自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

talktime 發表於 19-8-2 17:31
自住楼,真喺咁大問题?

樓價跌!銀行會call loan 㗎!

bopomofo2405    發表於 19-8-3 15:04
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

cattz288 發表於 19-8-2 09:39
總之份工仲好安穩, 供得掂, 睇唔到有咩要擔心喎!

你睇唔到係因為你好穩定啦,屋企有老有嫩又負緊資產真係咪話唔擔憂

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我愛Corina 發表於 19-8-2 17:43
你睇唔到係因為你好穩定啦,屋企有老有嫩又負緊資產真係咪話唔擔憂
...

因為佢爸爸係中學老師/校長, 媽係社工定咩, 總之兩位人工都已經好安穩喇
放下自在

子爵府

我愛Corina 發表於 19-8-2 17:43
...

同意,主要係心理壓力大

男爵府

回覆樓主:

高價入市, 可能會重蹈負資產嘅覆轍。 元朗, 屯門樓開始回落。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Amyw.. 發表於 19-8-2 17:42
樓價跌!銀行會call loan 㗎!

樓價跌到咩鬼樣, 一日業主還得掂, 銀行都唔會做call loan呢類迫死債仔既行動! 對銀行更無好處
放下自在

珍珠宮

買三個單位用黎炒

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

呢種負資產應該大把人試過

男爵府

虎到金來勳章

大宅

talktime 發表於 19-8-2 17:31
自住楼,真喺咁大問题?

咁就算自住樓... 層樓趺左5-6成... 就算賣樓都要補返差價比銀行... 又唔知仲會唔會再趺... 心理壓力點都有既..

象牙宮

tyyho1 發表於 19-8-2 17:55
咁就算自住樓... 層樓趺左5-6成... 就算賣樓都要補返差價比銀行... 又唔知仲會唔會再趺... 心理壓力點都有 ...

自住樓無丫丫拎去賣? 咪等如高買低賣, 賣完樓仲要還loan, 跟住租樓?
無人咁傻嘛?!
放下自在

大宅

cattz288 發表於 19-8-2 18:04
自住樓無丫丫拎去賣? 咪等如高買低賣, 賣完樓仲要還loan, 跟住租樓?
無人咁傻嘛?!
...

當然唔係話真拎去賣.. 講緊心理壓力..
可能你無經歷過..
我c6 同我講過.. 佢爸爸個段期間比個 partner 跣左一鑊... 揹左條巨債..
正常來講.. 樓係一種資產.. 供唔起咪賣樓 lor..
但當時佢地層樓已經係負資產.. 就算唔供都仲要還筆錢比銀行..
個種心理壓力係.. 萬一當你突然需要一大筆錢呢?.. 正路係可以賣樓套現.. 但負資產呢?根本就甩唔到層樓.. 咁供唔起咁點算?

伯爵府

如果一成上車,stamp又只係$100,輸極有限喎
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

公爵府

其實佢同家人都好正面。

大宅

8掛問下,單人公屋有冇141平方呎?

象牙宮

tyyho1 發表於 19-8-2 18:13

當然唔係話真拎去賣.. 講緊心理壓力..

所以咪最關鍵係供樓能力囉~你講既case就算無樓都大壓力架! 因為講緊係巨債丫嘛!
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 19-8-2 17:46
樓價跌到咩鬼樣, 一日業主還得掂, 銀行都唔會做call loan呢類迫死債仔既行動! 對銀行更無好處
...

但聽過朋友要呀爸賣左間屋比佢填負資產條數
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

象牙宮

Amyw.. 發表於 19-8-2 18:44
但聽過朋友要呀爸賣左間屋比佢填負資產條數

因朋友供唔到囉~可能欠幾期, 銀行見業主經濟唔掂, 梗係加多腳喇!
放下自在

大宅

cattz288 發表於 19-8-2 18:41
所以咪最關鍵係供樓能力囉~你講既case就算無樓都大壓力架! 因為講緊係巨債丫嘛!
...

就算份工幾穩定都有壓力,經濟差人工唔會加,但係仔女越來越大,開支都會多咗,零用錢、書簿費、補習、學費樣樣都係錢,仲要未計供養父母,層樓係負資產賣出去都仲要還錢比銀行,所以只有咬緊牙關去供樓,點會無壓力

首頁
12345...7

尾頁

跳至