自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

my005 發表於 19-9-29 21:17
咁你做之前,醫生有無同你講你眼睛係偏乾既?

別墅

papajelly 發表於 19-9-29 21:43
係滴眼藥水定人工淚水?

政府開普通眼藥水10ml,但有防腐劑,叫我唔好成日滴,會傷眼,suggest我去私家/藥房配無防腐劑,好細枝果d,開蓋後24小時用完果d。
冇藥性,純粹潤眼的

大宅

力神 發表於 19-9-29 21:38
但唔做成世人都要帶眼鏡,要取捨

其實又唔係一定要取捨嘅,我諗樓主個情況係嚴重啲,起碼我自己就無呢個問題

別墅

kamiu0090 發表於 19-9-29 21:46
我都驚滴眼藥水
不過你有無覆診問醫生咩事呀?因為我做完情況真係無你咁嚴重,我都係開頭乾咗兩 ...

覆診問左都係叫我滴眼藥水

別墅

力神 發表於 19-9-29 21:38
但唔做成世人都要帶眼鏡,要取捨

帶眼鏡唔會有後遺症

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

梁智森BNP 發表於 19-9-29 21:48

咁你嗰間真係做得唔好喇。

若係清x,做之前一定會幫你做呢個test,會顯示到你有無眼乾個情況架。而且佢係包無任何防腐劑既靚眼藥水,我仲記得好似係包一世既術後檢查(如有需要)。(呢點我唔確定,因只聽講座時好似有咁提過。總之有一樣野係包一世既)(佢網頁中都有寫既,不過我而家無查返)

我女做左,早期係有眼乾情形,佢都係屬於偏眼乾類型但唔算嚴重,佢而家都算ok,唔使成日滴眼藥水,但佢覆診時醫生都有畀佢眼藥水,費用全免架。

另,我女加5000做埋"眼角膜膠原交聯術",醫生話可避免第二日有加深近視既機會喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

別墅

my005 發表於 19-9-29 22:04

若係清x,做之前一定會幫你做呢個test,會顯示到你有無眼乾個情況架。而且佢係 ...

唔做都做左,我而家

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

梁智森BNP 發表於 19-9-29 22:19
唔做都做左,我而家

唔好唔開心啦﹗要向好處方面諗,每晚臨瞓前同自己對眼講,一定要自我保護呀,一定要自我滋潤返自己對眼呀,一路瞓,一路自己心裡面同自己講,可能會有奇蹟出現。

身體有自我恢復既能力架,你要首先相信自己。

我祝福你。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

別墅

my005 發表於 19-9-29 22:24
唔好唔開心啦﹗要向好處方面諗,每晚臨瞓前同自己對眼講,一定要自我保護呀,一定要自我滋潤返自己對眼呀 ...

多謝你呀,不過應該無得好,都已經差不多一年

珊瑚宮

梁智森BNP 發表於 19-9-29 22:31
多謝你呀,不過應該無得好,都已經差不多一年

要相信自己呀,臨瞓前試下咁諗啦,試下又無損失既。再次祝福。

伯爵府

梁智森BNP 發表於 19-9-29 21:52
政府開普通眼藥水10ml,但有防腐劑,叫我唔好成日滴,會傷眼,suggest我去私家/藥房配無防腐劑,好細枝果d ...

請問無防腐劑的是什麼牌子?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

若係清x,做之前一定會幫你做呢個test,會顯示到你有無眼乾個情況架。而且佢係 ...

4x歲做會遲嗎?

珊瑚宮

kit2004 發表於 19-9-29 22:43
4x歲做會遲嗎?

建議你去聽下講座,當面問醫生較好。講座時間可以揀架,又可星期日,而且免費添。加上,聽講座前有得免費評估對眼架。評估完、聽完講座再考慮啦,就算唔做都無人會逼你既。

男爵府

我岩岩檢查左,話我偏乾and 角膜偏薄,所以要加5000 做角膜加固會好d...排左下個月做,好緊張

男爵府

kit2004 發表於 19-9-29 22:43
4x歲做會遲嗎?

我都42歲了,呢個月聽左講座,做埋檢查,幸好未有老花出現 所以可以做,醫生話預留番少少近視抵消日後出現老花,到時唔使咁快帶老花眼鏡。不過醫生有提過每個人既眼睛退化程度唔同。

大宅

唔該想問下有無可以pm 編號同電話比我

別墅

Poon89 發表於 19-9-29 22:40

無乜牌子,好細支果d就係。我用緊既係0.8毫升一支,開蓋後要24小時內用完。我一日要用3支左右

別墅

my005 發表於 19-9-29 22:36
要相信自己呀,臨瞓前試下咁諗啦,試下又無損失既。再次祝福。

男爵府

Poon89 發表於 19-9-29 22:40

呢隻都多人用。

珊瑚宮

醫生畀我女既眼藥水係「適然」高清滋潤眼藥水(不含防腐劑配方)

Systane ultra lubricant eye drops (high performance) 24Vials 0.5ml each

首頁
12345...8

尾頁

跳至