跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Re: 東涌媽咪會

好呀!如果東涌的媽咪約出黎lunch,約埋我一齊啦!不過,我12月開始就星期一、二、四都唔得呀!
My Two Princess

大宅

wa......咁多FT 媽咪, 正呀!!!!

pigpig, 點解你咁忙ga....?? 做part-time???? 上playgroup????

大宅

:-P :-P UPDATE :-P :-P

媽咪名, 職業 --- 仔/女, bb名, 出生日期, 住係邊
1. somama, FT媽咪 --- 女, 阿so, 03年10月出世, 住東堤
2. littlegaspig --- 仔, 00年09月出世, 住映灣園
3. kannybb --- 未知仔定女, 預產期05年6月2日(港島東區醫院),住映灣園
4. Blythe_miki
5. Ru3gakuen
6. 彤b^^, FT媽咪--- 仔, 晞晞, 04年2月出世, 住裕東
7.pigpig, FT媽咪--- 女,02年3月出世,住愉景灣
8. karenp -- 仔, 01年& 02年出世, 住海堤灣畔

大宅

sorry 我想問嘜嘢叫做FT 呀?
thxs

大宅

FT = full time , 係我

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

somama^_^ ,
忙帶小雪返playgroup呀!
我係度諗緊,想出年3月俾小雪去活力幼稚園插班,等佢讀幾個月;之後9月先出hk讀k1,你地覺得活力好嗎?因為,我個人就比較喜歡活力......

禁止訪問

大宅

hello jessica, Welcome ar...東涌又熱鬧d la....

我個女而家在協康會上playgroup. $680 有12堂, 我在西九龍政府合署上堂, 果度地方幾好ka......個老師又教得幾好.....上哩個website睇下la.....協康會

大宅

pigpig, i don't know ar...我都未開始找幼稚園d料.....不過我諗我會去青草地.....富東商場果間呢......你有無哩間d料ar.....

pigpig 寫道:
somama^_^ ,
忙帶小雪返playgroup呀!
我係度諗緊,想出年3月俾小雪去活力幼稚園插班,等佢讀幾個月;之後9月先出hk讀k1,你地覺得活力好嗎?因為,我個人就比較喜歡活力......

琥珀宮

jessicalau,
我囡囡依家2歲8個月,係灣仔循道衛道返playgroup,你是否住東涌呀?因為我住愉景灣,所以搭船出HK比較方便。
如果東涌的話,你可以考慮下青草地的playgroup,不過唔知係咪要收2歲的小朋友?你可以去問下!另外,逸東都有協康會的playgroup,好似由1歲半開始可以返,我朋友去過覺得好好,教材又豐富,你BB依家14個月大,如果要去協康會讀playgroup的話,依家就要報定名,因為好多人報的。
如果你想讀英文的幼兒園,東涌唯一的選擇就係SUNSHINE HOUSE,大$33XX,一個月學費,我去參觀過環境都幾好..不過就無中文的,只是英文。
另外,如果你想全日幼兒園的話,就只有聖公會東涌幼兒園,不過,園內的衛生就真係麻麻,前幾個月就曾有手足口病....
希望以上資料可以幫到你啦!

somama^_^,
青草地既教學比較嚴緊,我自己就覺得環境比較暗,唔夠光猛,但係我知道愉景灣有好多小朋友係果度讀

大宅

哇pigpig, 你好勁!!! 你係唔係做左好耐功課ka la.....???

逸東協康會的playgroup是訓練小肌肉的, 我join的playgroup是訓練大肌肉的, 如果阿so到1歲半, 我都會join逸東果個.....

ah....原來青草地好嚴ka....其實我都懵水水, 因為有d師奶話果度d老師有愛心咋... :mrgreen: 睇

琥珀宮

somama^_^ ,
我只不過曾經想幫囡囡幫東涌的學校,所以就搵左D資料啦!而且我交遊廣寬 :mrgreen:
嘜原來有大、小肌肉分?甘我就真係唔清楚..不過,我朋友話個playgroup D老師好細心,教具好新,教法好好。
我去青草地參觀過,佢地都有功課做,但係就唔係最深果間,最深果間應該係保良局;其實,除左環境外,我諗青草地D老師應該都幾好,記得上次開放日,我朋友都話D老師唔錯,只不過D玩具就唔多乾淨

大宅

Hi all mama,
在11月號的"學前教育", 原來今期有介紹東涌的playgroup....你

大宅

jessicalau, 不如你都join埋我

禁止訪問

大宅

HI 各位,

唔介意我搭句咀嗎? 我路過! 我系2002年底-2003年初差D買著海堤灣畔. 結果考慮到車費大貴同學校等問題所以放棄!

我想問各位點睇!比D意見! 唔該! 我到宜家總未S心. 我真系我鐘意海堤灣畔.

大宅

jessica,
I'm also busy at Sat and Sun, 不過我昨日因為sick, 所以無返教會....不過心思思都要上bk, 睇下你

大宅

:-P :-P UPDATE :-P :-P

媽咪名, 職業 --- 仔/女, bb名, 出生日期, 住係邊
1. somama, FT媽咪 --- 女, 阿so, 03年10月出世, 住東堤
2. littlegaspig --- 仔, 00年09月出世, 住映灣園
3. kannybb --- 未知仔定女, 預產期05年6月2日(港島東區醫院),住映灣園
4. Blythe_miki
5. Ru3gakuen
6. 彤b^^, FT媽咪--- 仔, 晞晞, 04年2月出世, 住裕東
7.pigpig, FT媽咪--- 女,02年3月出世,住愉景灣
8. karenp -- 仔, 01年& 02年出世, 住海堤灣畔
9. jessicalau, FT媽咪 -- 女, 03年10月出世, 住映灣園

大宅

Edithma,

東涌真係幾好住ka.....不過d air pollution 都好勁.....交通費都唔係貴人好多

別墅

Dear All,

Nice to meet you here. I'm a full-time mum, and a part-time musician. I live in Tung Chung Crescent. I have a 2.5 years old daughter. Looking forward to have more sharing with you soon.

Hera

首頁

尾頁

跳至