時事熱話

跳至

首頁

尾頁

別墅

到底係你地班人圍爐唔面對現實,定係二百幾萬都錯。
有腦都知答案,不過藍屍無腦(emoji)

水晶宮

回覆樓主:

我見幾個黃屍討論果日區選佢哋點樣威迫恐嚇口中“老母”要投民主派

別墅

ricecooking 發表於 19-11-30 13:02
我見幾個黃屍討論果日區選佢哋點樣威迫恐嚇口中“老母”要投民主派

你講晒啦,我夠見到啲藍屍老豆老母唔比仔女去投票。
點都好,已經證明左黃絲係主流民意,你地藍屍唔面對現實真係冇辦法

男爵府

SandraLo 發表於 19-11-30 11:35
佢有冇諗咁投係冇用?唔好計有冇意思

可能我哋會覺得難以理解, 而老人家做事, 但求心安.

男爵府

apple~y 發表於 19-11-29 22:07
咪就係受文宣...媒體影響...你會發現報導主要偏向煽情...牽動人情緒產生同情心
黃c都係咩都話小朋友...小 ...

同意. 聽過一段youtube片講區選. 講到以往的選舉係候選人以理服人, 希望選民接受其理念; 今時今日, 選舉已經變成一個操控人心的工程. 成敗在於那一方能制造及利用選前事件, 操控選民的情緒.

所以大家睇到的, 其實是反對派及其智囊, 利用6個月或更長的時間, 鋪天蓋地全方位宣傳,用抹黑、流言、動聽故事、暴力等軟硬兼施打選戰,令選民因種種原因在情感上支持他們,獲得勝利。

只是,選舉失利是事實,卻不能失了是非。不能因為區選結果灰心,反而更要是其是非其非,勇敢面對,指出暴力違法者的問題,因為是非對錯,不是靠人多可以改變。

nannanma    發表於 19-12-6 13:51

男爵府

lihomahk 發表於 19-11-30 11:47
我媽媽都喺聽到同住的家姐講死咗好多人,所以踉佢地投泛民,反正未經證實嘅,已經澄清嘅,個D人都唔會信, ...

我面對過同一情況,黃家人令親人信了"被自殺"和"破壞都是警方做的"兩個離奇說法。

然後,我問有沒有證據,當然沒有。

最後,我問:是否相信我殺了人,答案當然是不信。之後我同佢講"曾參殺人"故事。聽罷無聲出,但我不肯定其想法有否改變。

男爵府

3bbbdaddy 發表於 19-11-30 22:51
你講晒啦,我夠見到啲藍屍老豆老母唔比仔女去投票。
點都好,已經證明左黃絲係主流民意,你地藍屍唔面對現 ...

主流民意又如何?是非對錯不是由人多決定。

民主的限制,就是以人多話事,即使件事係本質正確與否。

可惜人往往是短視,也只看自身利益。於是民主的決策,在不成熟的選民情感被操控之下,往往不是理性的。

公爵府

親子王國15週年勳章

palmchristy 發表於 19-11-28 11:25
我相信大部份人會把票投給支持自己理念, 無論是堅拒暴力, 服務地區, 理性民主或者是五大訴求的代表.

但近 ...
不出奇!

子爵府

回覆樓主:

講真,如果今次唔係表示立場,我都唔會投票,建制派呢五個月表現令人失望,完全置身度外,完全無幫藍陣發聲,入面有幾多係外藍內黃無人知。

王國長老

王國長老

happymeal2002 發表於 19-11-29 15:40
你話自己聽到就得,我夠話自己聽到啦!

你返去收衫啦 。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

Jameskey 發表於 19-12-1 12:42
講真,如果今次唔係表示立場,我都唔會投票,建制派呢五個月表現令人失望,完全置身度外,完全無幫藍陣發聲 ...

民建聯的確做得差,政府更做得超差,聲討係應該,但絕對唔可以傷害市民,用民生為挾,呢種做法低傷害無辜百姓,比政府更令人切齒痛恨。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

別墅

edea 發表於 19-12-1 12:45
你返去收衫啦 。

我有工人姐姐做唔駛我做,你快d去收衫或收皮啦

珍珠宮

palmchristy 發表於 19-12-1 00:37
我面對過同一情況,黃家人令親人信了"被自殺"和"破壞都是警方做的"兩個離奇說法。

然後,我問有沒有 ...
之後我同佢講"曾參殺人"故事。

這是什麼?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

SandraLo 發表於 19-12-2 14:41
這是什麼?

春秋時魯國有一個學者,名叫曾參,他是孔子的得意門生。學養很深,品性端正,是個有名的孝子。

他住在魯國費邑時候,有一個和他同名的人殺了人,有人就跑去跟曾參的母親說:「曾參殺人了!」曾參的母親說:「我兒子不會殺人!」就照常織她的布,沒有理會。過了不久又有人又來說:「曾參殺人了!」曾子的母親還是泰然自若地繼續織布。過了一會,又有人跑來說:「曾參殺人了!」曾子的母親就害怕起來,丟下織布的梭子,跳過圍牆逃走了。

像曾參那麼賢良的人,只要多幾個人來說他殺了人,那麼連對他最有信心的母親也會相信,可見流言的可畏。

珍珠宮

palmchristy 發表於 19-12-2 15:23
春秋時魯國有一個學者,名叫曾參,他是孔子的得意門生。學養很深,品性端正,是個有名的孝子。

他住在魯 ...

原來如此
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

palmchristy 發表於 19-12-1 00:37

然後,我問有沒有 ...

暫冇實證警殺人, 但見到咁扑頭法, 係好驚......... 遲早一鑊
"破壞都是警方做的"我信有但不會好多, 有片睇

伯爵府

apple~y 發表於 19-11-29 22:07
咪就係受文宣...媒體影響...你會發現報導主要偏向煽情...牽動人情緒產生同情心
黃c都係咩都話小朋友...小 ...

支持曱甴暴徒的都係一班偽善黃屍!二十幾歲、未戒奶、但識造同掉汽油彈的小朋友!?

珍珠宮

edea 發表於 19-12-1 12:49
民建聯的確做得差,政府更做得超差,聲討係應該,但絕對唔可以傷害市民,用民生為挾,呢種做法低傷害無辜 ...

好難話民建聯做得差, 因為佢地一定係撐政府, 政府差佢地就侷住差, 所以出現麥美娟爆粗鬧林鄭事件!

大宅

palmchristy 發表於 19-11-28 11:25
我相信大部份人會把票投給支持自己理念, 無論是堅拒暴力, 服務地區, 理性民主或者是五大訴求的代表.

但近 ...

我相信有這情況,會有人向暴力妥協,但并不代表是支持暴力!請黃絲不要曲解!

大宅

palmchristy 發表於 19-12-2 15:23

他住在魯 ...

反之,我對香港警察的專業操守有信心,堅定不移支持警察執法!

首頁

尾頁

跳至