婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

babyeugene089 發表於 19-6-10 16:06
其實我自己覺得唔係出少少,類似層樓1000萬,99賣到拎500萬,剩返為免煩,就老公出哂去供,層樓就無我名, ...

利用左奶奶層樓
仲要講到自己好蝕底

好快變hit post

子爵府

百寶袋 發表於 19-6-10 16:14
香港地大把人都買唔起樓,有啲連租都有問題,要繼續同父母同住,人哋都係咁過。
不過,都有個好方案
叫你媽 ...

你啱

別墅

百寶袋 發表於 19-6-10 16:14
香港地大把人都買唔起樓,有啲連租都有問題,要繼續同父母同住,人哋都係咁過。
不過,都有個好方案
叫你媽 ...

我覺得同父母住無問題喎,係真係慳到錢,當初無痴去99度住當然為免婆媳關係問題+湊小朋友問題寧願租。但如果99有體力幫我湊,我真係唔介意搬近佢囉!

可惜我屋企住公樓,想買近奶奶個邊係無能力。如果唔係你嘅講法3贏我好贊成喎!

同埋住近咗唔代表佢地做我工人,99個邊從未旨意靠佢湊孫幫我啲乜,阿媽係主動提出幫我湊,而且我有再on top比多咗家用,雖然唔多,但未至於白白叫佢湊,同埋睇得出婆婆同公公好錫個孫,從來無計較嫌煩幫我湊bb.

別墅

KoneyB 發表於 19-6-10 16:21
利用左奶奶層樓
仲要講到自己好蝕底

咁我想問好多人慳自己租,要痴住奶奶家住又算唔算利用咗奶奶呢?

大宅

呢度大部份人都係受唔到同奶奶同住而產生拗撬什至搬走
你肯定同住後 樣樣都可以百忍成金?老人家年紀愈大 身體每況愈下 你肯定自己可以幫手照顧而唔係怨天怨地?
家務嘅野 叫老人家做晒?定你會放工上演阿信的故事?

唔好講到自己因為99好想見孫而合理化叫佢賣樓而助你上車近自己媽媽,好仔不論爺田地 上唔到車係你同老公問題 咪繼續租樓先囉!

再唔係學樓上話齋叫媽媽搬去99附近 平啲又可以見而多啲 橫掂係唔係都要其中一方老人家搬

別墅

Sze0822 發表於 19-6-10 16:28
呢度大部份人都係受唔到同奶奶同住而產生拗撬什至搬走
你肯定同住後 樣樣都可以百忍成金?老人家年紀愈大 ...

提出姐,唔係合理化,一齊住當然好多問題,所以只係一個諗法,而C6又真係問過佢媽媽。

不過其實佢地老咗如有需要,唔一齊住可以逃避照顧佢地嘅責任咩?我自己覺得到時咪又係頂硬上(assume我地無太多閒錢搵老人院/請工人)

大宅

babyeugene089 發表於 19-6-10 16:41
提出姐,唔係合理化,一齊住當然好多問題,所以只係一個諗法,而C6又真係問過佢媽媽。

不過其實佢地老咗 ...

既然自己都預計到將來唔會有閒錢可以請工人/入老人院
咁就更加要留返層樓比兩老第時做逆按/賣左層樓做生活費

唔係話現實/無良心 只係想講如果真係想一齊住(不論買唔買樓)照顧老人家都係辛苦的 留條後路比自已會好啲

侯爵府

畀面勳章

相見好丶同住難,而且仲係賣左99層樓比你地上車,lee個恩比人講一世,一家一主咪好地地,何必攪一大輪整個令自己無退路既結果呢?除非你地一心想拎左99層樓姐。

別墅

Sze0822 發表於 19-6-10 16:49
既然自己都預計到將來唔會有閒錢可以請工人/入老人院
咁就更加要留返層樓比兩老第時做逆按/賣左層樓做生活 ...

都岩,照顧長者的確辛苦

大宅

樓主,咁你實在太低估同住的危機,老人家越嚟越多病痛,假若最不幸的有老人癡呆症,每天在家瀨屎瀨尿你又會如何處理? 難道你要老爺做?老爺也老了,也不會做家務。老人家年紀大不能煮飯,你放工又能夠每晚煮飯給他們吃嗎?還是叫老爺奶奶去你媽媽處一齊吃飯?你媽媽日日煮咁多人飯, 又要煮又要洗她沒有問題嗎?樓主,你太天真了!

大宅

樓主,咁你實在太低估同住的危機,老人家越嚟越多病痛,假若最不幸的有老人癡呆症,每天在家瀨屎瀨尿你又會如何處理? 難道你要老爺做?老爺也老了,也不會做家務。老人家年紀大不能煮飯,你放工又能夠每晚煮飯給他們吃嗎?還是叫老爺奶奶去你媽媽處一齊吃飯?你媽媽日日煮咁多人飯, 又要煮又要洗她沒有問題嗎?樓主,你太天真了!

大宅

別墅

sytse 發表於 19-6-10 17:58
樓主,咁你實在太低估同住的危機,老人家越嚟越多病痛,假若最不幸的有老人癡呆症,每天在家瀨屎瀨尿你又會 ...

自私問:
係咪好似樓上話,寧願到時按咗佢地層樓用返個啲錢請人照顧?但同住變咗到時我地一係自己負責照顧,一係自己出錢搵人照顧?
所以就避免同住?(除咗相見好同住難問題,就係長遠問題?)

大宅

樓上講得好啱,好仔不論爺田地, 如果今日奶奶為了你們上車而賣樓,他日你就要照顧佢一生一世,就算有老人病你也不能送他入老人院吧,你能放棄你的工作去照顧她嗎?仲要2個喎~ 雖然老爺同奶奶相處有問題,但他們並沒有離婚, 如果他們二人齊齊有老人病你能夠死忍爛忍做阿信的故事嗎? 如果你有日頂唔順向老公提出送他們入老人院,你老公一定會同你離婚或者怨你一世。 入老人院都要老人家同意才能入住,我祖母也有老人癡呆症,但她不肯入老人院簽紙,所以她的細仔為有繼續同佢住。

大宅

樓上講得好啱,好仔不論爺田地, 如果今日奶奶為了你們上車而賣樓,他日你就要照顧佢一生一世,就算有老人病你也不能送他入老人院吧,你能放棄你的工作去照顧她嗎?仲要2個喎~ 雖然老爺同奶奶相處有問題,但他們並沒有離婚, 如果他們二人齊齊有老人病你能夠死忍爛忍做阿信的故事嗎? 如果你有日頂唔順向老公提出送他們入老人院,你老公一定會同你離婚或者怨你一世。 入老人院都要老人家同意才能入住,我祖母也有老人癡呆症,但她不肯入老人院簽紙,所以她的細仔為有繼續同佢住。

別墅

sytse 發表於 19-6-10 18:07
樓上講得好啱,好仔不論爺田地, 如果今日奶奶為了你們上車而賣樓,他日你就要照顧佢一生一世,就算有老人 ...

就係因為本身一齊住?
我印象中祖母當年都好似唔肯住,但我爸同親戚最後都迫住送佢入去

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果新買地方夠大(預埋請工人照顧長者,即5人住,大概實用面積1000呎以上)本身同老爺奶奶夾到,我覺得都可行。

子爵府

babyeugene089 發表於 19-6-10 16:27
咁我想問好多人慳自己租,要痴住奶奶家住又算唔算利用咗奶奶呢?

你都識得用個「痴」字
你自己都心裏有數啦

不過好多人都知道乜嘢叫做食得鹹魚抵得渴
冇本事未得閒向住個樹窿呻
謀埋層樓真係少見

大宅

babyeugene089 發表於 19-6-10 18:05
自私問:
係咪好似樓上話,寧願到時按咗佢地層樓用返個啲錢請人照顧?但同住變咗到時我地一係自己負責照顧 ...

留返層樓 第時啲錢比佢地頤養天年
過得人亦過到自己

賣左層樓 滿足自已響港島區買層3房2廳
到時兩老 屎淋尿瀨 要自己一手一腳照顧(因為你唔想同工人同住)接受到嗎?

做人嘅野過到自己良心最緊要!唔好比一時嘅利慾 而做出錯嘅決定

首頁
12345...6

尾頁

跳至