親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

bkfans123 發表於 19-8-16 23:55
謝謝你 我已dl grab apps。
Food court購買流程清楚了,謝謝你啊,即係在food court用的八 ...

food court用的卡,是在該處有售,有限额入$,買完食完便退,不是八達通!搭車用的兔仔卡,在bts有售,但是要用passport 登記

公爵府

GS1968 發表於 19-8-17 00:04
food court用的卡,是在該處有售,有限额入$,買完食完便退,不是八達通!搭車用的兔仔卡,在bts有售,但 ...

,知道,謝謝你

禁止訪問

公爵府

yananji 發表於 19-8-17 00:42
儲值卡不是八達通, FoodCourt A 的卡只可以在 A 使用, 不能在其他商場 B 或 C 使用的.

我冇留意入錢的上下 ...

我還以爲可所有food court 通用添,多謝告知

伯爵府

回覆 bkfans123 的帖子

2)我近兩次接送用Klook ,如你兩人,taxi or grab 都ok.

公爵府

celiacc 發表於 19-8-17 09:03
回覆 bkfans123 的帖子

2)我近兩次接送用Klook ,如你兩人,taxi or grab 都ok.

好的,謝謝你

公爵府

各位好,我明天出發了,謝謝你們先前的資訊,還有些少問題,希望可以得到解答

1)坐taxi 是否要講價?要比小費嗎?
2)有無邊個夜推介?

複式洋房

bkfans123 發表於 19-8-28 11:43
各位好,我明天出發了,謝謝你們先前的資訊,還有些少問題,希望可以得到解答

1)坐taxi ...

1/上車問佢係唔係by meter, 唔出聲就跟錶俾錢,找錢收齊頭當貼士,但泰國的士大部分都唔跟錶,佢會開個價俾你,之前可以問下酒店職員大概幾錢,唔太過份還佢少少價,但其實泰國的士係好平幾抵搭,出去玩洗多少少開心下,放心泰國人好老實,唔會太過份,唔會好似香港黑的咁痴線
2/第一次去我推介Asiatique河濱夜市,唔太遠比較方便,行得舒服,好多特式野買,入面有好多餐廳,下午去連食晚餐可以玩半日,上網查下有好多介紹,如果你搭bts 搭 BTS 坐到 Saphan Taksin 站,再到沙吞碼頭轉搭免費接駁船。夜晚回程就有職員幫手叫的士,不過要俾20baht手續費,呢次的士一定跟錶

複式洋房

bkfans123 發表於 19-8-28 11:43

1)坐taxi ...

Asiatique河濱夜市
2194 Charoen Krung Rd, Khwaeng Wat Phraya Krai, Khet Bang Kho Laem, Krung Thep Maha Nakhon 10120泰國
+66 92 246 0812
https://maps.app.goo.gl/g2jJSN5KDHgehB2S9

大宅

bkfans123 發表於 19-8-16 22:46
我都決定搭的士或call車了,謝謝各位

萬麗酒店Renaissance 近四面佛嗰間,隔離有間Amarin 商場,四樓有 food court, 好大好多嘢食,我昨日先食完,水門雞飯連湯+內臟,55b,用rabbit card (泰國八達通)即減10b, 可以不用買food court pre-paid card, 免卻又要退咭退錢

公爵府

mansondela 發表於 19-8-30 11:57
Asiatique河濱夜市
2194 Charoen Krung Rd, Khwaeng Wat Phraya Krai, Khet Bang Kho Laem, Krung Thep Ma ...

Hi mansondela,謝謝你再次回覆,昨日已到曼谷,到步後行左去b1唱錢,那就順便搭機場線轉bts ,好方便,也不太多人,即最後都沒有搭的士了,問左你介紹的車,兩個人坐不太值,所以無call,但仍然很感謝你的資訊
今晚就去那夜市行下

公爵府

wunwunmum 發表於 19-8-30 15:24
萬麗酒店Renaissance 近四面佛嗰間,隔離有間Amarin 商場,四樓有 food court, 好大好多嘢食,我昨日先食 ...

是呀,就是嗰間萬麗,我昨日到,但就剛剛先行過Amarin 及知道原來這有個food courts
Rabbit card可以在food court 買嘢食嗎?我在其他post睇話吾可以,頭先買左100b card買嘢食。
原來food court都有水門海南雞

男爵府

我之前係Klook預約車,由機場出市中心,班機delay,午夜十二時到,都等接我地出去,亦無任何附加費

公爵府

mandy717 發表於 19-8-30 20:19
我之前係Klook預約車,由機場出市中心,班機delay,午夜十二時到,都等接我地出去,亦無任何附加費 ...

謝謝你
正如樓上JM mansondela所講, 泰國人係幾老實,我吾介意比多少少錢坐taxi或比小費,只怕塞車太耐,我由今早10點幾出街至晚上7點幾都見是塞車的,所以都係坐bts

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mandy717 發表於 19-8-30 20:19
我之前係Klook預約車,由機場出市中心,班機delay,午夜十二時到,都等接我地出去,亦無任何附加費 ...

請問幾錢?

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mansondela 發表於 19-8-30 11:51

1/上車問佢係唔係by meter, 唔出聲就跟錶俾錢,找錢收齊 ...

請問架船坐幾耐?大唔大隻?因為我唔係好坐得

珍珠宮

王國教室勳章

bkfans123 發表於 19-8-16 16:30
第一次老夫老妻曼谷自由行,有點緊張,有些事想先向各位了解一下,謝謝你們先
1)住chit lo ...

1) 都方便但book車仲方便
2)用過ok
3)可以

男爵府

vivian0919 發表於 19-10-26 23:16
請問幾錢?
港幣百零蚊

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-8-16 20:53
試過一次搭「機鐵」,無下次,轉黎轉去,但泰國地鐵站係室外,拎住行李仲要行(唔好唸到香港咁理想行過對面 ...

我復活節去
早上10點到曼谷
怕塞車塞到傻
點揀好

子爵府

mansondela 發表於 19-8-16 19:44

兩個人唔多行李的士都ok,因為排隊都好快,除非人多行李 ...

請問可以比包車資料我嗎?

首頁

尾頁

跳至