自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

嚴師出高徒,將來你會多謝佢

男爵府

回覆樓主:

講多一個case。我地出既report, 人名係必須同ID 一模一樣,多一點,少一撇都唔Ok, 強/强,恆/恒,唔可以錯, 好嚴格。有d字系統出唔到,我地係唔可以自己做字既,必須經IT 同事攪,有次有個名xx,倉頡出唔到,我係remark度打(王亭),提醒個上司check時留意,點知佢居然delete左我既remark, 求其打個“婷”,連同事都話,佢咁都得,個report 個名根本就唔岩啦,離晒譜!平時對我地就100%嚴厲,自己就含糊過骨。

子爵府

我都有啲要求
我個同事每日print report俾我,會釘埋
但佢每次都釘到好落,揭頁會睇唔到角位
當然我知道可以拆左再釘
但佢每日都咁,我會覺得佢做嘢好求其

日子印又係,反轉chop又有,反轉同正chop返又有
無轉date chop左上日又overlap咁chop多次想遮住
我真係覺得好un眼,我會要求佢再print
可能佢都覺得我好吹毛求疵

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我以前有個上司,都幾認真,
1. 信紙 margin 一定要對到正,即是有少少偏差printer紙移咗少少位都唔可以,信紙紙質有標準

2.堅持用某牌子嘅文儀用品

3.出信規定要用某些字眼、句子

不過主要係工作上認真,私底下生活係casual, 玩樂,享受刺激、隨性型

伯爵府

畀面勳章

sheepmui 發表於 19-7-3 19:17
樓主,你上司這不是叫挑骨頭,叫認真!好好學習吧,如果認爲一個小小標點符號可以求其,當處理數字,銀碼, ...

認同!

大宅

樓主,你上司這不是叫挑骨頭,叫認真!好好學習吧,如果認爲一個小小標點符號可以求其,當處理數字,銀碼, ...

agree

男爵府

我個麻煩老細,所有有接觸過佢的人都怕了佢,因為佢對每一樣東西都有好多意見,問佢一句,佢會問回十句,同佢說話/email , 真的每一個字也要十分小心,令我心理壓力好大!好想辭職!但是生活逼人,唔係話走就走

伯爵府

gunpowder 發表於 19-7-3 20:55
我覺得樓主舉既例子唔過份
我自己都會覺得唔順眼執左佢
但我以前有個同事寬己嚴人

處女座既女上司
我錯,佢就大大聲咁係office咁話;佢錯,人地其他dept走過黎話:「宜家你係咪應該講聲sorry?」(人地都專知佢味野!)佢就話:「we’re all human!」

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

老翻太太 發表於 19-7-3 13:52
我上司,經常為小到不能再小的事蛋裡挑骨頭,例如一份只有我同佢+另一同事睇的內部文件,標點符號「:」係 ...

我曾經遇過,大事唔理,小事挑骨頭

經典嘅係,點解張相響唔同電話唔同色...

用戶要求終止服務

睇完回覆先知咁多喜愛被虐的人,認真同雞蛋裡挑骨頭是兩回事。

makdull    發表於 19-7-24 22:30

禁止訪問

大宅

老翻太太 發表於 19-7-3 13:52
我上司,經常為小到不能再小的事蛋裡挑骨頭,例如一份只有我同佢+另一同事睇的內部文件,標點符號「:」係 ...
我全間公司d人都係甘,重要加埋不能移動對方枱上物件(包捨反轉左釘書機)另外,要依對方指定方式完成文件,又成日捉你錯處,好煩

珍珠宮

2017BKM 發表於 19-7-4 08:45

可能d人都覺得我吹毛求疵,我一樣係標點英文格式錯少少都會 ...

比好多人睇,要出街嘅文件就算上司唔叫,我都會好謹慎做,但現在的case是只有我、他及另一位junior的同事睇嘅類似reminder的內部文件而已。不是討厭他的認真,反而有時是欣賞,而我跟佢係學到嘢,問題是咁少的事都咁上心,對成個團隊真係好事?我跟過其他上司,無咁挑剔,得出嘅工作結果一樣而且仲有效率,上司認真對公司係好,不過問題是有無必要,同會不會令team spirit有影響

侯爵府

capricornbb 發表於 19-7-3 22:41
我以前有個上司,都幾認真,
1. 信紙 margin 一定要對到正,即是有少少偏差printer紙移咗少少位都唔可以, ...

我都係樓主上司的一類人, 應該都係好黑人憎, 但我的堅持是要讓同事知道, 我對內部文件都咁認真, 對外的大家都需要更加醒目

FONT SIZE; 1吋的MARGIN位肉眼一睇已睇得出分別的, 本能化咗

文具的質素唔好, 會影響文件標準外觀; 擦膠要C得樓 (要德國造唔係泰國); 膠紙要3M 綠盒是基本的

所以中英文:的分別其實好大

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

同感, 我都覺得好礎眼, 我上司反而無野, 仲要俾文件代表我地部門俾好多人,
我打中文字一定唔會用英文標點, 但我執時, 我上司反而又會用返英文標點, 變左有D 中標, 有D英標, 無言.... 我見到會全部執曬佢... 俾人睇到我都覺得唔好睇 (forum就無所謂啦 XD)

俾以前D 上司訓練慣, 2份文件要疊住咁照光check.... 用間尺度...

珍珠宮

有,係一個就快退休的阿婆

問人份野要做幾耐,假設你答5分鐘,佢用秒錶幫你計時,如果你4分半鐘做好啦,佢會同你訓話話你想呃佢半分鐘;如你5分半鐘先完成,佢鬧你仲咩講大話,用多左半分鐘

係本身個上司走左佢先有得上位,本身個上司好隨和,好似電郵咁,佢同我們打重點,從來都不會完整句子,所以大家都跟佢的模式,初時新官上任大家照舊,佢又搵左一日同大家訓話,話大家連小學生都不如,鬧大家吳識用完整句子

後尾,阿婆同人事部講佢大女生左bb,所以佢要申請提早退休去湊孫

珍珠宮

我就係你地所講嘅吹毛求疵

我做嘅工作係賣小心,所以學會從極微小事情上著眼,只有這樣才能訓練出從看似無問題的事情上找到瞄頭

當事情處於緊急,我就不會執著於不影響事情發展的微小事

已刪除用户

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我上司仲煩,同一份文件改幾次,字眼一樣,只是次序改完又改,改到最後又係跟返初稿改五次係少數,改十次係正常
I 大蚊豬   

大宅

回覆樓主:

做零售,嚴重強迫症上司,找贖一定要用最少數目硬幣。例如找 $2 一定要找一個 $2,不能找兩個 $1;找 $6 一定要 $5 + $1,不能三個 $2。

首頁

尾頁

跳至