自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

禁止訪問

大宅

lovely_princess 發表於 19-5-6 10:00
聽人講好多人偷嘢,如果用背囊係咪好危險?如果夏天去用隱形旅行包又冇咁易收埋
...

我上次買密碼鎖鎖住背囊

琥珀宮

stkyo 發表於 19-5-6 10:44
太跨張喇掛!我咁多年每年暑假都帶個女去歐洲自由行,日日都坐當地嘅交通工具,無事發生過喎! ...

睇你去歐洲邊度咋,英國還可,法國、意大利、俄羅斯扒手好猖獗,西班牙直情有人係街搶行李。

大宅

回覆樓主:

如果著褲多,推介你買一款薄銀包,尼龍料好薄身,可以放到歐元大紙仲有防RFID嘅卡位,可以放牛仔褲/斜褲前褲袋,我諗果個位好難比人伸到手去或戒爛褲袋而你唔知
個銀包牌子係pacsafe, 好似二百零蚊度,我老公出差去旅行一定換呢個銀包

公爵府

mamee 發表於 19-5-6 10:55

好睇你去邊道,德國北歐咪安全,去到意大利、布拉格呢啲就吾同 ...

點衰咗呀?

我覺得去意大利,巴黎,羅馬都去得好唔放鬆,玩都玩得好緊張,我同老公每次一離開咗呢幾個地方,進入其他國,即刻個人輕鬆relax哂。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mamee 發表於 19-5-6 10:55

好睇你去邊道,德國北歐咪安全,去到意大利、布拉格呢啲就吾同 ...

我去巴黎、馬德里、巴賽隆那、里斯本、布達佩斯、維也納、布拉格、雅典,全部自由行,仲會搭當地公交,地鐵、電車、巴士,我所遇到都算安全,未見有人搶野,但自己小心啲,尤其見到黑鬼

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

背囊都得, 但要有暗格擺證件銀包
貼身腰包之類, 或者斜咩袋都係(要自己小心)

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

SandyKL 發表於 19-5-6 10:59
睇你去歐洲邊度咋,英國還可,法國、意大利、俄羅斯扒手好猖獗,西班牙直情有人係街搶行李。
...

我自己就無遇過,可能我著得普通法國我有去巴黎,我自己本身會注意財物,同埋見到非當地人會注意,西班牙我去過馬德里同巴塞,都OK,無見到有人搶野,不過遊客區點都會多扒手,自己小心啲

子爵府

BGCOME08 發表於 19-5-6 11:06
點衰咗呀?

我覺得去意大利,巴黎,羅馬都去得好唔放鬆,玩都玩得好緊張,我同老公每次一離開咗呢幾個地 ...

總之就係破財,去火車站附近報案,都見好多人報案。旅行遇呢啲真係乜mood都無曬。

伯爵府

SandyKL 發表於 19-5-6 10:59
...

俄羅斯扒手好猖獗 are you kidding me?
個邊個個名牌未驚過

禁止訪問

男爵府

即係用一個貼身腰包/或者用斜咩袋放前面,如果真係用背囊就放啲無聊野!

如果去西歐地方六月頭其實係咪已經熱? 貼身腰包咪遮不到?

珍珠宮

背包或腰包

大宅

我之前出差一個人去巴黎一個禮拜我又無遇過 d 咩..
我都係就咁拎一個 longchamp 袋...
無用斜孭袋/腰包..
錢/電話/電腦所有野都係放係個袋入面咋..
不過小心 d 又無壞既..

男爵府

同事揹斜咩袋,在西班牙比人攞銀包出來只偷錢再放回去才知比人偷錢。另一個有人扮米奇在她面前郁郁下,之後才發現唔見銀包。

象牙宮

lovely_princess 發表於 19-5-6 11:21
即係用一個貼身腰包/或者用斜咩袋放前面,如果真係用背囊就放啲無聊野!

如果去西歐地方六月頭其實係咪已 ...

歐洲除非有熱浪,否則唔會好熱,夜晚仲涼涼地

男爵府

stkyo 發表於 19-5-6 11:24
歐洲除非有熱浪,否則唔會好熱,夜晚仲涼涼地

想請教下啲人話帶外套,牛仔褸呢啲厚度係咪太厚?

大宅

Cathy1121 發表於 19-5-6 10:41
自由行未好得人怕,如帯小孩同行,我不怕失財物,最怕有刀仔傷害小孩! 跟團會好些嗎? ...

咁又唔會,偷還偷,點會無端端攞刀傷害小孩呢?
就算偷都係以大人為目標,冇人會去偷小孩嘢啦

侯爵府

親子王國15週年勳章

cuccw 發表於 19-5-6 11:22
同事揹斜咩袋,在西班牙比人攞銀包出來只偷錢再放回去才知比人偷錢。另一個有人扮米奇在她面前郁郁下,之後 ...
咁淨偷錢嗰個算有良心了

象牙宮

lovely_princess 發表於 19-5-6 11:26
想請教下啲人話帶外套,牛仔褸呢啲厚度係咪太厚?

唔係講笑,夜晚可能要著厚少少褸,你去邊個國家?我住英國,除非有熱浪,基本夏天都係涼涼地,夜晚得十幾度

首頁
12345...9

尾頁

跳至