自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

moma1023 發表於 19-5-14 21:48
我的朋友説,選幼稚園已經要考慮中學
嚇死人⋯⋯

係架!
因為你要知你自己想點,佢得唔得係另一件事,有目標先有中間嘅過程,然後見步行步,再微調

我嘅經驗係... 應該算成功嘅~

大宅

回覆樓主:

是否所有考直資中學都要學樂器?

水晶宮

姆明媽 發表於 19-5-15 07:52
是否所有考直資中學都要學樂器?

唔一定㗎。
如鋼琴8級考直資, 其實冇特别優勢, 除非得過比賽奬項 。

其他管弦樂, 有獎項固然好, 玩開樂團日後中(emoji)可繼續為校貢獻。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

QABABY 發表於 19-5-14 21:08
識小小, 但唔叻
長笛好似都唔平

好老實學樂器就一啲都唔會平,而且條路係好漫長。 如果你對錢有concern, 你要考慮清楚。

男爵府

小曳人 發表於 19-5-15 07:47
係架!
因為你要知你自己想點,佢得唔得係另一件事,有目標先有中間嘅過程,然後見步行步,再微調

我好簡單咋, 佢自己想玩下樂器, 咪比佢試一兩樣, 唔需要考咩試, 但想佢選左之後起碼玩一排

水晶宮

QABABY 發表於 19-5-15 08:29
我好簡單咋, 佢自己想玩下樂器, 咪比佢試一兩樣, 唔需要考咩試, 但想佢選左之後起碼玩一排
...

如只想小朋友自己玩, 可揀 ukulele (夏威夷小結他), 樂器本身幾佰蚊已有, 小朋友學曉簡單chord 就可自弾自唱。

很多琴行都有小結他班。

水晶宮

我不識樂器,細個想學琴,媽話晒錢沒比我學。所以到仔三歲多,就安排仔學琴,因為幼稚園時期,他都是無聊沒野做,那時期,成日去游泳及琴行。呢個基礎算幾好,起碼到呢一兩年,學校教牧童笛識看譜,不用刻意再練、因平日學琴都呢類譜。游泳因為細個學了,到學校泳班特訓又易適應點。琴我要求仔考級的,起碼多張證書。至於游泳,純求生技能加健康咁,沒話要咩獎。

興趣班不用太多,最重要有用。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔有玩敲擊樂,但我唔建議其他人學,因為樂器好大部,好阻地方,

細細部的鋼片琴只能用到三級,四級或以上要用超大部的木琴,大部的木琴是可以 bigger than一部普通鋼琴。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

moma1023 發表於 19-5-14 21:48
我的朋友説,選幼稚園已經要考慮中學
嚇死人⋯⋯

唔係嚇你,我覺得作為一個有計劃的父母係要咁諗。

其實正確d講,應該係想讀咩中學,要諗定讀咩小學,讀咩小學要講咩幼稚園。

例如想讀男拔書院,一係讀男拔小學或三私一直,然後諗吓讀CCKG 或宣幼(其中一間三私的附屬幼稚園)

男爵府

Astra00 發表於 19-5-15 08:45
我不識樂器,細個想學琴,媽話晒錢沒比我學。所以到仔三歲多,就安排仔學琴,因為幼稚園時期,他都是無聊沒 ...

我細個都想學鋼琴, 屋企人比我學左幾個月電子琴,我覺得係兩回事, 到小學學左一兩年中樂, 都唔鐘意, 所以我想比佢試一兩樣佢鐘意, 打好基礎, 第時想再學咩都易掌握

公爵府

QABABY 發表於 19-5-15 08:49
我細個都想學鋼琴, 屋企人比我學左幾個月電子琴,我覺得係兩回事, 到小學學左一兩年中樂, 都唔鐘意, ...

咁應該學鋼琴,屋企冇可以落琴行練

公爵府

sunnymama2 發表於 19-5-15 08:48
唔係嚇你,我覺得作為一個有計劃的父母係要咁諗。

其實正確d講,應該係想讀咩中學,要諗定讀咩小學,讀咩 ...

我目標係屋企附近中學,所以幼稚園我可以按仔仔需要去揀,小學都係

水晶宮

jaycee_mami 發表於 19-5-15 08:48
我仔有玩敲擊樂,但我唔建議其他人學,因為樂器好大部,好阻地方,

細細部的鋼片琴只能用到三級,四級或以 ...

唉, 如有得返轉頭, 我都唔會叫個仔學 percussion, 學管樂好過!!

我仔現已高中生, 佢始終係喜歡彈琴多d (雖然彈得唔叻), 佢喜歡自彈自唱及跟其他人夾 band.

大宅

以樂器價錢計,牧童笛平長笛好多,靚少少嘅牧童笛都只是一二佰蚊支,但長笛入門版都至少3千幾

如認真學,學費兩者其實相差不大,唔好以為牧童笛好易,好多人認為牧童笛求其自學都得,或者開頭一兩級還可以嘅,但再高級啲已經可以好深,點樣令音色優美已經好大學問⋯⋯所以搵好老師好重要,但香港要搵好嘅牧童笛老師比搵長笛老師難好多呢

首頁

尾頁

跳至