自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ricecooking 發表於 19-7-9 13:46
出街買,都要15元左右才比較有d質素。13元果d,塊隔夜超薄方包搽少少最平的無味牛油,夾塊生火腿同乾蛋皮。 ...

我同事都係咁講

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

最近行多左超市.. 蛋 $2x, 火腿$2x, 芝士 $3x , 麵包 $1x , 牛油 $3x... 加埋即冲熱飲等..4人份量,可食到2~3日,有時加茄汁豆
都唔係平好多,不過屋企食唔洗迫 [竺/smiley]

水晶宮

回覆 yurijm 的帖子

其實係架, D人成日話自己整點點點, 但我想講有時整一份半份要買足全部材但又用唔矖仲貴架.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己整,材料靚d, 質素有保證,用料自己控制,起碼唔怕落咁多添加劑,
平唔平得過出面,睇下你同邊間舖比較,屋村麵包店舖定super sandwich?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

vencyk 發表於 19-7-9 14:15
芝士同火腿無咁平,廿多元war,有時差不多三十?

aeon逢星期三$10一包火腿,十五蚊一包芝士

好多時超市減價兩包金妹火腿$3x,3包芝士$50-55

樣樣都正價買當然貴啦!等減價買嘛!

侯爵府

竇漪房 發表於 19-7-9 14:05
點會呢!一包方包十幾蚊有8片,一包火腿$10-15有8-10片,芝士$15有10-12片

定係佢去city super買?咁一定 ...

一包咩火腿係10 至15 蚊? 火腿超市超碼都22 蚊,仲係減左價。。。芝士又係咩牌子 15 蚊?可唔可以分享下?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

點會呢!一包方包十幾蚊有8片,一包火腿$10-15有8-10片,芝士$15有10-12片

JM你買得平,我平時去麵包店係5蚊4片方包,10蚊8片。金妹火腿係18蚊6片,芝士係25蚊10片,除非大特價50蚊三包,先有咁平。

伯爵府

出面買d 三文治無料既,7仔要20蚊果d 先得

大宅

鮮橙汁都係出去買、平過自己整。

侯爵府

陪月勳章

yurijm 發表於 19-7-9 13:26
Lunch時同一位同事傾開
問起點解近幾個月唔見佢食佢自家製既三文治
(呢位同事之前一直係自製三文治做早餐)

自己整一D都唔平呀﹐
不過知自己買咩 level 的食材﹐
可以自己控制搽幾多醬、夾幾厚料。

珍珠宮

回覆樓主:

自己整一定貴過街買

掉轉諗,街賣 $13,香港地呢個價仲要包租金,燈油火蠟,人地要賺,實際落肚度唔知有冇一半 。咁又再諗,今時今日 $6.5 佢俾到 d 咩你食?

珍珠宮

0q.cathy 發表於 19-7-9 14:57
JM你買得平,我平時去麵包店係5蚊4片方包,10蚊8片。金妹火腿係18蚊6片,芝士係25蚊10片,除非大特價50蚊 ...

我屋企附近都係咁上下價錢
但呢啲食材點睇都講唔上靚料
所以我就諗,街上買似乎平啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

skybiebie 發表於 19-7-9 14:56
一包咩火腿係10 至15 蚊? 火腿超市超碼都22 蚊,仲係減左價。。。芝士又係咩牌子 15 蚊?可唔可以分享下 ...

我唔記得火腿係邊個牌子,我記得好似同星期三平價三文魚片同一品牌,$10一包但唔係間間有,我响九龍城買到但黃埔未見過

芝士係笑牛牌就應該間間都有

子爵府

vencyk 發表於 19-7-9 14:15
芝士同火腿無咁平,廿多元war,有時差不多三十?

吉吉島逢星期三有15蚊芝士賣

珍珠宮

JM你買得平,我平時去麵包店係5蚊4片方包,10蚊8片。金妹火腿係18蚊6片,芝士係25蚊10片,除非大特價50蚊 ...

我覺得關地區事,深水埗點都平過中環啦係咪!

我行遠d有$3一個菠蘿包雞尾包,重手過美心又好食,如果想食我會早兩個站落車去買第二日做早餐,行十分鐘返去當運動囉!

大宅

自己整肯定貴過普通包店
你去買野俾自己食只會買好野,最平果d根本唔會睇

禁止訪問

公爵府

2018復活節勳章

但如果用番呢個價,計起自己整一份芝腿治都係8蚊(2片包,一片芝士,一塊火腿)

公爵府

2018復活節勳章

竇漪房 發表於 19-7-9 15:31
我覺得關地區事,深水埗點都平過中環啦係咪!

我行遠d有$3一個菠蘿包雞尾包,重手過美心又好食,如果想食 ...

3蚊個菠蘿包真係好平,屋企附近買個包都10蚊以上,真心貴(不過都可能一分錢一分貨)

珍珠宮

火腿邊有咁平呀?我係惠康買唔出名牌子都要廿幾蚊呀。。芝士仲離譜,要三大幾

首頁

尾頁

跳至