自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我會問下其他同學仔媽媽

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我女小學個時 學校成日都用食飯時間黎教書 搞到得番好小時間食飯
我女解決方法係-食快D
依家剛上中學 暫時未知會唔會好似小學咁

子爵府

回覆 blue瑆 的帖子

剛開學已經教書教到咁趕要用午膳時間,我以為呢d情況只會出現係測考前,學期尾教唔切書或F5/6期間。不如睇多2日情况先再決定問學校!最近不如帶輕食先(三文治,壽司類),小息食D,午餐又食,起碼小食多餐唔會咁易胃痛。

伯爵府

牛年勳章

我唔係幾信, 老師都要食飯, 原本1小時的午膳時間怎可能變為15分鐘? 老師遲了45分鐘落堂? 5分鐘就話姐, 可況現在是9月初。

伯爵府

blue瑆 發表於 19-9-8 04:34
我個仔今年讀中學
午膳係帶飯既,
佢第一日反學,都有派時間表,有一個鐘食飯時間。
其實呢個情況應該不常見。 咁老師仲要返教員室喎,難道老師唔使食飯?

如果你真係擔心個子肚餓,或者整多份三文治比佢小息食左先,萬一午餐真係無時間食,咁都有份三文治頂一頂。

我覺得可以再觀察下, 而且好快會有家長日。 如果情況持續,到時再向班主任了解會合適d。

公爵府

中學科科唔同老師教,無理由每個lunch 前嘅老師都over run. 如果係看飯老師,亦無理由特登帶嘢去lunch time 教。
中學生應該學識自己解決問題,我一定唔會揾學校。

男爵府

小茂 發表於 19-9-8 08:57
其實十五分鐘,又要食飯,仲要去厠所飲啖水,我覺得真係好急。比著大家有一個鐘食飯被扣到十五分鐘,大家會 ...

係,如果真係得15分鐘洗下手都冇在幾分鐘。其實lunch 時間除咗係食飯,仲係被人呌一呌。如果得咁少時間lunch 和休息,其實祇會影響跟著的堂學習質素。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我個仔今年讀中學
午膳係帶飯既,

其實如果肚餓,食飯五分鐘都夠,肚餓 一定食得很快, 根本就是藉口~

如果係我仔,我就唔會去問學校~

我淨係想一樣嘢, 假設是真老師其他同學 又夠時間食?

從小要子女習慣 ,要適應環境 ,不要環境適應他, 以後出來社會工作 困難便會少了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小孩要加油,適者生存,中學生了。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

你會不會叫個仔食快d? 始終佢要長大,太保護都唔好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實一個鐘午飯時間,係咪分開食飯/操場時間?

以我小朋友以前小學為例,1個鐘,頭20分鐘係班房食飯,再打鐘就全部落操場玩,所以第一個鐘響後,佢哋要學習唔好掛住傾計,20分鐘內食飽執好枱

如老師overrun,一般會第二吓鐘響後多比時間,遲d先落操場

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔今年讀中學
午膳係帶飯既,

同學食唔食得完?

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

不如同仔仔傾下先,了解多d才同學校溝通。感覺未必全部係學校問題

水晶宮

blue瑆 發表於 19-9-8 05:46
佢食野好慢架,真係每啖咬好多下先吞。

你仔已中學生, 連在學校食飯都要阿媽插手, 唔好啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

中五六趕書教呀?

可同其他同班家長 了解下先. 如其他家長覺得冇問題, 咁你唔好打俾學校了.

15 分鐘其實係夠, 佢趙得慢就煮細粒的食物給佢吧.

男爵府

我個仔今年讀中學
午膳係帶飯既,

如果我係你 我一定唔會比阿仔仲要帶飯 佢哋出去食飯係要佢地適應一下出面既環境 係一個好好既學習 適者生存 中學生了家長要學習放手 這樣他們才有機會成長 希望你不要介意 不過這都是真話

子爵府

正常應該一定有1個鐘食架喎
冇得話教唔切就cut食飯時間教

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

似乎唔太make sense
有飯都食得幾啖,買飯果d咪買都買唔切? 唔會咁趕wor

子爵府

唔係好信, 訂飯都唔會等你咁耐先收野, 班班都係咁, 應該無飯商願意做, 老師又可以蠢到唔識比人一路食一路聽

子爵府

我個仔今年讀中學
午膳係帶飯既,

問下同學仔先

首頁

尾頁

跳至