烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

mingaga 發表於 19-6-20 14:38
Stxxb 真心好用,貴買平用,煮餸菜比用不鏽鋼好吃,煲湯更加慳時間,湯又容易出味
...

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

baby_alpaca 發表於 19-6-20 16:26

炆嘢真係無得輸,就係因為用咗佢,先至多炆煮,冬天枝竹炆羊腩、蘿蔔炆牛腩,爆炒辣雞煲,夏天三文魚頭蕃茄豆腐湯⋯⋯

大宅

mingaga 發表於 19-6-20 17:27
炆嘢真係無得輸,就係因為用咗佢,先至多炆煮,冬天枝竹炆羊腩、蘿蔔炆牛腩,爆炒辣雞煲,夏天三文魚頭蕃 ...

可以想象用它來應付各種炆野真系無難度

不過,請問各位,呢個甘正既煲,有無試過用到甩漆情況呢?我其實最擔心系呢個問題

monkeydiary    發表於 20-1-22 18:16

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

baby_alpaca 發表於 19-6-20 23:50
可以想象用它來應付各種炆野真系無難度

不過,請問各位,呢個甘正既煲,有無試過用到甩漆情況呢 ...

例如整三文魚頭湯之前,我會用埋個煲煎魚頭,煎香之後,加薑片及其他配料及加水,煲成湯。
炆煮果啲都係,先爆炒材料,再加醬汁及水等,冇話一定落熱水,好多時都係室溫水。
有時煮燶嘢,仲用鋼絲刷刷添
比我粗用幾年了,從來冇甩過任何陶層或陶漆。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

baby_alpaca 發表於 19-6-20 11:10

請問有無Staub 的用家share下?內裡其實係咪有琺瑯?甘 ...

Thx. 我都係貪lodge 可以粗用又無毒至考慮. 而家學緊用熟鐵鑊都係貪佢呢樣好.

講番staub, 呢度有好多舊舖講lc 同staub, 一search 就有幾版講佢地.

唔係嚇你:
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21706743&page=1

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21217411&page=1

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20991888&page=1

正確咁用, 基本上冇乜問題.

大宅

mingaga 發表於 19-6-21 06:33

例如整三文魚頭湯之前,我會用埋個煲煎魚頭,煎香之後,加 ...

你都真系好粗用下 甘樣被你折磨都無事,即系掂啊

大宅

bosch 發表於 19-6-21 08:41
Thx. 我都係貪lodge 可以粗用又無毒至考慮. 而家學緊用熟鐵鑊都係貪佢呢樣好.

講番staub, 呢度有好多舊 ...

多謝你提醒! 其實價錢都唔系最大一個問題,始終一個好的煲可以用成10年八年甚至成世,點都值得投資。我系從實用同健康角度考慮大d 多謝各位share

侯爵府

baby_alpaca 發表於 19-6-21 12:59
你都真系好粗用下 甘樣被你折磨都無事,即系掂啊

只係分享一下實際使用經驗,絕無賣廣告成份。
我係等百貨公司寄賣店減價先買,唔會在特價場(outlet)買, 我擔心嗰啲有次貨,怕偷雞唔到蝕渣米,平字得個貧

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

珐瑯是玻璃,是冇色的。
您見到的顏色是先上油漆再上珐瑯。
staub好用。lc的話一定要用黑裡,都好用。我兩個牌子都有。
work hard PLAY hard

大宅

jenniferK 發表於 19-6-21 15:40
珐瑯是玻璃,是冇色的。
您見到的顏色是先上油漆再上珐瑯。
staub好用。lc的話一定要用黑裡,都好用。我兩 ...

大宅

mingaga 發表於 19-6-21 15:16
只係分享一下實際使用經驗,絕無賣廣告成份。
我係等百貨公司寄賣店減價先買,唔會在特價場(outlet)買, ...

果然系精明C9

首頁

尾頁

跳至