自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

阿仔自細收到利是或長輩俾零用,都一定會交俾我幫佢存銀行。最好笑佢六、七歲果年,婆婆有次因佢成績好獎咗$500俾佢,佢同婆婆講:“婆婆,我銀行有好多錢㗎喇,你留番自己買嘢食啦!”

珍珠宮

ysty1119 發表於 19-6-25 08:58
我問大家係因為我想知我係咪做錯 唔應該咁教小朋友?好似任何一個人比錢我小朋友我都唔應該知道咁
...

最後你點知?

珍珠宮

cyyiu 發表於 19-6-25 09:09
我細個,阿爺都有比錢我,而家諗返係美好的回憶
至於我囡仲細,99暫時未有比錢佢,我未諗到點處理 ...

我中學時冇錢駛,好睇舅父救濟我,先有錢去拍拖行街食飯

果時唔會申手問屋企攞,又唔識搵錢,說是美好回憶,是貼切

珍珠宮

spikenard 發表於 19-6-25 10:20
同小朋友講,然後直接入佢戶口存起,額唔大就直接幫佢放錢罌

我同佢講放入銀行,佢好開心,因為我會俾利息佢

水晶宮

ysty1119 發表於 19-6-25 08:15
你地既小朋友會同你地講聲?定唔聲唔聲自己用左?(錢銀並唔係多)
我想問你地會容許小朋友唔講聲自己用左 ...

我家長輩唔會比錢我仔女,因我仔女一定唔收,佢地係都要比佢地的話,我仔女會拎我出嚟做擋箭牌,久而久之,佢地都唔會再比,如果比利是,除非過年嗰封,否則我地都唔會點收的。

子爵府

由細到大都會講
最初我媽會比五百一千
次次畀完,我會加番落家用畀番阿媽
後來覺得太麻煩
就教咗我仔只能收婆婆一、二百

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

以前收長輩錢,阿媽都鬧同打到我飛起,所以好怕佢地塞錢。佢每次咁做都害左我

宜家就冇,直接叫我自己諗點洗。

大宅

我由細到大都會單聲比父母知

代入角色 隱瞞父母行為 會唔會係比你地知道仔女收幾錢就想方設法擺係自己個度?

所以仔女驚 所以收埋?

侯爵府

2018復活節勳章

你地既小朋友會同你地講聲?定唔聲唔聲自己用左?(錢銀並唔係多)

我小朋友以家4歲,可能仲好細,但由佢懂事起我已經同佢講,利是錢,錢,邊個比你都好要比媽媽先

已經幫女女開咗戶口,係放佢啲錢。

如果係比硬幣,會放入錢箱,之前儲滿咗兩個,都放埋入銀行喇。

象牙宮

回覆樓主:

有講,多數係我地面前比

水晶宮

細個收到乜都交比我,代佢儲起(無論一百幾十定大數目)
成年之後收到的就冇再理(亦收少好多了
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

1998Ruby1998 發表於 19-6-25 10:44
以前收長輩錢,阿媽都鬧同打到我飛起,所以好怕佢地塞錢。佢每次咁做都害左我

宜家就冇,直 ...

咁慘?!又唔係你出聲要!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

親子王國15週年勳章

bmuimami 發表於 19-6-25 16:11
咁慘?!又唔係你出聲要!

細路思想簡單,唔想 hurt 人,又唔明白點解俾利是同送禮物要拒絕。

次次塞錢俾我都係推我入一間房,一對一,話 “如果你唔收,就係唔鍾意我”,咁我又唔知點好,因為叫阿媽入黎幫拖,發現佢塞錢俾我就當場鬧我,如果我唔叫任何人,就我難做。

佢仲要同我講要收埋唔俾人睇到,又 “唔準同爸爸媽媽講,如果唔係就嬲你”,咁天真嘅我又跟住做。結果佢打電話俾阿媽,跟住我就俾人鬧

咁所以我一直都好怕親戚聚會。宜家大個,我直接話 “我一個星期都賺得多過呢兩千蚊,我改日請你飲茶”

可惜老人家一番好意,害到我一家唔安寧

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

1998Ruby1998 發表於 19-6-25 16:24
細路思想簡單,唔想 hurt 人,又唔明白點解俾利是同送禮物要拒絕。

次次塞錢俾我都係推我入一間房,一對 ...

你真係好慘喎~

我以前覺得拒收禮物係禮貌, 而家覺得係冇禮貌. 因為我俾朋友拒絕收生日禮物, 我嬲左好耐, 因為我係真心送, 有花心思時間去揀禮物, 所以我好憎人拒絕收禮.

侯爵府

阿女收到錢一定俾我,我同佢儲起留俾佢

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我女1定會同我講,但係我62好鍾意教我女收左唔好話俾我知或食左唔好俾我知 都唔知佢咩心態,教到我女而家偷錢話佢只係攞
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

親子王國15週年勳章

bosch 發表於 19-6-25 18:43
你真係好慘喎~

我以前覺得拒收禮物係禮貌, 而家覺得係冇禮貌. 因為我俾朋友拒絕收生日禮物, 我嬲左好耐, ...

以前阿媽教落,一定唔可以收任何禮或錢,生日禮物都唔可以要,因為要回禮,好煩。記得個長輩送貴價玩具俾我,佢粒孫發脾氣問點解要送俾我,但我冇送任何野俾佢。

收又俾人鬧,唔收都俾同一人鬧仲要俾親戚為難,咁我當然收。

宜家個難題就係,親戚太好客太關照,我出於禮貌嘅拒絕,佢地以為我心情唔好同唔鍾意。

首頁

尾頁

跳至