自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我果個校網間間小學都有升英中,只是比例不同,20%---65%之間,我女都系讀happy school~,但目標都系考英中,全年級保持在前30名就會入英中,升英中比例35%~我只是希望好好享受好小學時光,而非只看成績~當然就算入不到英中,入到二線中學都一樣有機會入大大學~

男爵府

Happy school 都可以谷,傳統名校都可以考唔好dse, 其實係你想點。happy school 學校唔谷,可以家長谷,名津校學校谷,家長可以唔理
我中學係band 1 但最差果班,中四果年,重差D果班學校唔要,去到其他學校D老師話佢有得做,重點培訓,結果成績突飛猛進,會考真係得咗,但炒咗英文。佢自己話好開心出咗黎,有返自信先有咁成績。

水晶宮

曾經堅持什麼愉快學習,話咩教育已死既親戚,竟然去到小六升中選校時,中學排位最後都係地區名校,出名死谷的。好現實哦⋯⋯

子爵府

2018復活節勳章

whywhywhywhy 發表於 19-6-19 08:18
以前真係有學校無band1生的,而家唔肯定
而家都有.寶校真係可能2-3年先出到一去b1a嘅學校.但你話b1c嘅可能2-3會有10個8個.佢地一般都咁公報

子爵府

2018復活節勳章

lojo11 發表於 19-6-19 08:22
都係比心機考好校內試, 爭取較前名次...
校內試係重要.但另一重點係要睇師兄師妹嘅成績.佢地差,你考得再好都上唔到b1

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

大檸樂 發表於 19-6-19 10:33
校內試係重要.但另一重點係要睇師兄師妹嘅成績.佢地差,你考得再好都上唔到b1
...

呢個遊戲規則我好明白,所以仔升小學時,我揀左間band 1率接近7成嘅小學!

capricornbb    發表於 19-6-19 12:20

子爵府

2018復活節勳章

lojo11 發表於 19-6-19 10:34
呢個遊戲規則我好明白,所以仔升小學時,我揀左間band 1率接近7成嘅小學!
...
7成好勁,神校!咁比心機讀.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

大檸樂 發表於 19-6-19 10:36
7成好勁,神校!咁比心機讀.

讀完嘞!依家中二!

大檸樂    發表於 19-6-19 11:43

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我仔都係happy school, 我係自己湊自己教。我仔係校內算成績好個批,我知係教得比外邊淺,但其實都係跟住教處課程,所以只要考試識,我覺得都無問題。我仔有出去上英文班,主要比佢聽同講作增潤。

學術我吾擔心,但因為佢學校多活動,所以佢係好鐘意返學。過兩年程分,我應該會同佢操(或出去操卷),同佢講都開心左咁耐,現在都係辛苦一年,一年後就可以輕鬆返d,我估佢咁大應該明掛。

侯爵府

我囡都係HAPPY SCHOOL(英小)小學上BAND ONE英中, 其實, 我覺得自細有閱讀習慣, 就算唔洗谷, 唔洗補習都可以考得唔錯的, 多閱讀比多補習更有效益.

珍珠宮

lojo11 發表於 19-6-19 10:34
...

我囡那間私小這幾年有9成升中是band one,同學升中選校就睇自己程度和喜好選band 1a, b或c.

學校有自己一套教法,我只要保持小朋友讀書興趣和態度,上到中學亦會適應好,因為中學如果適應吾好,好快要選科而影響之後。

其實如果小朋友適合間學校和有自信,佢就會讀得happy, 讀書是要看長遠的。

公爵府

jacobkit 發表於 19-6-19 07:37
我有25分的係一間標榜愉快學習的小學,在校網內排名第4,頭三間都是谷校

想請教各位小朋友讀愉快學校,會 ...

「愉快」學校爭取到B1 quota的確比一線小學差一些,現階段不建議咁快考慮放棄一線小學。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

琥珀宮

shishicat 發表於 19-6-19 07:49
其實愉快學習同成績好係無抵觸既喎,曾經有位校長講過6年輕輕鬆鬆最後同谷既學校一樣都可以讀到band one 中 ...

b1中學都有分高中低,寶校升b1中嘅b1機會細好多

琥珀宮

29XX86 發表於 19-6-19 11:40
我囡都係HAPPY SCHOOL(英小)小學上BAND ONE英中, 其實, 我覺得自細有閱讀習慣, 就算唔洗谷, 唔洗補習都可以 ...

呢句最真

珍珠宮

我有25分的係一間標榜愉快學習的小學,在校網內排名第4,頭三間都是谷校

即係你係舊生,一定程度上你了解母校敎學方式,就算年代遠,返舊生會都可以收風喎。
我覺得最可靠係你去了解,然後配對你子女脾性,可否適應。
人地口中“谷”定義又係咩?“愉快學習”又係咩?

琥珀宮

Kittymummy 發表於 19-6-19 10:27
曾經堅持什麼愉快學習,話咩教育已死既親戚,竟然去到小六升中選校時,中學排位最後都係地區名校,出名死谷 ...

身體最誠實

子爵府

親子王國15週年勳章

『愉快學習』呢句,系對天資高嘅小朋友講,對天資冇咁高嘅,仲有下一句-『以勤補拙』。
魚與熊掌,冇咁容易俾你兼得。又要輕鬆又要好成績,難上加難。
嗰啲學校就算小學唔追,中學都要追,二三線嘅第一入到去 Band 1 傳統中學,先發現山外有山,傳統一線嘅中遊都可能考得好過你。
當然,一定有學校系 12 年輕鬆嘅,但佢地有中學部。但讀龍校/直屬唔代表可以輕鬆,龍校可以不斷測考迫你溫書,直屬到五六年級系人踩人上中學部,直屬班 Band 2 分分鐘慘過街外 Band 2。但亦可以咁講,如果你系佛系讀書心態,咁邊間都可以輕鬆。
愉快小學好嘅地方就係如果你/小朋友頂唔順,都可以放慢節奏,如果系 fit 嘅,自己額外谷,唔少 happy school 嘅家長都會額外有補習有拔尖,為求可以插去龍/直屬,或者升中可以擠入頭 20%。

珍珠宮

bbc2018 發表於 19-6-19 09:22
要睇自己小朋友性格,有些是適合比較傳统的如我個囡考活動教學。一間都吾收佢,但考傳统的有幾間,還有自 ...

我想補充一句,依家就算留洋,外國好大學一樣追求國際化,要求有兩文能力嘅大把,所以除非有另一語文並具認受公證,否則中文唔肥得。

琥珀宮

校網內排第四的小學,一樣會有band one生,在標榜愉快學習的小學,家長及學生作出適當的努力,成為band one生的機會,應該不比頭三問學校低。根本不會放棄升band 1中學的念頭。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至