懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

HappyMaMaBaby 發表於 19-10-15 23:03
政府應該只是oscar照一次,生之前照一次?我記得,無法錢都用曬買東江水,要感恩啊
...

仲有香港租深圳灣口岸每年付租金930萬,向深圳支付口岸建設費及土地開發費 25億及17.2億 我哋出租西九站就每年收得一千蚊租金,土地費建設費自己畀曬

大宅

kikis 發表於 19-10-16 11:01
有時個制度都有問題,如果健康院發現有咩問題,如果佢地有usg, 已經可以直接照左先,就唔洗係唔係都refer ...

我喺廣華,唔使返健康院,所以唔知
不過就算所有檢查都喺醫院做,都係好依賴私家嘅報告同埋轉介信

別墅

yan1008 發表於 19-10-16 12:23
我估唔止30年, 如果叫我媽去, 佢應該會同我講同佢想當年一樣, 即係40年

你阿媽陪你去健康院係咪好回味呢即刻

男爵府

kikis 發表於 19-10-15 21:39
一直私家政府兩邊睇,31 wks健康院話肚圍細左2-3 wks, 叫番我去醫院照usg。

32wks醫院話細2-3 wks係正常,唔 ...

政府就係咁,政府仲要分埋健康院同醫院,健康院為under 衞生署,醫院係under 醫管局,兩邊system 係唔通嘅,我試過有次返健康院產檢,想問返我喺醫院做嘅抽血檢查,嗰次個醫生就話我未開通醫健通所以睇唔到,好啦....咁我即刻去開啦,第二次再返健康院,嗰次淨係見姑娘,我又想問佢喺醫院做嘅飲糖水結果,佢點都話睇唔到 (我唔知係咪一定要醫生先睇到醫健通喇)

而健康院嘅產檢,就直頭唔會擺上醫健通添,淨係靠攝喺書仔嗰啲一張張嘅紙,所以醫院咪點都要你拎本書仔去囉

我一開始已經諗住去私家生,如果唔係怕早產我都唔想去政府產檢

男爵府

一直私家政府兩邊睇,31 wks健康院話肚圍細左2-3 wks, 叫番我去醫院照usg。

香港窮得只剩下錢一年得5萬個BB 出世都唔可以個個有超聲波照,真係sad 到納稅黎都唔知覺得做乜。

複式洋房

honeybid2 發表於 19-10-16 14:14
香港窮得只剩下錢一年得5萬個BB 出世都唔可以個個有超聲波照,真係sad 到納稅黎都唔知覺得做乜。
...

政府醫院唔夠醫生ma, 所以為BB著想,俾得起幾百元就自己出私家照會好好多

複式洋房

super_cat 發表於 19-10-16 13:53
政府就係咁,政府仲要分埋健康院同醫院,健康院為under 衞生署,醫院係under 醫管局,兩邊system 係唔通嘅 ...

真係唔知原來係分開,咁更加無$. 政府有幾可搞衛生署。so sad

複式洋房

健康乖乖豬 發表於 19-10-16 13:29
你阿媽陪你去健康院係咪好回味呢即刻

笑左(emoji)(emoji) 不過我唸每個媽媽既女有左都會回想當年(emoji)

男爵府

kikis 發表於 19-10-16 18:30
真係唔知原來係分開,咁更加無$. 政府有幾可搞衛生署。so sad

同埋健康院醫生只係普通科醫生嚟,唔係專科醫生

我產檢時嗰個醫生幫我檢查,到我B出咗世返健康院又係嗰個醫生幫佢做檢查....

別墅

政府醫院同健康院都會提你出去做T21同結構,做完返嚟又會問你攞report睇,如果係咁重要嘅檢查政府就應該提供啦。T21同結構各幾千蚊,afford唔到嘅人都唔知點算

以前未有bb時我喺政府婦科瀬過嘢,流血不止入咗去住幾次院,照埋都話我無事打發我走。出去私家一照就見到有個6cm瘤,政府咁大都話照唔到。自此之後我唔會再信政府醫院。

真係只係無錢搞醫療,搞其他又有錢

大宅

HappyMaMaBaby 發表於 19-10-16 11:18
其實我估超聲波機有幾貴,幾百萬應該都買到係咪啊,政府求其起幾張凳都幾十萬,如果母嬰健康院有得照就爭 ...

除左儀器仲要人手,平時公立檢查5分鐘內搞掂,如果要照起碼15至20分鐘
照到有問題仲要follow up,當睇唔到算(I mean 政府, 醫生無辜嘅)

大宅

honeybid2 發表於 19-10-16 14:14
...

明日大愚囉

複式洋房

回覆 tovibb 的帖子

我係高齡都無得照多次,只是oscar 照過1次全程!

別墅

回覆 CARMIII 的帖子

之前我係醫院抽血驗血糖,健康院仲要問返我,血糖結果,我話醫院無打比我應該無問題掛,心諗你哋無記錄嗎

男爵府

kim kim 發表於 19-10-17 12:29
回覆 CARMIII 的帖子

之前我係醫院抽血驗血糖,健康院仲要問返我,血糖結果,我話醫院無打比我應該無問題 ...

唔係講笑,佢哋真係無記錄架

複式洋房

我同你一樣case,私家照未調頭,政府摸肚話調左頭,搞到36wks,同政府講安排左照超聲波加推肚都調唔到頭,最後政府俾開刀期我。最後好急甘約左私家醫生38wks入院開刀。

大宅

cclau2046 發表於 19-10-17 12:12
回覆 tovibb 的帖子

我係高齡都無得照多次,只是oscar 照過1次全程!

竟然!介唔介意講邊間?廣華講明35歲+就有得照結構

洋房

我第一次去贊育睇,提到我有諗過去私家照結構,即刻話唔幫我約期(emoji)政府次次都只係聽下心胎機,真係好流下!

大宅

回覆 cclau2046 的帖子

我都係高齡, 不過我有得排結構同week 36仲有得照多次, 全部贊育照, 唔駛去瑪麗.

大宅

yanbabyyan 發表於 19-10-16 12:13
我都覺得政府產檢應該照超聲波囉!咁我哋年年都交緊稅架嘛,唔通用嚟養晒150咩!150出少次雙糧三糧咪夠錢買 ...

做過政府工程的我,話比你知,你個諗法係錯既。
由唔好熱鬧而家政府,由港英政府開始政府d spec 就冇改過。而家好多工程spec 重用緊80年代既spec. 其實成個政府核心制度都冇改。
再者~如果政府做晒,私家食咩? 醫生xx 會之類都會反對。

首頁

尾頁

跳至