自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Sorry,得罪講,明知想生仔就好接合約工作或者避多三個月先,造人/做人要有計劃否則自己蝕底

珍珠宮

回覆樓主:

我估而家時世唔好景, 好多公司都炒緊人, 咁啱咪用這個大肚婆開刀減少公司開支囉…

用戶要求終止服務

叫朋友不用不開心,fUll time一星期得一日假,對大肚婆都幸苦,如果日日企對佢都吾好

我係過來人,以前工作辛苦小x,到再有咗立即辭職。

珍珠宮

vickylau0810 發表於 19-8-24 23:59
回覆 二小姐 的帖子

你講得幾好,但我朋友話公司似刻意隱暪,7月尾通知有左個時已經做左兩個月,話會問hr, ...

因為間公司明顯真係有拎法律意見
咁早講咪此地無銀三百兩?
而家問到先講
就好正路了
合約員工續唔到約,自然流失

侯爵府

vickylau0810 發表於 19-8-24 23:59
回覆 二小姐 的帖子

你講得幾好,但我朋友話公司似刻意隱暪,7月尾通知有左個時已經做左兩個月,話會問hr, ...

不續約,不等如解約
8-)

大宅

回覆 喊包媽媽 的帖子

朋友係意外懷孕既,她無諗過有左bb就會無左份工

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

應該都係跟足勞工法例
咁返左兩個月都冇就話有左, 唔轉你長工都唔奇, 而且呢兩個月係經濟明顯轉差

禁止訪問

子爵府

vickylau0810 發表於 19-8-25 00:41
回覆 喊包媽媽 的帖子

朋友係意外懷孕既,她無諗過有左bb就會無左份工

叫佢去勞工處投訴。

子爵府

你去化妝品counter睇下有幾靜,唔轉佢都情有可原

侯爵府

好合理
合約工就係合約工

珍珠宮

回覆 二小姐 的帖子

合約工雙方都有權唔續約,如果佢係知道你朋友有咗跟手就同佢講唔會續約,你地都仲可以懷疑佢係因為懷孕而不獲續約~但而家係喺佢續約前一星期通知佢唔續約好合情合理,你朋友覺得唔續約係因為佢有左呢個只係佢自己一廂情願嘅諗法,點算係刻意隱瞞?
呢兩個月市道差左好多,唔續約完全可以理解,你多d安慰佢等佢唔好鑽牛角尖啦!諗埋一二邊又冇證據對個BB都唔好,唔好走去投訴添呀,只會產生更多負面情緒亦唔會有任何得着
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

公爵府

回覆 二小姐 的帖子

因為知道就馬上解約,你朋友可以告佢

男爵府

如果佢放產假時未返足40週都不會享有有薪產假... 續唔續約都一樣啦...

佢係合約員工,以僱主角度看,唔續約減省支出係正常的... 可能你朋友啱啱做過40週先放產假...

From勞工署
問 1. 僱 員 要 符 合 甚 麼 條 件 才 可 享 有 有 薪 產 假 ?
答 1. 如 僱 員 符 合 下 列 條 件 , 便 可 享 有 1 0 星 期 的 有 薪 產 假 :

( 1 ) 在 所 訂 定 的 產 假 開 始 前 已 按 連 續 性 合 約 受 僱 滿 4 0 星 期 ;

( 2 )
給 予 僱 主 懷 孕 及 準 備 放 取 產 假 的 通 知 , 例 如 向 僱 主 出 示 證 實 懷 孕 的 醫 生 證 明 書 ; 及

( 3 ) 如 僱 主 有 提 出 要 求 , 已 向 僱 主 遞 交 醫 生 證 明 書 說 明 其 預 產 期 。

如 僱 員 在 所 訂 定 的 產 假 開 始 前 , 按 連 續 性 合 約 為 僱 主 服 務 的 時 間 少 於 4 0 星 期 , 則 只 要 給 予 僱 主 懷 孕 通 知 及 準 備 放 取 產 假 的 通 知 , 便 可 享 有 1 0 星 期 無 薪 產 假

伯爵府

回覆樓主:

係咪你本人……

男爵府

lyl 發表於 19-8-25 07:53
如果佢放產假時未返足40週都不會享有有薪產假... 續唔續約都一樣啦...

佢係合約員工,以僱主角度看,唔續 ...

其實係,就算再請一張新約,生時未40w根本沒有「有薪產假」,唔明嬲乜,嬲就嬲阿B來得不合時,我自己係二月一號resign,二月尾驗到有B,所以選擇做全職媽媽,冇怪過自己有B

翡翠宮

回覆樓主:

吾覺得間公司有乜問題
有左吾係金牌

珍珠宮

回覆樓主:

contract完就完, 唔關有冇懷孕事
即係菲印傭咁, 佢有左完約時未生你唔同佢續約都唔會有法律責任啦

水晶宮

Chole 發表於 19-8-25 00:24
同意呀!環境轉差,一返工就大肚,BA 又唔難請,公司唔續約,佢唔犯法,有乜好講。
...

子爵府

mandysio 發表於 19-8-25 05:15
因為知道就馬上解約,你朋友可以告佢

唔續約又唔係炒,告乜?

stagea    發表於 19-8-25 10:39

首頁

尾頁

跳至