自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:緊張孩子考試分數嗎?

我都緊張,但唔會表現出比阿囡知,比上一次考試,成績退左步,佢自己好唔開心,我就安慰佢,叫佢下次加油,其實我都有少少失望,但要扮唔在乎

剛剛上星期考完第三次試,我知佢今次落左好多心機,而佢本人考完都好滿意,希望成績唔會令佢失望啦

珍珠宮

回覆樓主:

90分以上有星星
考頭10同頭3都有
儲儲埋埋
星星當錢洗
可以買自己想要既野

純係獎勵
佢唔會因為咁勤力溫書囉
都係踢下先郁
好在小一d野都算淺

伯爵府

回覆樓主:

其實有溫又明白,合格就過得去,當然唔可以退步,成績不代表d咩,但基本要溫要合格。
無點支持架

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我緊張嫁,有時失望係覺得阿女咁盡力都得唔到好分數 真係會傷心

珍珠宮

回覆樓主:

緊張,但唔會表露出來。喺心入面百感交集。
我一定會睇內容,睇佢錯咗咩,唔識既會教返,低級錯誤要同佢糾正;另外一定會睇佢啱咗d咩,有時佢地啱既題目都唔係簡單,會覺得好安慰,會讚佢做得好。
其實考試分數好難同上次做比較,又唔同卷唔同課程、考試當日又唔同狀態,下下睇住分數高低賞/罰唔多合理。。。

子爵府

fatchu@home 發表於 19-6-12 21:18
咁佢今次考試有冇認為溫習先?如果有,咁佢都盡左力,佢都唔會想自己咁低分啩。如果冇,你咁做都冇錯。
...

口講努力,但。。惰性太強。。
口講7分力出3分

珍珠宮

好媽媽勳章

唔緊張都唔得,明年都高小了⋯⋯

公爵府

黃二少奶 發表於 19-6-12 22:56
我緊張嫁,有時失望係覺得阿女咁盡力都得唔到好分數 真係會傷心

我同你一樣

公爵府

amkiki 發表於 19-6-12 21:54
我都係超級緊張,好似啱啱今日阿女話我知佢中文只有90.5分, 雖然佢常識有100分,但我都係笑唔出,我知自己 ...

中文90.5 都好勁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

wmkcnw 發表於 19-6-12 20:17
只知道家長越緊張,對子女負面影響更大。

如果只是高分有獎,對於盡力但低分的小孩,好唔公平。

我2個,1個第1,另1個尾幾。
考得差果個更加需要支持
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

實緊張啦,
小四要開始諗升中
今次考得差左,
我仲諗緊點見學校

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

把口唔緊個心緊,口不對心
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

好緊張,每次都提完又提錯咩要改
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

媽媽們都做得好好

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mypineapple 發表於 19-6-12 19:44
考完試, 大家會緊張孩子既分數嗎?
如果進步了, 會點讚?
如果退步了, 會點樣鼓勵?

緊張孩子學習態度

子爵府

mypineapple 發表於 19-6-12 19:44
考完試, 大家會緊張孩子既分數嗎?
如果進步了, 會點讚?
如果退步了, 會點樣鼓勵?

考完了,比預期好,出街食餐飯慶祝下,再俾佢揀一樣玩具

珍珠宮

明天小學最後一次對卷。阿囡今天話緊張,佢話想keep 住靚靚成績表,希望佢不會失望。我一向強調只要你讀書態度好,幾多分我都不會話你,考試分數是你自己的。對卷時你只要留心邊度失分。
執緊行李,明天放學同同學們出發去旅行。

考試過程才重要。

男爵府

我要睇係咩考試。

阿女一至四年級我吾太在意佢分數,只是知道佢數弱,平時有針對性地幫佢補底。

但到呈分試,我對佢分數就緊張很多。

呈分式結束,就又恢復返原狀,等佢自己去應付。

侯爵府

carly.c 發表於 19-6-12 19:57
亞女今日派第一科數學
由86跌到63。。仲要若無其事叫我同佢食壽司仲想去打咭機

幾年級?
我會睇埋份卷先可以作準,真係難,定係錯careless mistakes。
而且睇埋佢的溫習態度,考試前有無正經用功溫習,如果只係hea溫,又低分,我會唔俾玩。如果有認真溫但低分,就要一齊了解下點解會咁,有無邊部分要再解釋下溫習下,如果肯配合,都可以玩下既。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

回覆樓主:

緊張,小學keep住頭10,冇獎勵,只有小二個年頭5有獎過,其他頭一,二,三,四都無,點解頭五有,因為知道佢努力左,是奖態度!然後每次考第一,同學問你媽咪奖咩比妳,無,或者奖全年可以每日去運動,佢小一已經自己温習,不過我緊張的。現在中學了,都是頭五,不過今次應該跌,態度差了,手機累事,系時候跌一跌,個人會認真些。

首頁

尾頁

跳至