烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

rose-mag 發表於 19-9-26 22:17
可以呀,超級簡單。
豬肉切片(唔好太薄,我切得薄咗,所以煎完有點乾), 鑊掃油,慢火放平肉片煎,煎時灑鹽 ...

唔該曬

禁止訪問

子爵府

請問辣椒粉在那裡買架?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

newc9 發表於 19-10-10 23:46
請問辣椒粉在那裡買架?

我唔係住香港架,你去超市睇下見唔見到,我用果隻係相入面中間紅色果樽,英文係寫chili powder

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

Thanks

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-9-26 12:20
加高湯煮滾後,加入豆腐,再煮滾。
熄火,攤一下,雞蛋打散,慢慢加入湯水攪拌一下。盛起碗中,灑上葱花。
...

好吸引咁

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

用蘿蔔排骨做湯底,加埋金菇,個湯正到冇調味都好甜,排骨又淋到離骨,一碗豆腐蘿蔔排骨湯暖到入心。

王國長老

回覆樓主:

煲湯用唔晒排骨,醃咗兩日入晒味,慢火炆得好腍,連骨頭都想食埋

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-9-26 12:14
基本材料:肉(我用豬肉) 剁碎或切薄片,蒜蓉,葱白切片,青葱斜切(裝飾用), 洋葱或紅葱頭切細丁,韓國辣椒 ...

我冇韓國辣椒粉呀! 得韓醬咋,
高湯-->即雞湯嗎?
(或肉湯)又係點?
sorry 太多問題

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-10-18 23:25
用蘿蔔排骨做湯底,加埋金菇,個湯正到冇調味都好甜,排骨又淋到離骨,一碗豆腐蘿蔔排骨湯暖到入心。 :keke ...
呢個又係好味!!
係HK我未搵到岩心水既食

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-10-18 23:29
煲湯用唔晒排骨,醃咗兩日入晒味,慢火炆得好腍,連骨頭都想食埋
HK而家D豬好貴,應該暫時煮唔到呢味送

王國長老

迷人pinklady 發表於 19-10-19 09:15
我冇韓國辣椒粉呀! 得韓醬咋,
高湯-->即雞湯嗎?
(或肉湯)又係點?

韓醬都可以,但你要試下份量,唔好一開始落太多,寧願唔夠味再加。高湯係指熬出味嘅湯,一般係雞湯骨湯,牛肉湯都得,甚至菜湯,主要睇你個人口味。自己熬的話,我會用雞殼,瘦肉,紅蘿蔔,西芹,洋葱等,一次煮多d, 之後分樽/盒放,煮湯時當湯膽,加水煮開用。唔想煩就用雞湯,最穩陣。

王國長老

迷人pinklady 發表於 19-10-19 09:18
呢個又係好味!!
係HK我未搵到岩心水既食

我原本想用蜆,蝦同魚煮海鮮湯底,但蜆全部都太細隻,見到肋排骨,咁就轉買蘿蔔整排骨湯底。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-10-19 10:31
韓醬都可以,但你要試下份量,唔好一開始落太多,寧願唔夠味再加。高湯係指熬出味嘅湯,一般係雞湯骨湯, ...

你好叻,可以花咁多心思整埋高湯,我連野食都唔太識整,咁複雜既我更唔得

首頁

尾頁

跳至