自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 游雞仔 的帖子

好傷腰骨三思
乘機戒左佢
遠行推buggy
收車也靈活些

珍珠宮

王國教室勳章

佢仲肯用hip seat

大宅

我囡17個月,自己行。還要想跑添。初頭一出大廈門口就扭抱,即抱返屋企。試左幾次就自己開心跑啦!有得出門超開心!有時攰就抱下佢同佢傾下解,話媽咪都會痛,抱一陣要再自己行嘍!所以依家可以行好耐(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)因為佢一用bb車就好容易瞓覺,明明瞓醒覺坐都係瞓。所以係附近公園我都會行。

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

babybabyu 發表於 19-10-11 00:13
咁大個唔會用,一係坐b車,一係自己行,hipseat會傷到腰骨,尢其係over十五磅已經負荷太重。
...

我細仔6個月個陣番健康院已經9點幾kg,依家孭佢行一陣已經好攰

伯爵府

waiiwaii0611 發表於 19-10-12 00:23
我細仔6個月個陣番健康院已經9點幾kg,依家孭佢行一陣已經好攰

我b仔出世九磅,六個月爆生長線, 26磅 成11-12kg,所三四個月大已經坐bb車啦 抱到媽媽手要睇中醫 揹揹下腰好痛。

男爵府

babybabyu 發表於 19-10-12 00:27
我b仔出世九磅,六個月爆生長線, 26磅 成11-12kg,所三四個月大已經坐bb車啦 抱到媽媽手 ...

依家幾大個呀?
我個個依家孭慣左,唔肯係bb車訓,要孭住先訓

伯爵府

waiiwaii0611 發表於 19-10-12 00:28
依家幾大個呀?
我個個依家孭慣左,唔肯係bb車訓,要孭住先訓

而家好大啦 小學了。當時都唔肯係車仔訓,我等佢準備訓果陣就推佢行商場兜圈,開頭係咁喊唔訓搞成七八個字,之後喊喊下慢慢喊少左時間,用左大半個月,一放落車自動波訓覺 會拎埋佢張口水味被仔 包到糉糉咁好快訓着,天氣轉涼可以試下

子爵府

我明樓主,自己單拖帶個女出街,已經孭住背囊,落到街行兩行就扭抱,有條孭帶輕鬆d,特別佢瞓著咗果時,就咁抱都幾狼狽。
]

男爵府

babybabyu 發表於 19-10-12 00:34
而家好大啦 小學了。當時都唔肯係車仔訓,我等佢準備訓果陣就推佢行商場兜圈,開頭係咁喊唔訓搞成 ...

因為我仲有個大仔,1湊2用孭帶方便好多,如果落地鐵站又要搭小巴先去到,街市翻新完都仲係好多人又迫,所以都係用孭帶

伯爵府

waiiwaii0611 發表於 19-10-12 00:39
因為我仲有個大仔,1湊2用孭帶方便好多,如果落地鐵站又要搭小巴先去到,街市翻新完都仲係好多人又迫,所 ...

咁又真係唔多方便,我初生果陣用前後款的孖車,行好多路,因為要兜路揾電梯同斜道,用到細 b歲半就轉返combi大果架車,有時兩個都眼訓,放平椅背塞晒兩個上去 頂住先,衝返屋企 好彩無坐爆架車。盡量避多人地方。

大宅

回覆樓主:

我女11個月,23.5磅,剛買hipseat,之前用車,老公嫌唔方便,孭佢真係好重,希望佢嚟緊唔好重咁快,可以孭多佢一段時間!

男爵府

babybabyu 發表於 19-10-12 00:44
咁又真係唔多方便,我初生果陣用前後款的孖車,行好多路,因為要兜路揾電梯同斜道,用到細 b歲半就轉返com ...

我大仔都k3 5歲喇 佢唔坐bb車喇
就好似我聽日要去將軍澳,我都係孭住細仔再孭個大背囊,然後仲有一大袋野拎比人,搭的士算喇

伯爵府

waiiwaii0611 發表於 19-10-12 03:55
我大仔都k3 5歲喇 佢唔坐bb車喇
就好似我聽日要去將軍澳,我都係孭住細仔再孭個大背囊, ...

咁真係要的士啦,咁重負荷 做左媽媽真係會變鐵人

男爵府

babybabyu 發表於 19-10-12 07:45
咁真係要的士啦,咁重負荷 做左媽媽真係會變鐵人

係呀

男爵府

回覆樓主:

我女1歲半,27磅,出入要搭小巴,又抱又要攞車好狼狽,最近2個月太重用唔到hip seat,已經唔敢單獨帶佢去街,要佢留屋企跟姐姐,以前細個反而揹住佢周圍去

首頁

尾頁

跳至