1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

holly0519 發表於 19-8-10 12:52
我囡每當要坐定定,就唔肯,會發脾氣,我都唔知點算,聽聞協康都排好耐
...

協康排好耐架,之前我朋友上心迎暑期班接受訓練,聽佢講都幾好,而家完左不過你可以再睇下佢黎緊有咩講座或者其他活動可以上

別墅

回覆 holly0519 的帖子

你可以打去聖雅各樂寧問吓。 佢地有個減免計劃係俾等緊政府評估中心嘅小朋友做訓練用! 

大宅

holly0519 發表於 19-8-9 00:49
本人囡囡23m了,但仍然講得10幾個疊字左右,有d字係講左好多次,佢都發唔到音,已經好努力做口形俾佢睇,佢 ...

今日兩歲返健康院覆診,同姑娘講小朋友只識講10幾個單音節字左右,認圖片都有6個以上,我就要求排評估,但姑娘話不如等2.歲半時再睇情況,但我表示好擔心,佢先肯俾我囡下個月見醫生,佢話見完醫生都未必排到評估,咩而家健康院d標準咁低既咩?

別墅

holly0519 發表於 19-9-17 00:44
今日兩歲返健康院覆診,同姑娘講小朋友只識講10幾個單音節字左右,認圖片都有6個以上,我就要求排評估,但 ...

我個仔又係岩岩2歲去健康院,淨係識講十幾個疊字,都話正常冇問題,要2歲半再返健康院,咁其實係唔係要出去自己做評估?

大宅

kching118 發表於 19-9-17 01:06
我個仔又係岩岩2歲去健康院,淨係識講十幾個疊字,都話正常冇問題,要2歲半再返健康院,咁其實係唔係要出 ...

我諗住睇醫生時,希望醫生安排到排言語治療,如果排唔到,就真係要去私人評估了,拖到兩歲半先見醫生,我覺得太遲了,都唔明點解健康院既標準咁低

洋房

回覆 holly0519 的帖子

您地個d相比我個仔好好多,我聽我仔講過既係5個詞語度,2歲唔會合格,約左見醫生,因為比圖我仔都唔指,醫生話可能日常比佢既刺激唔夠,轉介左排評估

公爵府

回覆樓主:

我女都快20個月,有時我地講野佢搭嘴可以講到3個字,但叫佢再講佢就怕醜走開,點氹都唔肯叫爸爸媽媽但佢得閒會唱歌咁爸爸爸媽媽媽咁,平時我同工人姐姐一齊湊,中英文都識聽,但冇一樣肯講 但佢大小肌肉發展係超級好,比同齡小朋友快3個月~半年

複式洋房

emimi 發表於 19-9-18 10:03
我女都快20個月,有時我地講野佢搭嘴可以講到3個字,但叫佢再講佢就怕醜走開,點氹都唔肯叫爸爸媽媽但佢得 ...

我個女都好似你咁呀 現家21個月又係咩都聽得明就係死都唔講 但就識跑識跳 仲跟爸爸一齊睇youtube學做運動 人做咩就跟住即刻做
你有冇打算去睇言語治療師? 因為我唔覺得佢2歲會有咩進展健康院會俾佢合格囉

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至