自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

lingma0920 發表於 19-7-8 14:12
有時覺得翻工好過湊女

返工一定舒服過湊小朋友
只不過小朋友會愈來愈失控
到時你想教都教唔返

大宅

andyan324 發表於 19-7-8 14:16
返工一定舒服過湊小朋友
只不過小朋友會愈來愈失控
到時你想教都教唔返

其實我翻過半年工,我媽湊左之後,阿女任性左,我先回來湊的

珍珠宮

王國教室勳章

lingma0920 發表於 19-7-8 13:59
我都明白,我每次事後都有同距傾,距都會咁樣發脾氣,打少數時候

小朋友幾大?
最基本原則係好似打球,有來有往至會發生。
你要忍心,好平靜同佢講咁樣溝通唔到,就開始唔理佢,唔好氹,如果佢發爛唔走,話佢知會停响度一分鐘,等佢,一分鐘之後你就真係要走。
小朋友發脾氣唔好做佢觀眾!
如果咁唔舒服就唔好返學,一直响房休息!

大宅

Ashleycorina 發表於 19-7-8 14:18
小朋友幾大?
最基本原則係好似打球,有來有往至會發生。
你要忍心,好平靜同佢講咁樣溝通唔到,就開始唔 ...

明白,阿女宜家4歲,我剛才已經和她傾了,距可能喊到好攰,已經訓左,剛才衣物污糟左都叫距自己訓醒自己洗翻,距亦都和我道歉了

珍珠宮

王國教室勳章

lingma0920 發表於 19-7-8 14:22
明白,阿女宜家4歲,我剛才已經和她傾了,距可能喊到好攰,已經訓左,剛才衣物污糟左都叫距自己訓醒自己洗 ...

大家都會有情緒,4歲,俾多d信心教好佢。
4歲會test大人反應,底線,所以你要俾佢知到媽媽係點,要教好佢。

珍珠宮

BK Milk勳章

dragonKK 發表於 19-7-8 14:09
打鑊金 以後聽曬話

sorry笑了出聲,應該會係!

不過樓主應該思維唔會咁做,打我都唔太同意嘅,但係樓主會否真係過份地遷就呢!?有些事情對與錯係要堅持,如動手打阿媽,無論幾多歲都不能

大宅

lingma0920 發表於 19-7-8 14:12
有時覺得翻工好過湊女

我明白你的~我囝囝都係4歲~我都係全職湊,但真係頂吾順,寧願返工好過,所以依家一星期有二日放學奶奶湊,自己休息下~四歲反叛期,成日博咀,同你對立,加油!五歲便會好

侯爵府

4歲,唔肯落車.....俾我會即時抱起夾佢落車,然後企埋一邊俾佢冷靜
小朋友病唔舒服,唔一定要就哂佢
我只會合理地「就」佢,例如佢需要我抱多啲,咁我會抱。佢病,胃口差,咁我就容許佢食少啲啲,但唔會因爲佢唔舒服而有特權扭買野食/扭買玩具。
小朋友其實好醒,會一直試你底綫,睇下自己可以爭取到幾多

禁止訪問

回覆樓主:

用戶要求終止服務

要催毁一個人:就晒佢
你做得好呀,下次夾佢落左車先
加油,慢慢教

大宅

in.carry 發表於 19-7-8 14:25
sorry笑了出聲,應該會係!

不過樓主應該思維唔會咁做,打我都唔太同意嘅,但係樓主會否真係過份地遷就呢 ...

之前朋友叫我打,我打過距手一下好大力,我即刻心痛心軟,真是打唔落手

大宅

infong2011 發表於 19-7-8 14:27
我明白你的~我囝囝都係4歲~我都係全職湊,但真係頂吾順,寧願返工好過,所以依家一星期有二日放學奶奶湊 ...

希望5歲真的可以乖

伯爵府

lingma0920 發表於 19-7-8 14:08
4歲

4歲?!唔多係你問題,似你女本身有問題,帶佢睇醫生好d,唔好誤會我唔係有咩居心,只係我細佬個仔當年係有阿士保加症,你講嘅情況我經常見到佢個仔出現,但我對仔女係正常,就算佢想做嘅嘢我做唔到俾佢,佢地會有情緒但會睇情況環境,正常嘅小朋友係唔會有誇張嘅表現

大宅

littlelittlepra 發表於 19-7-8 14:29
4歲,唔肯落車.....俾我會即時抱起夾佢落車,然後企埋一邊俾佢冷靜
小朋友病唔舒服,唔一定要就哂佢
我只會 ...

我剛才是夾距落車,如果唔係我女唔會落,我都覺得距不停挑戰我底線

珍珠宮

好媽媽勳章

lingma0920 發表於 19-7-8 14:32
希望5歲真的可以乖

你咁教法,5歲唔變更差都已經要偷笑,仲安慰自己希望5歲會自動變乖?

持之以恆    發表於 19-7-9 07:28

子爵府

好媽媽勳章

返到屋企再罰下佢,話再係咁,以後唔會帶佢出街

子爵府

畀面勳章

而家已經四歲,你仲唔教佢繼續縱容佢,對唔住,我估情況只會越來越嚴重

大宅

fatping 發表於 19-7-8 14:32
4歲?!唔多係你問題,似你女本身有問題,帶佢睇醫生好d,唔好誤會我唔係有咩居心,只係我細佬個仔當年係有 ...

但距和同輩相處是正常的,學校同學都相處得好開心,有時我擺係朋友屋企湊半日距都乖乖地,只是距覺得我地錫距距先會挑戰我地底線

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

有啲小朋友係唔識處理「突然改變計劃/同佢想嘅唔同」呢種感受,將失望嘅情緒當左係嬲,然後又唔識點處理「嬲」呢個情緒,就失控喇,未必係因為佢曳或霸王,只係真係唔識處理。媽媽可以睇下坊間嘅EQ班,啲社區中心喺暑假都會搞好多呢啲活動架,加油,做媽媽好多野學,每人都係慢慢學緊。

侯爵府

比我會照走, 照走佢會跟住你, 你仲要不要回頭(當然係安全環境情況下),小朋友就係睇死家長心軟。

我囡試過一次想買野狂喊(2-3歲), 我氹左陣, 佢仍然喊, 我唔理佢照行, 佢死死氣跟住尾, 邊行邊喊, 最後佢都跑上黎拖返我, 自此無再發生。

囡係街唔聽話, 我通常會係囡耳邊講下人地感受, 我會話d途人好慘呀, 難得一日放假出街, 有個小朋友係度喊嘈住佢地添, 唔知佢地會唔會唔開心呢? 囡通常佢定一定好似略有啟示, 慢慢會收聲, 我囡好細時都會用呢D外人感受去教佢(如囡成日想抱, 我會話媽咪都好想抱你, 但真係好倦架, 不如, 你幫下媽咪忙, 你又行下路, 行到邊度邊度, 你到時提我抱返你好唔好?所以, 果時我落街好多定點位佢就自然話媽咪黎到呢度要抱喇).

首頁
12345...9

尾頁

跳至