不可工作 ?

學簽係默許可以每星期工作20小時,法定假可以無限(即係聖誕,暑假) 佢老公配偶工簽係無工種同時間限制,去洗碗又得,做白領高層又得,去送pizza都得。

伯爵府

transformers 發表於 19-4-14 06:10
學簽係默許可以每星期工作20小時,法定假可以無限(即係聖誕,暑假) 佢老公配偶工簽係無工種同時間限制,去 ...

咁都幾好喎, 謝謝分享

侯爵府

Dailywin 發表於 19-4-14 05:09
本來香港就係借來的地方,借來的時間,一到97,就咩野都係土共話哂事,有能力早就好似香港頭個十位富豪,個 ...

中共對香港既干預基本上個個都睇到....講真,有幾多個土生土長香港人鐘意香港變成咁?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

transformers 發表於 19-4-13 22:08
佢老公有配偶工簽咩合法工作都做得,應該會做餐飲業(人工唔錯,呢邊食個飯,最低tips係15%) 我懷疑佢老公 ...

咁都好既,比兩年時間自己,唔岩返返香港都搵到工作。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 19-4-14 06:12
咁都好既,比兩年時間自己,唔岩返返香港都搵到工作。

樓主表妹個個案,本來唔係高薪要職,又無物業,一試無仿

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 19-4-13 22:14

最緊要習慣同捨得香港家人同生活啦。

人生幾十年,抽一兩年時間試下,都唔錯。

侯爵府

stkyo 發表於 19-4-14 06:14

係呀,根本無野可以失去,反而係賺左個好難得既經驗,
就算佢讀完唔想留係呢邊,佢番到香港,英文又識多左,
消極d咁講,做番售貨員都高級d啦!
如果有香港物業既仲穩,呢邊出租黎抵消供樓果舊錢,果邊讀書增值自己拎多個護照,無咩壓力。

APIGMA    發表於 19-4-14 12:26

侯爵府

我愛Corina 發表於 19-4-14 06:18
最緊要習慣同捨得香港家人同生活啦。

人生幾十年,抽一兩年時間試下,都唔錯。

係呀,2年讀書又唔係話咁耐,新年暑假聖誕咪一樣可以番香港
係香港住都未必話成日見d親戚,番工番學乜都長時間過人 呢邊乜都慢過人
我平時真係好少開post,一向都係覺得有d勁野發生先上黎報下 今日已經打左我3年來最多既中文,我覺得好刺激

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

transformers 發表於 19-4-14 06:04
如果只限有錢人移民就唔會有技術移民啦,
低唔低端真係睇個人,硬係要去人地國家攞福利既就緊係去邊唔受歡 ...

好好啊,supply n demand,滿省需要工作人口,雙方附合到條件好似買賣合約咁啫

真係趁後生,付出幾年買個轉變,無論到時去定留,對一家人嚟講都有賺

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mowaiyan11 發表於 19-4-14 04:51
樓主,唔好意思,呢個case 令我諗,點解香港人一邊就話大陸人落嚟香港就係輸出低端移民,但同時間我地做同 ...

侯爵府

MM2H 發表於 19-4-14 06:30
好好啊,supply n demand,滿省需要工作人口,雙方附合到條件好似買賣合約咁啫

真係趁後生,付出幾年買個 ...

我都覺得成件事係正面既! 去唔到working holiday, 咪當同屋企人一家3口去study hoilday囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

transformers 發表於 19-4-14 06:37
我都覺得成件事係正面既! 去唔到working holiday, 咪當同屋企人一家3口去study hoilday囉
...

重點係,你表妹有你在旁支持,已經比人行前3,4步,文字中都感受到你有幾興奮

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

transformers 發表於 19-4-14 06:20
係呀,根本無野可以失去,反而係賺左個好難得既經驗,
就算佢讀完唔想留係呢邊,佢番到香港,英文又識多左 ...

想法一啲都唔消極,仲好正面,呢類思想嘅人最容易融入新環境、新生活!讚!讚!讚!

公爵府

回覆樓主:

成件事應該要有大舊錢先得,30萬係碎銀,去到果邊假設全家冇嘢做/冇人請,又要生活,所以一定要有大畢生活費來支付未來2年開支。

咁如果考唔到又唔合格咁點?係咪可以考到得為止?成件事都好嘅,多條路行。

珍珠宮

Dailywin 發表於 19-4-14 05:09
本來香港就係借來的地方,借來的時間,一到97,就咩野都係土共話哂事,有能力早就好似香港頭個十位富豪,個 ...

我記得香港,九龍係割讓,新界先係租借

侯爵府

MM2H 發表於 19-4-14 06:42
重點係,你表妹有你在旁支持,已經比人行前3,4步,文字中都感受到你有幾興奮
...

係呀

侯爵府

BGCOME08 發表於 19-4-14 06:50
成件事應該要有大舊錢先得,30萬係碎銀,去到果邊假設全家冇嘢做/冇人請,又要生活,所以一定要有大畢生活 ...

全家無野做,最多都係2年租屋同生活費,學費又已經俾左囉!
預高質素d生活,1萬hkd房租(已包電管網費,水呢邊幾十蚊/年就唔好提喇),1萬hkd生活(如果唔係餐餐出街食,又唔會要1萬hk咁多既)
我1家4口2大2細日常買餸,買下廁紙呀呢樣果樣雜物,1個月都係6,7000hkd啦,無乜特別計住黎用,係香港我自問做唔到,最慳日常我係香港唔計水電媒都要用萬幾蚊

2年都係24萬,有安全感d當佢齊頭30萬啦!
連埋學費都係60萬,60萬係香港買個車位都唔夠俾首期,60萬又唔使一次過拎出黎,一半俾學費,一半慢慢用下呀,買下港燈收下息囉! 畢左業真係除非你頹到爆,如果唔係真係好難會搵唔到工做,最低工資都夠交租食飯
又唔使話要一百幾十萬現金既,有就緊係係好玩啦住大屋養番狗,攪下花園洗下車種下菜仔呢d基本既就唔使講,悶就去shopping下,得閒換下車呀,買下野又一day,星期五,六出去同朋友玩,長假落美國打個圈番又得

可能我比較樂觀,雖然佢地唔係幾百萬未開頭,不過我係呢邊住知道生活開銷咩價位,唔租1萬可以租7千,唔想俾15%貼士咪自己煮囉! 豐檢由人,香港人都係慣哂睇餸食飯架啦!暫時無乜擔心佢地。

侯爵府

BGCOME08 發表於 19-4-14 06:50
成件事應該要有大舊錢先得,30萬係碎銀,去到果邊假設全家冇嘢做/冇人請,又要生活,所以一定要有大畢生活 ...

考唔到個試係可以考到合格為止,限時畢業果日計起18個月,正常有心要做加拿大人,背都背左佢啦!畢左業係可以即刻番香港,係香港考,考完寄番去加拿大,係香港等聯邦移民,排到你就得架喇(依家遞表入藉,處理時間,健康檢查,無犯罪背景審查,文件處理etc係18個月)
我知咁多係因為政府網寫既

子爵府

transformers 發表於 19-4-14 03:00
呢10,8年我都係加拿大香港兩邊住,眼見香港好似愈黎愈大壓力,有感呢邊環境可能無加拿大果邊咁適合小朋友 ...

男爵府

樓主你好好,表妹有你幫好幸福。多謝你的分享。

首頁
12345...46

尾頁

跳至