自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

cameo 發表於 19-7-6 01:39
鹿兒島今日已經好好天喎,你21號先出發,水都退好多啦,景點避開山泥傾瀉位置應該不大問題。
如果真係咁驚 ...

6-9月係日本既梅雨,颱風暴雨旺季,我覺得災情一年比一年嚴峻所以如非必要,我都唔會暑假去日本啦(包括沖繩)。

子爵府

hfl2000 發表於 19-7-6 01:54
6-9月係日本既梅雨,颱風暴雨旺季,我覺得災情一年比一年嚴峻所以如非必要,我都唔會暑假 ...

樓主可能幾家人要就小朋友假期卦,但機票都買埋,幾家人即係都最少10個8個人,應該都有人識網上睇天氣各樣資訊,而家先月頭,佢接近月尾先出發,與其而家問airline補錢轉地點,不如plan好預備隨時因天氣轉景點嘅行程。就算唔係今次雨災,七八月日本好多地方都偶有大雨,但又未必落足一整天,諗定附近商場或室內景點,隨時更改半天/一天行程更實際。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我19號出發去鹿兒島,又唔係太擔心。20號仲要去霧島嗰邊住溫泉酒店,係怕交通不便,其他應該問題不大。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

cameo 發表於 19-7-6 02:07
樓主可能幾家人要就小朋友假期卦,但機票都買埋,幾家人即係都最少10個8個人,應該都有人識網上睇天氣各樣 ...

可能樓主好少咁大棚人去旅行,所以緊張咗d其實咁多家人又有老幼既話,我會索性跟團/包團,應該會玩得安心d,又唔駛就呢個果個。

禁止訪問

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一家人玩得開心,安心轉去韓國臺灣玩

大宅

karenlyk 發表於 19-7-6 04:06
我19號出發去鹿兒島,又唔係太擔心。20號仲要去霧島嗰邊住溫泉酒店,係怕交通不便,其他應該問題不大。
...

可唔可以分享下你的行程?我下星期出發

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

油麥麥 發表於 19-7-19 20:55
Hi, 到咗鹿兒島嗎?可以分享一下鹿兒島天狀況嗎?enjoy

天陰陰,無雨,有清涼的風,比較乾,整體舒服過香港,唔熱,帶薄外套以備不時之需

翡翠宮

ritb 發表於 19-7-19 21:23
可唔可以分享下你的行程?我下星期出發

其實無行程 簡單講,今日plan明日

第1日,到達,酒店,晚餐,Aeon
第2日,霧島神宮,神話之里,溫泉旅館
第3日,高千穗牧場,鹿兒島中央
第4日,動物園,Aeon
第5日,櫻島火山,水族館
第6日,回港

都是坐公共交通工具

琥珀宮

busyguide 發表於 19-7-5 22:35
鹿兒島暴雨成災,很多居民要撒離住所。

我7月21日去鹿兒島,而家都唔知點算?本身機票已經很貴,

酒店若可免費取消,就照飛鹿兒島,但轉玩北九州啦!由鹿兒島機場去熊本,都係1.5小時多d姐,去到福岡都係兩小時多d姐

大宅

karenlyk 發表於 19-7-20 09:38
其實無行程 簡單講,今日plan明日

第1日,到達,酒店,晚餐,Aeon

謝謝,很有參考價值,我都係去hea下,上星期才買機票,見最平係去九州

天氣熱?有沒有玩黑沙浴?

用戶要求終止服務

鹿兒島咁大好多地方可以玩啦
霧島-櫻島-指宿-市中心(動物園)避開受災地區就得

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

油麥麥 發表於 19-7-20 12:35
突然間好想去長崎同天草,有無分享

長崎我試過一天遊,值得去。仲食咗個超值刺身船

禁止訪問

翡翠宮

ritb 發表於 19-7-20 11:29
謝謝,很有參考價值,我都係去hea下,上星期才買機票,見最平係去九州

天氣熱?有沒有玩黑沙浴?

唔熱,我哋帶小朋友hea遊,唔去指宿

人少少嘅地方,幾好

別墅

busyguide 發表於 19-7-5 22:35
鹿兒島暴雨成災,很多居民要撒離住所。

我7月21日去鹿兒島,而家都唔知點算?本身機票已經很貴,

我細佬上星期返去完返來自鴐遊,佢話天氣麻麻,有落雨,不過周圍都無問題,放心啦!

琥珀宮

回覆樓主:

轉啦,安全緊要

翡翠宮

油麥麥 發表於 19-7-20 12:28
Enjoy your vacation

Thanks

頭先好大雨,大家要帶遮

首頁

尾頁

跳至