自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

ka_hei 發表於 19-5-29 09:00
學校有無安排一啲課程比小朋友上?
你可以去小童群益會,協康會等機構,睇下有無課程岩你小朋友去讀,中文唔 ...

學校無支援
所以我先咁頭痕
呀女都有本薄keep 住咁寫生字
龍鳳媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

123blow 發表於 19-5-29 08:55
介吾介意話我知,你或是你先生,是否都有學障? 我聽講座話有遺傳的!
...

應該系我有讀障丶70年代未有學習障礙丶我只卑家長丶老師丶補習老師當作為懶

男爵府

陪月勳章

123blow 發表於 19-5-29 08:55
介吾介意話我知,你或是你先生,是否都有學障? 我聽講座話有遺傳的!
...

我唔覺有遺傳,我以前成績好好,阿仔依家小一中度學障

伯爵府

我小朋友都有,小四了,中文ok,反而英文同佢好似有仇咁,每次默書都0分,但响屋企同佢温到好熟,至少d生字串識曬,考試就幾板無做,完全空白,我都無咩要求了,佢健康就ok,唔想迫到佢咁緊

大宅

arale1668 發表於 19-5-29 09:03
學校無支援
所以我先咁頭痕
呀女都有本薄keep 住咁寫生字

學校無支援,為有自己係出面搵啲課程報比小朋友上,我自己除左上學校一星期一堂外,都有係出面幫小朋友報左有關讀寫障礙嘅課程比小朋友上,事實上完都有啲幫助,起碼唔再抗拒中文字,所以你睇下屋企附近啲中心或機構會唔會有啲關於讀障嘅課程比小朋友上,當然價錢唔平,一個課程8至10堂大約千二蚊或以上。

珍珠宮

畀面勳章

carrie_1102 發表於 19-5-29 09:15
我小朋友都有,小四了,中文ok,反而英文同佢好似有仇咁,每次默書都0分,但响屋企同佢温到好熟,至少d生字 ...

我女溫英文,用心溫,真係可以12個生字,半個鐘識晒,試過溫默書,中文,每曰溫兩句,第二日溫新兩句時,就會默埋舊果兩句,如此類推,果次成績有70分,對佢真係好有成功感,只係到下一次默,太多字唔識,又閃,唔肯用呢個方法,所以係要不斷去轉花款,吸引學習
龍鳳媽

大宅

我小朋友都有,小四了,中文ok,反而英文同佢好似有仇咁,每次默書都0分,但响屋企同佢温到好熟,至少d生字 ...

英文默書我仔都唔得,所以我都係重點溫生字攞到幾分好過無,因為計測驗成績,不過通常0分,要抱住一個心態就是成績唔代表一切,只要大個做到嘢養活到自己,身體健康就滿足了

珍珠宮

畀面勳章

ka_hei 發表於 19-5-29 09:16
學校無支援,為有自己係出面搵啲課程報比小朋友上,我自己除左上學校一星期一堂外,都有係出面幫小朋友報 ...

8-10堂1200唔太貴,我睇下元朗有無先,謝謝妳資訊
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

ka_hei 發表於 19-5-29 09:20
英文默書我仔都唔得,所以我都係重點溫生字攞到幾分好過無,因為計測驗成績,不過通常0分,要抱住一個心態 ...

就是由小三打後,已經唔當成續係一點事,亦有俾佢學啲偏門野打底

只係有時諗,係咪尤佢呢,一到呈分,學校如臨大敵
龍鳳媽

大宅

maymay220hk 發表於 19-5-29 09:10
應該系我有讂障丶70年代未有學習障礙丶我只卑家長丶老師丶補習老師當作為懶
...

我妹個仔,有英文讀障。中文無問題,數學勁到唔駛溫可以頭三, 但英文就點溫點補都
回想翻阿妹細時,中英ok, 相反數學 , 可以好似腦閉塞咁,基本野都錯,由小學長期數肥佬!
如果當年有得check, 都應該係。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 arale1668 的帖子

元朗可以去朗屏邨童軍之有社,攞啲單張睇下,去時可以帶埋評估報告去,岩嘅就登記,等社工打比你安排見面,因為一班唔多學生太約5個左右,所以都要排隊,我仔都已經上左兩期,宜家排緊一個親子班,可以一齊上睇下有啲咩可以幫到小朋友,上堂過程開心的,我仔好鍾意

水晶宮

minlbc 發表於 19-5-29 09:33

我妹個仔,有英文讀障。中文無問題,數學勁到唔駛溫可以頭三 ...

其實、唔係科科都叻啫、真係病?

水晶宮

arale1668 發表於 19-5-29 08:18
呀女3年班確定了讀寫陣礙,下星期呈分,有咩方法可以令佢容易記得,同埋記得耐啲,佢直頭怕左中文,反而對 ...

我細個都有試過掉轉寫字、記性又差、不過大個都叫讀到書、要比人勤力囉、我仔都有、老師叫留心不過未睇醫生、要好有心機好有耐性不停教
金魚記憶

珍珠宮

環保接龍勳章

arale1668 發表於 19-5-29 08:18
呀女3年班確定了讀寫陣礙,下星期呈分,有咩方法可以令佢容易記得,同埋記得耐啲,佢直頭怕左中文,反而對 ...

建議揾定D band 2-band 2尾直資中學資料, 2手準備, 到時考完呈二已經心中有數, 考定幾間直資, 有offer個心會定好多。

另一方面盡力考好呈分試, 但不要給小朋友太大壓力, 讀書並不是唯一揾食途徑!! 加油

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

https://youtu.be/qVaeGOflF7w

以前以為9成9都係中文出事,原來英文都唔少。

有無做評估?有無學拼音?

You tube 段片係英文讀寫障礙既人研究幫助克服障礙既字體。

當中包括左點解佢地會睇極唔明。

愛因斯坦,愛迪生,湯告魯斯,奇洛李維斯,變形俠醫演員mark Ruffalo ,Bill gate, Steve Jobs, 史提芬史匹堡,甚至達文西,拿破倫都被懷疑有dyslexia, 都佢地都好有才
我是一隻喵

男爵府

陪月勳章

我仔小一有中度學障,我仔除左學術上既障礙,仲唔肯出聲,類似你女同學情況,學校有言語治療師每星期同佢上一次堂,經過幾個月來阿仔都進步好多,起碼依家係學校講野比較正常,不過英文都唔掂,簡單既單詞都既唔到,我搵緊方法提高佢既興趣,等佢記野時深刻D。中文方面我係用部首增加佢既記憶,例如海 河 泳呢D同都係水,咁首先一定寫左水字邊先。例如蟬 蜂都係昆蟲,咁一定係有虫字邊。暫時我仔用呢個方法都記得好好。你可以試多D方式睇下小朋友適應邊種,最重要係讓佢有興趣肯去學去記,唔好因為挫敗感而抗拒。

男爵府

陪月勳章

除左言語治療之外,課余多D睇書,例如小朋友唔肯咪家長同佢一齊一隻隻字指住來講故事書。我仔只鍾意睇漫畫書,我由佢睇,佢鍾意畫畫,依家畫D公仔隔離都有寫D字,唔識寫既字會主動問,所以我覺得睇漫畫書對我仔來講都學到野架。
另外睇下學校有無咩支援,我慶幸我仔學校有言語治療師,亦有教育局講座可以參加,來緊我會去個工作坊,睇詳情覺得幾好,你睇下可唔可以自己去報名

珍珠宮

畀面勳章

123blow 發表於 19-5-29 09:38
有醫學研究話有遺傳! 而且傳比仔嘅機會大過女好多!

我仔無問題,認字仲好快,肯溫,一陣就識晒,係唔肯寫字

龍鳳媽

首頁
12345...7

尾頁

跳至