自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

llmom 發表於 19-6-4 10:26

他自己直接send email 去間公司,是 Big 4 (不過不是accountin ...

主動出擊,叻仔!

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

我星期6 已經出左post 講大學生intern 何其困難, 如果完全冇工作經驗下.
有時真係迫不得已, 父母都唔會出手. 不過幫還幫, 唔係代表唔駛做. 我女做緊accounting assistance, 做既野同一個新請返黎既perm 分別不大. 好睇果間公司點train up 佢地. 咁當然, 我從不involve 任何野係工作上, 因為我都唔同部門.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

幾時搵?而家搵summer intern有難度,我公司3月已請晒
的確,競爭好大。我都有人叫我搭路,但唔top我連搭都唔敢搭

男爵府

issactmaria 發表於 19-6-4 09:12
阿仔今年回港做summer intern, 同本地大學summer intern 傾開,原來現在香港大學生找summer intern 申請 8x ...

我女過年前已開始搵,到依家都係得一兩間有回音,但佢鍾意果間就石沉大海

琥珀宮

catjeffcat 發表於 19-6-4 09:15
唔係大學有得 ref 去見?? 要自己搵??

多數自己搵

琥珀宮

Sumyeema1 發表於 19-6-4 10:06
係外國定返香港搵?

難唔難搵?

我女香港既大學,升last year 既summer intern 都係自己搵到,佢申請咗好多份,都係大公司,要坐五關斬六將咁做test同interview

我覺得搵winter intern會比較易,少d人爭,我囡做過big 4其中一間

水晶宮

阿仔今年回港做summer intern, 同本地大學summer intern 傾開,原來現在香港大學生找summer intern 申請 8x ...

夠努力和勤力就比較容易跑出

子爵府

你仔仔在那國家讀書?外地學校可幫學生揾intern, 工資唔錯,又有外國工作過ref, 幫到將來揾工

大宅

回覆樓主:

我囡都係自己搵,不過年頭就已經要開始搵, 呢個年代大學生多數都自己揾,唔會要父母幫手掛

男爵府

scso 發表於 19-6-4 14:28
你仔仔在那國家讀書?外地學校可幫學生揾intern, 工資唔錯,又有外國工作過ref, 幫到將來揾工
...

阿仔係UK讀,當地大學唔要求學生一定要做intern, 更加唔會幫你搵。阿仔無嘜申請工做online test 及interview 經驗,所以都要屢敗屢戰。雖然在UK apply唔係太多間,最後都試過去到Big four final interview, 亦係佢首次interview, 因為唔夠經驗所以衰咗!
到最近2個月轉戰香港公司,最後回港前網上interview 了一間大公司,一落機第二天要即上去interview, 幸好最終也被取錄!
似乎嚟緊搵長工,有無做summer intern都有影響!他現在已計劃開始做online test, 為嚟緊揾工備戰!
因我地都無嘜佢份工嘅網絡,所以一切都要靠他自己,跌跌碰碰去試及找自己嘅工作路向!

子爵府

Sumyeema1 發表於 19-6-4 09:26
搵intern ..... 好多時靠父母connection.

Yes, 有connection 真係easy好多

wcpcelia    發表於 19-6-4 15:51

子爵府

issactmaria 發表於 19-6-4 15:16
阿仔係UK讀,當地大學唔要求學生一定要做intern, 更加唔會幫你搵。阿仔無嘜申請工做online test 及intervi ...

靠自己才訓練出堅強,見多幾份工吸收下經驗學下談吐係好的,做intern真的對將來揾工有幫助,英國HSBC及其它銀行及保險公司每年好早己接受summer intern申請,以前大仔係英國讀書曾申請但無被選中,現在係美國學校也會介紹intern工資也算高, 但我同呀仔講唔好介意工資高低,最緊要攞經驗及識多D人有幫助將來人脈,其實好多大公司會在intern學生內選D工作得好又聰明的學生,一畢業就請

水晶宮

issactmaria 發表於 19-6-4 15:16
阿仔係UK讀,當地大學唔要求學生一定要做intern, 更加唔會幫你搵。阿仔無嘜申請工做online test 及intervi ...

我仔之前在Big4 做Intern ( Cyber Security) , HR 同佢講其實好難請到啱嘅人,因為好多都過唔到 Aptitude test! 另外因為我仔讀CS - Cyber Security 同 AI, 響外國會參加好多hacking 比賽,有些有點排名,所以對找工作有幫助, 現在好多大公司都在比賽中找人。

伯爵府

Marians 發表於 19-6-4 10:19
我個女的summer intern 是經中大找的, 3年都是

是不是某些科大學先會ref intern?

男爵府

scso 發表於 19-6-4 15:40
靠自己才訓練出堅強,見多幾份工吸收下經驗學下談吐係好的,做intern真的對將來揾工有幫助,英國HSBC及其 ...

只要態度正面、積極進取,都有機會留給有準備嘅人!在外國,公司有時都會睇埋你過往有無做社會服務,如義工等,阿仔之前亦試過返國內做山區工,每年回港亦keep住做義工,不過大前提是他的興趣,但原來某程度對個人成長及找工作都有幫助!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 厚多士 的帖子

亞女話如果你真是中大的學生可以入career planning and development 的綱頁胏下有無岩的summer intern 做

男爵府

mizuho 發表於 19-6-4 09:52
繼續拼爹拼娘是否真的在幫助仔女?
有朋友希望女兒過來我公司做intern,雖然我好喜歡這個女仔,但還是拒絕 ...

Agreed

珍珠宮

20020116 發表於 19-6-4 10:18
請問佢循咩途徑搵?

最好嘅途徑係Career Center同major裡面嘅professors介紹

珍珠宮

bopomofo2405 發表於 19-6-4 10:14
有可能係父母自己揸主意,未必問過D仔女。

早兩日剛好同個舊同事食飯傾開,以前會有「直升機」父母 (helicopter parents),一般盤旋在上空,虎視眈眈;現在新名詞係「鏟雪車」父母 (snowplough parents)樂於參與孩子嘅生活,插在前面把路障鏟開。呢啲父母肯定是長憂109,願世界待我兒優厚點。

首頁

尾頁

跳至