自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

小艾美 發表於 19-7-1 10:30
大囡下年小一。本身住東區。
津校有幾間好心儀的,同時打算去考私小直資當back up,但香港島有好多直資如有 ...

我本身buy你,但如老公堅持,我會肯妥協,唔想因為咁小事家嘈屋閉。先去考左先,又唔係必定考到,到時冇一間考到,佢都要接受現實,但唔會係因為你唔比佢個女去考,呢樣佢反而會記一世。

用戶要求終止服務

你啱呀!考左唔會山長水遠去讀嘅冇謂化時間去考
我上年考十間(神級),最終冇間收,感恩大抽獎抽到好嘅
回想報名時我都同老公有爭拗過,但最後我都冇隨波逐流堅持私小直資,依家抽到滿意,慳返六年錢之餘,我覺得津校其實都唔錯,想要嘅都有

大宅

你C6算例外,通常女的緊張過男的

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

咁你即刻問一句 “乜培道同聖母好過 Marymount, Maryknoll 同 St Mary's 咩?” 如果佢答係,咁我都無話可說。
報九龍唔係問題,但要安排到接送。冇校車咁難道佢負責接送?過海有啲好早上校車,要 6 點出發。更何況,考就一定收?到時候 touch wood 冇直私,咁都要靠派位。
男人好多時候諗野冇諗後面要安排幾多野。,尤其係讀書方面。只會諗到夠唔夠錢俾,唔會諗返放時間、升中、接送、功課測考量

珊瑚宮

2024年龍年勳章

15間

你問下佢,如果淨係九龍遠嗰d收,點返學? 未必會有校車囉,係咪佢負責接送返放學?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小艾美 發表於 19-7-1 10:39
唔計中英數,有5個興趣班。但我小朋友話全部都好開心好鍾意,所以唔想cut佢。
...

8個好誇張(計埋中英數)

上到小學要返全日,根本冇時間上咁多興趣班
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

1998Ruby1998 發表於 19-7-1 10:57
咁你即刻問一句 “乜培道同聖母好過 Marymount, Maryknoll 同 St Mary's 咩?” 如果佢答係,咁我都無話可 ...

其實適合才是最好

琥珀宮

小艾美 發表於 19-7-1 10:33
但老公覺得冇問題。
比埋學費,係比到但會緊d,再唔係老公話cut興趣班,但我唔想。

我buy你老公,盡可能有直資私小做backup ,無得抽獎,最多到時再扣心儀津小,但有backup 打抵,個心都定好多。

靠抽獎,真係可以派得差到你唔信,到時周圍扣門去等回音(多數無),真係人都癲。而家好多今年派位既家長就係咁!

伯爵府

回覆樓主:

同意樓主想法,但老公既然咁緊張,配合下就癈事嘈。到有 interveiw可能撞期呢,又或到時先篩選,做多少少塞住佢把口先啦。

珍珠宮

kavenzou 發表於 19-7-1 10:45
我撐你,我仔龍年,我都係去in4間咋,交通時間長,絕不考慮,根本收都吾想讀報來做乜,而且報咁多一定撞曬 ...

我覺得可以睇下個間學校有無校車
有到屋企就報,收先再唸,
東區校網幾好,我唔覺津校會差過其他
但都要睇小朋友岩唔岩讀
你同你老公立場都岩,
咪試左先囉,等佢知道直私都唔係易考,
辛苦小小搞店個大既妹妹就唔洗再煩

琥珀宮

唔計中英數,有5個興趣班。但我小朋友話全部都好開心好鍾意,所以唔想cut佢。
...

其實上到小學,讀咩學校都好,唔會好似幼稚園咁得閒上咁多興趣班,到時自然要cut,真係有錢都無時間上

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

港島直資 女仔得幾間
如果SPCC/港同有offer 已經中大獎
跟教育局規定 直資註册咗無得大抽獎

大宅

jollyma 發表於 19-7-1 10:48
盡考優質私小係啱既,有backup 先,如果唔係到時派得唔好,你仲煩,小朋友角度,冇話辛唔辛苦,唔好用自己把尺去 ...

又唔應該唔顧小朋友辛苦,佢都係得幾歲人仔,點會考十幾間都唔辛苦呢?你又唔好用自己把尺去度囉!我朋友個仔考咗五間已頂唔順,發脾氣話好辛苦,仲話點解啲大人要咁對佢!

琥珀宮

小艾美 發表於 19-7-1 10:43
我就係咁諗。?佢要我報個d係黃大仙個邊,我住柴灣,入到都唔知點返學,咁報來仲咩?
...

你有無問過佢,黃大仙個邊,住柴灣,入到點返學?

翡翠宮

牛年勳章

啱啱今年玩完考小一遊戲,當初我老公同你想法一樣,覺得唔洗報咁多,因為我地讀龍幼,本身小學同中學都好唔錯。最後我報左10間,見左8間,考完之後老公多謝我咁有計劃幫個女諗。
我覺得心儀既都報左先,到時面試撞時間又考唔到咁多間,而且考到會有多d選擇,都係辛苦果三四個月,可能就決定之後十二年讀邊間。

別墅

考幾多間直資私小真係睇校網,東區真係唔錯,考十幾間係太多,唔誇區返學而去考真係純粹想同人比較。
要問老公考咁多間的原因係乜?驚阿囡㨂唔到好學校?想阿女考到神校去證明阿女好叻去威?
考小學遊戲不是你㨂學校,而是學校㨂你,多offer當然是好叻好叻,但少offer不代表差,不應用offer多少來衡量,最緊要適合自己小朋友程度

男爵府

回覆樓主:

如果考到直資又答應讀, 係冇得玩大抽獎, 請了解左遊戲規則先, 私小基本上唔會唔俾你玩大抽獎, 但我知有d 本身讀佢幼稚園, 同學校deal左呢個條件, 但呢種情況唔係冇得玩, 係學生自動放棄

大宅

-

大宅

...

咁又實在多咗啲嘅!我兩個小朋友都係小四先開始上英數,中學才補中文

大宅

回覆樓主:

既然老公咁有意見,冇問題,叫佢一齊參與,由報名,預備portfolio,安排面試,了解交通安排...請佢都一一投入參與。

首頁
12345...13

尾頁

跳至