烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大少拉 發表於 19-4-22 10:46

講開陀b時,我生兩個仔都要成日出出入入醫院,已尾果個月仲 ...

你保重呀,我大學有個女同學有遺傳糖尿,佢話16歲已經要自己打針,當時聽佢講到喊,十幾歲同我地出去食飯,佢咩都要計過至食得,成日食唔飽,佢覺得自己好慘,又肥又唔靚,後來佢同我講唔會結婚生仔,因為唔想延續落去(佢全家都有), 另一個女同學就有遺傳心臟病,好早結婚,但决定唔生。不過而家醫學昌明咗,資訊又多咗,最緊要自己態度正確有决心,我相信人定可以勝天。我都要努力!
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

rose-mag 發表於 19-4-22 10:59
你保重呀,我大學有個女同學有遺傳糖尿,佢話16歲已經要自己打針,當時聽佢講到喊,十幾歲同我地出去食飯 ...

多謝你呀!

其實當初我知自己有糖尿病時,都好似你個女嘅同學一樣架。。。會心入面諗,做嘜要係我? 不過我無佢咁叻,我當時嘜都照食。

反而係生左兩個仔,有次同個仔去睇醫生,個醫生知我有糖尿病。佢就話,如果你唔好好照顧自己,我(個醫生)相信,你睇唔到你個仔大。(糖尿眼)。 之後我先開始戒口。難架! 但到依家,有時都會偷食dd 甜野。但唔會多,例如食左粒糖。 晚餐就食少兩啖飯。
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

rose-mag 發表於 19-4-22 10:59
你保重呀,我大學有個女同學有遺傳糖尿,佢話16歲已經要自己打針,當時聽佢講到喊,十幾歲同我地出去食飯 ...

丫!我岩岩記得,你如果係初期,你試飲下綠蘿花茶。 每日當水飲。 我未飲前拮手指通常10.x ,有時12度幾。。好嚇人。,依家飲左拮手指大約7度以上,但好少過10度。多數7.x 佢對我黎講算有效又唔難飲了。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大少拉 發表於 19-4-22 11:23
丫!我岩岩記得,你如果係初期,你試飲下綠蘿花茶。 每日當水飲。 我未飲前拮手指通常10.x ,有時12度幾 ...

綠蘿花茶?等我查下我呢邊有冇先,多謝你!

翡翠宮

rose-mag 發表於 19-4-22 11:30
綠蘿花茶?等我查下我呢邊有冇先,多謝你!

係咁嘅樣架。

我依家一起身就沖定一樽黎飲。飲完又加水。我會用茶包袋,袋住佢沖。味道都唔差。

王國長老

大少拉 發表於 19-4-21 19:38
係咁嘅樣架。

我依家一起身就沖定一樽黎飲。飲完又加水。我會用茶包袋,袋住佢沖。味道都唔差。 ...

我識人開藥材舖,等我去問下先,唔該晒你!

翡翠宮

rose-mag 發表於 19-4-22 11:44
我識人開藥材舖,等我去問下先,唔該晒你!

唔使唔該。 希望你搵到佢。

rose-mag    發表於 19-4-22 11:53

珍珠宮

大廚勳章

唔怕苦的話 , 可以食吓苦瓜 ,....

醫學上已經證明咗苦瓜含有另類胰島素 , 可以醫治糖尿病....
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7334382

但是 , 要真正醫治的話 , 就要食 很多、很多、... 的苦瓜 .... , 因此 病人必須依靠藥廠去提取、濃縮 苦瓜 的藥效。

一般人把苦瓜 作為平常的食療 , 它的確會有點幫助 ; 但糖尿病人就只得 杯水車薪 了。
https://www.msn.com/zh-tw/health/topic/苦瓜、山苦瓜誰是降血糖高手?營養師糖尿病這樣聰明吃蔬菜/ar-BBR6iZc

by the way , 苦瓜偏寒涼, 孕婦、小孩、脾胃虛弱人士 忌食 !

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

大少拉 發表於 19-4-22 11:23
丫!我岩岩記得,你如果係初期,你試飲下綠蘿花茶。 每日當水飲。 我未飲前拮手指通常10.x ,有時12度幾 ...
你有冇同醫生講, 有關飲用綠蘿花茶嘅情況 ?

糖尿病用藥多數係 Metformin、Acarbose :

Metformin 的功能是減少腸道對葡萄糖的吸收,以及減低肝臟進行糖質新生,使身體血糖不升高,也能增加周邊組織對對胰島素的敏感性。
Acarbose 則是抑制腸道分解多醣的酵素 (α-glucosidase , 即係 α-葡萄糖苷酶) 作用,減少 澱粉類食物 被分解為 葡萄糖吸收。

似乎 綠蘿花茶 同 Acarbose 嘅藥效重疊咗.....
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

翡翠宮

khman 發表於 19-4-22 17:20
你有冇同醫生講, 有關飲用綠蘿花茶嘅情況 ?

糖尿病用藥多數係 Metformin、Acarbose :

多謝提醒。

我無同醫生講。因為佢都仲係覺得我唔達標。所以可能轉藥或轉打針。

我岩岩睇過我d藥,有metformin 。但第2隻藥就唔係acarbose。不過多謝你提醒我。我下次覆診,會同醫生講架喇!

珍珠宮

大廚勳章

大少拉 發表於 19-4-22 18:12
多謝提醒。

我無同醫生講。因為佢都仲係覺得我唔達標。所以可能轉藥或轉打針。
You are welcome ~

by the way , Acarbose 可能用咗另一個藥名, 例如 : Glucobay、...
https://en.wikipedia.org/wiki/Acarbose

ご馳走様

翡翠宮

khman 發表於 19-4-22 18:59
You are welcome ~

by the way , Acarbose 可能用咗另一個藥名, 例如 : Glucobay、...

你好好呀!

我岩岩都有睇,第2種藥都唔係果個名。 但我會同醫生講架!真係多謝你呀!

子爵府

小冬 發表於 19-4-14 23:24
如題,有咩簡單食譜如下午茶及晚餐?佢地又唔肯食紅米飯、三色飯之類,夏天又買雪條、檸檬茶飲品引病人,佢 ...

紅米可以放埋煲一邊煮

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

大少拉 發表於 19-4-22 19:47
你好好呀!

我岩岩都有睇,第2種藥都唔係果個名。 但我 ...

口服糖尿葯:
1) 雙胍類 e.g. Metformin
2) 磺胺尿素劑 e.g. Gliclacide
3) 糖甘酶抑制劑 e.g. Acarbose
4) 胰島素增敏劑 e.g. Piglitazone
5) 二狀基狀IV抑制劑 e.g. Algliptin
6) 鈉--葡萄糖協同轉運蛋白2抑制劑 e.g. Dapagliflozin

大家可詢問自己的醫生自己吃的药有什麼作用和短處。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至