懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

Happyangela6 發表於 19-5-21 19:03
回覆 Miguelwong 的帖子

我個妯娌去年11月懷同卵雙胞胎 大概17週的時候發現ttts 立刻轉去威爾斯親王睇,因 ...

明白,當時有無做手術?對於TTTS有一些不同的治療方案,各有不同的成功率。最古老且最傳統的治療是通過多次羊膜腔穿刺,其中包括定期從受體胎兒周圍抽取羊水,以減少羊水帶來的壓力。由於多次羊膜腔穿刺會增加早產的風險,這項操作在懷孕早期的成功率有限,尤其是在胎兒可脫離子宮生存前。TTTS也可孕期以手術治療,使用胎兒鏡找到相互連接的血管,用雷射束燒灼凝結血管里的血液,以阻斷相互連接。這個技術稱作胎兒鏡下雷射燒灼,這在全世界只有少數醫院裡能進行。不同病例的手術結果差別很大,但是胎兒鏡下雷射燒灼的數據顯示,至少一胎存活有90%的可能, 雙胎同時存活有70%的可能

男爵府

佢係做的你說的第二個就係胎兒經激光手術 香港一般都係做激光手術 羊水是傳統的方式已經淘汰了

洋房

Happyangela6 發表於 19-5-21 21:00

佢係做的你說的第二個就係胎兒經激光手術 香港一般都係做激光手術 羊水是傳統的方 ...

做左激光都生長唔到?佢幾週做?我以為做左就會好返。。。

大宅

開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Miguelwong 發表於 19-5-21 12:13
有無爸爸媽媽聽過TTTS 雙胞胎兒輸血症候群, 有左twins,但有大細B, pending TTTS 個案。。。好苦惱 ...

我上一胎都係同卵 一個頸皮厚4點幾,一個正常。
12 週 T21 正常。
16+ 週 證實TTTS 2-3 期,翌日入威院,教授幫我做激光手術。
做完手術翌日 17 週,細果個孖 沒了心跳。

21 週 照結構 大孖發現心瓣嚴重問題 (是同 TTTS 有關的、肺動脈挾窄、三尖心瓣倒流)

方寸大亂、出私家看了兒童心臟專家,又要求醫生轉介瑪麗 (全港只有他們有兒童心臟科手術)。最後專家建議我留住 BB。

32 週穿水入院 (做過激光手術易早產),33週 BB 出世了。BB 即時便入了 ICU,都未及見一面。
出世第三天,BB 做了心瓣手術,醫生說很高風險,有十分一機會死亡。因為早產,所以比一般新生兒手術難度高。

男爵府

好似17左右吧 小bb冇大太多,大bb有繼續生長 差距太大 小的就自然死亡了 。

大宅

SiuTwinStars 發表於 19-5-21 21:56
我上一胎都係同卵 一個頸皮厚4點幾,一個正常。
12 週 T21 正常。
16+ 週 證實TTTS 2-3 期,翌日入威院, ...

所幸手術順利,而家BB 歲半了,發展一切正常,係細粒少少啫

同期亦識左另一個 twins 媽媽,佢都係頸皮一個厚一個正常,但一路都冇發展成 TTTS。最後將近足月生,BBs 而家歲半、兩個都好健康!

所以,心裏雖然要有最壞的準備,但同時亦不能太悲觀!
加油!艱難的時間會過去的

洋房

SiuTwinStars 發表於 19-5-21 22:02
所幸手術順利,而家BB 歲半了,發展一切正常,係細粒少少啫

同期亦識左另一個 twins 媽媽,佢都係頸皮一 ...

多謝分享,希望你小朋友快高長大。

大宅

basilmama 發表於 19-5-21 17:46
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22502389

我case有吾同的,因為我係異卵龍鳳胎,BB分開2間屋住冇輸血問題;2個B大小亦在合理範圍內,囝囝7.3/囡囡6.7,醫生話男仔女仔大小有D差異都正常,我只係煩惱緊囡囡4mm頸皮厚一個問題,樓主的問題更複雜

子爵府

Jaycebobo 發表於 19-5-21 22:31
我case有吾同的,因為我係異卵龍鳳胎,BB分開2間屋住冇輸血問題;2個B大小亦在合理範圍內,囝囝7.3/囡囡6. ...

所以我都話唔知係咪same case

大宅

basilmama 發表於 19-5-21 22:36
所以我都話唔知係咪same case

係呀,佢呢D special case我諗係萬中無一都罕見的,都明白佢夫婦倆肯定比我更擔心

子爵府

Jaycebobo 發表於 19-5-21 22:42
係呀,佢呢D special case我諗係萬中無一都罕見的,都明白佢夫婦倆肯定比我更擔心
...

雖然我case同你地完全唔同,但
希望我地個個順利過關

大宅

從我的經驗,我有以下的感受,分享一下,希望能幫到你 (不小心寫了超長文)
1/ 公立對於高風險「特別」case 係跟得幾足既,果時差不多每一兩個禮拜就照超聲波,通常都係全院最專 睇母胎既醫生照,一般都好細心。有幾個醫生仲好到想像唔到,完全不厭其煩、解釋完俾我聽再約埋我先生講。

2/ 雖則我遇到大部分公立的母胎醫生都好好,都有遇到 miss 野既醫生。有一次醫生同我講大孖三尖心瓣好返,但原來純粹係佢照唔出。(後來這個人出了私家⋯⋯)所以結構即使公立有,都係自己再 book 多一個出名既醫生再照啦。

3/ BB 係好神奇既,原來咁多種種困難,佢可以自己跨過既

4/ 當時陀住 BB 時,有好多種種既擔心,尤其是未足月就穿左水,在醫院禁足的一星期。最後一個好後生既醫生一句「幾時出世呢啲野,係BB 自己揀既」一句將我的罪疚感自責感減少許多

5/ 當時入了一個 twins 媽媽谷,大家週數相近的,才發現十幾個人裏,懷孕遇上一波三折的竟是大多數。遇上困難時,都是這班經歷相若的媽媽們最明白的。同路人是大有人在的。

大宅

SiuTwinStars 發表於 19-5-21 22:49

從我的經驗,我有以下的感受,分享一下,希望能幫到你 (不小心寫了超長文)

非常認同你,我前2天在屯門醫院多胞胎組照超音波的醫生,比我私家醫生解釋得更清楚,細心得好緊要,之後同佢討論BB情、可行的方案、最懷情況、各種處理方法,佢一一解答得好好,非常感恩

大宅

我地雙胞胎組的媽媽不停遇到很多挑戰、挫折,亦有人雙變單,不停有人出入,關關難過關關過,但互相支持及有人明白自己感受好重要

洋房

感謝咁多位師姊share experience, 希望咁多位媽媽可以安全咁誕下新生命,bb可以快快樂樂咁成長。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我也是孖B媽媽,相對大家幸運,除了孕期狂嘔和不停出血,作小產在醫院過了很多個晚上,由於是異卵雙胞胎,沒有太多問題出現。bb是在近36週在政府醫院最後一次常規產檢是認為有危險立即緊急開刀的,由於不是早太多,到現在20M身體主要肺氣管比較差而已。
對於雙胞胎如果有特別問題相信政府會跟得足亦有足夠的醫療設備,但同時也要看私家以防萬一
最後希望你一切順利,我認識的同卵雙胞胎都樣子一樣好得意的,努力
---生命無價,請支持領養---

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

另外你可用bk apps右上角放大鏡公仔位置輸入ttts,會看到其他人出的類近post參考 
---生命無價,請支持領養---

洋房

meko~ 發表於 19-5-22 06:22
另外你可用bk apps右上角放大鏡公仔位置輸入ttts,會看到其他人出的類近post參考 

...

謝謝分享

子爵府

Miguelwong 發表於 19-5-21 20:54
明白,當時有無做手術?對於TTTS有一些不同的治療方案,各有不同的成功率。最古老且最傳統的治療是通過多次 ...

今日見到

https://topick.hket.com/article/2355253/?r=mcsdfb

洋房

basilmama 發表於 19-5-23 22:23
今日見到

https://topick.hket.com/article/2355253/?r=mcsdfb

多謝share

首頁

尾頁

跳至