自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mary媽咪 發表於 19-6-9 12:05
韓國,日本,台灣我都未試過比按金
歐洲暫時未去過

去泰國/馬拉都要比咭碌做guarantee! 不過退房時會撕爛返過數紙!
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 19-6-9 12:07
按金仲多過房錢? 上次我又係比cash做按金, 點知搵唔到地方唱錢, 結果返轉頭比咭佢 ...

係呀,我記得好似3百幾定4百幾一晚
按金貴過房錢咁多真係好唔合理

侯爵府

cattz288 發表於 19-6-9 12:10
去泰國/馬拉都要比咭碌做guarantee! 不過退房時會撕爛返過數紙!

泰國我又未試過喎
可以之前係經公司訂

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Mary媽咪 發表於 19-6-9 12:12
泰國我又未試過喎
可以之前係經公司訂

之前公司offsite,全部房租俾晒錢
到checkin齊齊排隊,每個人要用自己credit card做guarantee,有個鬼仔同事剛黎香港無卡,我仲要幫佢俾埋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Mary媽咪 發表於 19-6-9 12:10
係呀,我記得好似3百幾定4百幾一晚
按金貴過房錢咁多真係好唔合理

按金係驚客人走佬偷野到時扣,收得貴都可以理解

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mary媽咪 發表於 19-6-9 12:12
泰國我又未試過喎
可以之前係經公司訂

其實日本房如果揀到付, 喺拎房時已經要即比! 唔係退房先付款 所以唔駛guarantee
放下自在

禁止訪問

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-9 12:16
按金係驚客人走佬偷野到時扣,收得貴都可以理解

聽過乜都偷! 真係誇!

不過上次返深圳酒店, check out時check房真係幾認真! 我仔漏左頂帽都執返比我地
放下自在

水晶宮

Mary媽咪 發表於 19-6-9 11:38
我又試過
最唔鐘意就係去到要我比按金
有次同家人回鄉

通常酒店收按金可以碌卡, 但唔過數住。chem ou時會比番之前碌卡嗰張單住客。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

Mary媽咪 發表於 19-6-9 12:00
上次真係嬲到一個頂點
後尾第二次另一間就只收2千按金
嗰次我地選左用信用卡比

利申做酒店front desk

有時可能係線路繁忙,connect唔到credit card centre係好正常,特別係AE card就算即時cxl唔到,30日就會自動release,唔使擔心!就算即時cxl都唔代表真係已release credit,oversea card要兩星期經當地+香港銀行process先可真cxl !只有銀聯卡先可即cxl!
另外答返個題目,經ctrip要揀「前堂現付」先可check out比錢

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

訂大6酒店千祈唔好用外國網站,試過用bxxking仲貴過walkin

男爵府

謝謝大家幫忙

侯爵府

PCCW2319 發表於 19-6-9 12:24
通常酒店收按金可以碌卡, 但唔過數住。chem ou時會比番之前碌卡嗰張單住客。
...

叫佢比我
佢就係唔肯
佢叫我走先
佢之後就會取消
問題係如果佢冇取消
我人就走左返香港
可以點呢

大宅

kavenzou 發表於 19-6-9 11:58

成8千確係大數目

泰國實收

侯爵府

pinky-peach 發表於 19-6-9 12:39
利申做酒店front desk

有時可能係線路繁忙,connect唔到credit card centre係好正常,特別係AE card:funn ...

雖然唔係即時取消到
但有張收據証明佢已取消
點都安心過佢叫我走先
佢會之後取消掛
老實講
佢信唔過我要我比按金
但點解要我信佢,佢之後會取消呢

翡翠宮

rachelli617 發表於 19-6-9 11:08
請問上網可不可以預訂房間?
但到達後才用現金付款?

通常網上付埋款會平啲,到付貴少少,自己選擇。取消條款都寫得好清楚,唔同價位、先付、到付都可能有分别。

如果你選擇用信用卡先付,入住時就唔洗再畀房費,亦唔洗再出示付款時所用嘅卡,但要預幾百蚊押金。

我就慣用銀聯信用卡畀押金,通常以「预授权」形式,唔係真係扣錢,退房後無破壞房間、攞走電視機之類就會取消返。如果以現金或微信/支付寶畀押金咪退返現金。

男爵府

kavenzou 發表於 19-6-9 11:53
擕程同永安通常價錢差不多,所以用擕程不如用永安,永安可付款人同入住人不同
...

Ctrip 同永安同一間公司。唔知邊個收購左邊個。你去永安app 訂酒店,好多評語都系Ctrip 的。
所以我依家去大陸訂酒店,會用永安。有咩問題可以打電話去永安到問

珍珠宮

VenusSasa 發表於 19-6-9 19:43

Ctrip 同永安同一間公司。唔知邊個收購左邊個。你去永安ap ...

Ctrip收購永安
其實ctrip吾同版本個價未必一樣(通常大陸網平啲),係港網價同永安一樣。我都係貪有乜事可以真接搵永安,電話吾通,仲有店面,感覺安心啲

侯爵府

rachelli617 發表於 19-6-9 11:08
請問上網可不可以預訂房間?
但到達後才用現金付款?

訂大陸房用trip.com 啦

大宅

其實攜程有d酒店都可以到店付。另外我試過預付的也沒有check信用卡。

首頁

尾頁

跳至