跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

每月有5000澳幣收入,唔駛供樓,小朋友讀public school, 係好夠駛的。最貴係第一炮買樓,律師,厘印,買車,車保。你買完樓會否有錢剩?放銀行某啲account 有2厘幾息,不過最近減左息,都是一筆收入。低收入家庭可以申請family benefits有少少補助。不過500萬港元,你是想去邊個省?Sydney 可能難啲,好學校既區3房應該都過1mil, 另外要厘印費。
做唔返本行,只要調節心態,是可以過得開心的。有問題可以再問我。我上年剛到悉尼

複式洋房

tem_2106 發表於 19-6-11 17:08
回覆 mrs.frog 的帖子

唔知住city 同suburb 生活費係唔係差唔多呢?

你指city同suburb是那些區呢?一般唐人住的chatswood, hurstville, epping castle hill 等,比較多好學校。出cbd (city)大約揸車30至45分鐘,又可以搭火車。再遠少少kellyville樓會平啲。建議住返近唐人區,治安,學校一般會好啲

複式洋房

mrs.frog 發表於 19-6-11 17:17
大部分生活所需都係響超市買,響city定suburb價格也是一樣

肉類會喺唐人肉鋪買,平過超市好多,而且肉既種類切法同香港一樣。不過Chatswood 物價係俾hurstville, epping/carlingford /eastwood貴

複式洋房

回覆 HxH 的帖子

請問小朋友讀書方面學費係幾多左右?係咪PR 讀政府學校就唔洗錢?

複式洋房

回覆 actionball 的帖子

謝謝你嘅回覆我諗住住啲二線啲嘅城市,例如GL or Adelaide...你覺得呢啲地區如何? 小朋友讀書, 住屋環境,治安呢幾方面。另外如果喺澳洲養兩架車,除咗第一炮買車之外,每月大概用喺車嘅開支會係幾多,例如保費同保險等。

複式洋房

actionball 發表於 19-6-11 23:45
每月有5000澳幣收入,唔駛供樓,小朋友讀public school, 係好夠駛的。最貴係第一炮買樓,律師,厘印,買車 ...

謝謝你嘅回覆我諗住住啲二線啲嘅城市,例如GL or Adelaide...你覺得呢啲地區如何? 小朋友讀書, 住屋環境,治安呢幾方面。另外如果喺澳洲養兩架車,除咗第一炮買車之外,每月大概用喺車嘅開支會係幾多,例如保費同保險等。

複式洋房

個人覺得4000AUD是足夠的.

別墅

kaylie2016 發表於 19-6-12 01:28
回覆 HxH 的帖子

請問小朋友讀書方面學費係幾多左右?係咪PR 讀政府學校就唔洗錢? ...

讀government school唔使比學費。
不過要比excursion fees,同書簿(文具)費,同有時要交volunteer contribution fees. 全部大約一年幾百到。

別墅

kaylie2016 發表於 19-6-12 01:37
謝謝你嘅回覆我諗住住啲二線啲嘅城市,例如GL or Adelaide...你覺得呢啲地區如何? 小朋友讀書, 住屋環 ...

其實有時2線城市除了住平,其他嘢,如食,未必比大城市平。同埋大城市搵到工既機會亦大些。

我自己都有兩架車, 兩架都係SUV, 其中一架係7座。 洗費如下:
油: $160 & $120 per month
保險: $690 & $900 per year
牌費及政府強制第3保: 兩架都係1千一年。
service: $400 & $300~$600 一年,未計有嘢要整。

其實我覺得你最大既憂慮係能唔能放棄香港既生活。過來後生活始終會有變,例如唔可以想買就咩,唔可以一年去2,3次旅行。。。如果接受到,到時only你做工都應該問題不大。遲下老公又搵到工,咁生活又好些。

複式洋房

kaylie2016 發表於 19-6-12 01:37
謝謝你嘅回覆我諗住住啲二線啲嘅城市,例如GL or Adelaide...你覺得呢啲地區如何? 小朋友讀書, 住屋環 ...

全保大約1000Aud/yr
adelaide 住屋平但搵工難
Sydney public school書簿雜費excursion fee 大約600至1000/year , 間間唔同

別墅

申請咗先再考慮,有個選擇嘛,要差不多一年先攪到PR(如果夠資格的話而又考到英文試),之後又可以五年內先去定居,在六年之後可能情況又唔同啦

複式洋房

老實講兩邊生活好難直接比較,各有各好。但以你現時收入家境,要來澳洲可以享受一樣生活質素會比較難,要做中產一定香港容易。而且新生活肯定要頭1,2年要捱吓日子,你會好易蝕氣,好睇你自己心態。但如果你可放下些港式優越感,忘記以前少作比較,澳洲也不是困難,不竟華人也這裡很多。
利申:移澳十幾年。

複式洋房

vivianchau 發表於 19-6-12 23:44
申請咗先再考慮,有個選擇嘛,要差不多一年先攪到PR(如果夠資格的話而又考到英文試),之後又可以五年內先 ...

我都係咁諗,申請定先,等自己多條後路。

大宅

我同你情況都好似,我係RN,老公都唔介意去到做基層,兩個小朋友,一個3歲一個7歲,因為我聽聞澳洲好著重local experience,我地會比較難搵工,唔知係咪?可唔可以去左搵到工先?

大宅

大家背景差不多. 點都好,行咗第一步,考咗英文試,再submit EOI. 攞到Offer再諗. Land 完有5年再決定.

冇人知之後發生咩事,可能去完兩年. 香港樓市大跌. 可以喺香港買返層樓收租. 另外你哋如果做政府RN, 可以攞返公積金. 另一半又可以攞返MPF. 如果你哋都係三十幾歲,嗰度都有百幾萬啦.

最緊要係預咗最壞打算,我哋反而計劃,是但一個過去搵到工. 另外嗰個同小朋友先過去.起碼一家keep住有收入先啦!

大宅

我都正正諗緊呢樣野...我係RN
我老公係IT...但放唔低家中老人

男爵府

回覆樓主:

X

複式洋房

想問下, 大家知唔知道如果喺澳洲政府醫院做RN, 係咪有樣嘢叫salary package?其實確實係啲咩?

別墅

kaylie2016 發表於 19-6-14 13:02
想問下, 大家知唔知道如果喺澳洲政府醫院做RN, 係咪有樣嘢叫salary package?其實確實係啲咩? ...

salary packaging即每年有一個限額 (我唔記得exactly 幾多錢), 將呢個限額除24 (因澳洲係2星期出堂糧一次), 咁每次會抽起呢個數目既錢,唔使交稅。remain個d就要交稅。抽起果d會入落在debit card比你用。如果你有debt,如供車,供樓,就可以用salary packaging. 當然做salary packaging 要比management fee, 不過都係幾十蚊一個月到。
希望你明白,因為好難用文字解釋

複式洋房

請問有無移民agent介紹?

首頁
12345...11

尾頁

跳至