論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lglp20131025 發表於 19-5-11 22:54
姐姐新黎三個月,表現都好滿意,做野快又醒
之前interview (海外工人)同埋初黎到 我地都有同佢講放假要做 ...

唔係嚇你
如果你堅持唔俾佢放星期日,佢好可能6 個月後還晒錢後,炒你
工人有好多同鄉教路的
你或者俾佢隔個星期放啦!
佢哋係咁架喇,interview 時乜都應承,來到,就反口,但冇計,睇你自己想唔想佢安心係你屋企做
你又話佢醒目,快手,咁你好彩,唔好搞到佢有離心,唔係,蝕底係你,再請新,又要再花一萬起碼!

大宅

細姐姐 發表於 19-5-13 00:53
唔係嚇你
如果你堅持唔俾佢放星期日,佢好可能6 個月後還晒錢後,炒你
工人有好多同鄉教路的

謝謝,其實由第二個月起我地己經隔星期比佢放星期日,因為佢成日講佢星期六無野做。講真比佢放星期日,自己同小朋友沖涼做家務當然無問題啦,其實係怕佢越黎越多要求。不過都無辦法,學你話齊一陣又有離心

大宅

lglp20131025 發表於 19-5-11 22:54
之前interview (海外工人)同埋初黎到 我地都有同佢講放假要做 ...

唔放星期日同要求放假做嘢,小心姐姐可能做唔滿約辭職,佢地搵工唔難。如果姐姐自動波做嘢,出糧或節日我會給bonus。

大宅

回覆樓主:

你個情況係咁

星期六工人放假

僱主可出去同家人吃飯

星期日僱主想早d抖
因第二日要早起返工

要給工人不少於24小時的時間,唔係佢可以告你

你叫佢放假日十點晚上做野合唔合規?

要睇你平時點按排佢起身同作息時間,

我覺得唔可以一開波話你錯曬,

同埋你咁公開問
會比人圍插,小心

如果自己做到咪自己做

不過我明
第二日工人返工都係差二粒鐘
佢第二日係返工
唔係放假

有時每個人情況唔同

呢度d人比意見可以參考
但具体情況得你知

如果你本身前一晚九點放佢訓
佢真係無得say no

男爵府

睇下個別工人性格,有d工人好計較。我個工人放假會整理間屋洗完衫再出去,有時早返會燙衫,清垃圾清廚房。全部自己主動做。所以真係睇下個人性格,如果樣樣都同你斤斤計較,你真係要小心d。

大宅

shrimpy 發表於 19-5-13 10:10
睇下個別工人性格,有d工人好計較。我個工人放假會整理間屋洗完衫再出去,有時早返會燙衫,清垃圾清廚房。 ...

我識個朋友工人

放假照掃地清潔先走

有d真係唔同你做
如我果件

自己做又唔係太煩

我同意

大宅

csysimon 發表於 19-5-13 09:47
你個情況係咁

星期六工人放假

謝謝你,你講得岩我問錯左 如果開個topic 係姐姐黎到後多要求 可能回覆不一樣(emoji) 不過我已經隔住比佢放星期日啦 因為佢成日講 無野做無野做星期六

大宅

lglp20131025 發表於 19-5-13 11:43
謝謝你,你講得岩我問錯左 如果開個topic 係姐姐黎到後多要求 可能回覆不一樣(emoji) 不過我已經隔住比佢 ...

一開波講明星期六放假,現在佢唔ok

你預佢用到完約留唔到,或佢會用呢個原因同你傾,呢個問題遲d再算,

如果你平時九點叫佢訓,六點起身,
休息日早上無叫佢做野,咁休息日夜晚十點係可以叫佢做,

但你自己衡量下, 我同老婆現在放假做到自己做

何況你第二日星期日你可訓耐就免了d,叫佢休息日掃地果d就免了

大宅

回覆樓主:

香港工人權益太有保障
資訊太發達
僱主唔係個個要用盡工人

有時問野呢到巳好

有d地方比人x到開花
我信樓主唔係要洗盡人,但係想問工人現在多左要求,好似越黎越踩自己底線,你放心,佢地真係咁的

大宅

csysimon 發表於 19-5-13 12:23
香港工人權益太有保障
資訊太發達
僱主唔係個個要用盡工人

多謝提醒,雖然呢度有的JM都話我,但我都當收集意見咁聽。問得預左比人話(emoji) 你講得好岩我唔係要用盡佢,我係會怕佢越黎越踩我底線。我interview 同佢講放假做簡單家務同放星期六都係base我上兩個工人會做既講。不過又咁講我第二個工人又乖,放假真係會做野 但太差心散成日玩電話所以都炒左。呢個好叻 做野黎到一個月完全pick up曬 安排好有條理。但長期無表情,所以有辣有唔

水晶宮

csysimon 發表於 19-5-13 10:32
我識個朋友工人

放假照掃地清潔先走

"如果你本身前一晚九點放佢訓
佢真係無得say no"

説話唔係咁講, 如果僱主星期六下午3点已經冇嘢比工人做, 是否可星期日(工人休息日) 叫工人下午4pm 開始做嘢?!

工人休息日, 僱主真係唔應該叫工人做嘢, 仲要指明工人要等僱主10pm 去完街回來, 工人要幫小朋友沖涼。呢d 講出來, 10個正常僱主聽到, 10個都話有問题啦, 覺得冇問题的咪就係非常僱主 囉。上到勞工署、法庭都係個僱主唔啱!!!

水晶宮

lglp20131025 發表於 19-5-13 12:30
多謝提醒,雖然呢度有的JM都話我,但我都當收集意見咁聽。問得預左比人話(emoji) 你講得好岩我唔係要用盡 ...

你要分清楚兩件事:

1) 工人 上工前, 你已講明休息日係星期六, 但佢上工之後又要求放星期日, 你可以話工人提出額外要求、试你底缐。

2) 工人休息日, 你叫工人做所謂的 "簡單家務" 包要10pm 等小朋友回来幚佢地沖涼、拖地, 就絶對係僱主不合理要求 (告得). 工人提出唔想做呢d 簡單家務只是為爭取自己合理權益, 不存在試你底線 (相反, 是你先越線)。

呢度d 僱主留言, 對你及你工人十分公道。

子爵府

我地唔要求姐姐放假做家務,不是姐姐通常晚上8點回家,我地仲未食完飯,佢沖完涼換左衫,就會幫手入廚房洗碗,然後我地食完飯落街,佢又會掃地,假期小朋友沖涼我地會自己做,如果晚上我地去街,唔返屋企食飯,姐姐亦唔需要等我地,回家就可以休息,不過通常佢又會自己去掃地、煲水咁,個人覺得姐姐放假係可以唔做野,做左係bonus

男爵府

szekeiwang 發表於 19-5-11 23:43
我工人放假大概8點就會番屋企幫我洗碗倒下垃圾,抺地就冇喇,不過你10點叫人幫手沖涼又好似夜左d
...

我以前姐姐間中有幫小朋友沖涼洗碗煲水,我每星期有俾幾十蚊叫佢放假買野食,但無抹地。自己放假都唔會返工做野。十點沖涼真係夜左d

伯爵府

似你試佢底線多啲喎

講真假期幫手係人情,唔幫都係道理。放假十點幫手沖涼我就覺得有啲過份

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你錯喎!放假仲要人做野!佢做係人情唔做係道理。就算點簡單佢都有權唔做

我果個一黎我要佢放假出門前要清理左狗籠换尿墊,因為我遲起身,如一早唔换有隻會係地痾,佢只係做呢樣野因為佢都知臭知污糟。但番黎垃圾都唔會掉架。

大宅

回覆 lglp20131025 的帖子

我覺得唔係個topic開得啱唔啱既問題,而係覺得工人放假都要成夜晚10點等你地,仲要幫手沖涼已經係一個問題,將心比己,換轉係你會有咩感受??佢想放星期日可以的話儘量編排俾佢囉,話晒佢嚟到呢到都係得朋友,如果放假都係得自己一個係好寂寞。如果平時係幫手照顧小朋友而你唔係長期睇住,加上做得唔開心又有咁多不滿,始終唔知佢會點對你啲小朋友,所以媽媽唔好諗佢試你底線,你試諗下長期下去佢會點對你地??

別墅

妳話interview 時已講明放假天要做簡單家務,但有無講明係要等到晚上10:00幫小朋友沖涼?可能佢諗既簡單家務只係洗下碗倒下垃圾咁,如果工人知道係要等到咁夜工作,當時就未必同意了。

公爵府

我的工人放假不需做任何野

大宅

回覆樓主:

我都明你所謂工人試你底線,又咁講,你比佢放星期日,佢個心舒服d ,咪肯幫下手沖涼囉。
我工人都會放假返黎都會執下野,掃地,洗碗咁,其餘既就留返星期一做

首頁

尾頁

跳至