自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你教得有餘啦
我女報左2次都係7.5,唔報住了,學你話齋等佢大個d醒定d先,佢裸同你裸,差別好大哦 (一次speaking高分written低分,一次written高分oral低分,吹漲)

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

勁喎

子爵府

親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-11-29 22:03
你教得有餘啦
我女報左2次都係7.5,唔報住了,學你話齋等佢大個d醒定d先,佢裸同你裸,差 ...

未考到 9 我都未咁敢教
2 次都 7.5,都證明冇腐碌,係實力

等多兩三年歷練下,older and wiser。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 19-11-29 22:11
未考到 9 我都未咁敢教
2 次都 7.5,都證明冇腐碌,係實力

第一次佢蠢,考oral俾人問到窒:考官問佢想唔想要隻船,你知香港要有隻船談何容易,我個女即時窒左(個腦即刻唸起遊艇會、富豪、錢、考牌)話.....好難wor.....呃....
我話,蠢,吹水之嘛唔駛咁認真!佢再考就醒左,吹水唔抹嘴對生命充滿期望,陽光少女上身,分數即時高左

子爵府

親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-11-29 23:35
第一次佢蠢,考oral俾人問到窒:考官問佢想唔想要隻船,你知香港要有隻船談何容易,我個女即時窒左(個腦 ...

我都係第一次蠢,考官問我關於老人家,但我朋友圈全部都係女仔,冇祖父母,最老嗰個已經係阿爸阿媽,所以一句都講唔出,考官俾到 7.5 我,我都偷笑。

今次問語言,總算開正我嗰範,終於有野講

子爵府

1998Ruby1998 發表於 19-11-29 21:18
網上出左成績,Overall 8.5,算係順返條氣

但覺得考多次應該可以上 9
w
妳好叻呀!教下我怎可考好些好嗎?

用戶要求終止服務

牛年勳章

我都估唔到阿仔衰 oral,佢遇著個 topic 講婚禮,我地又無參加婚禮經驗,佢無嘢吹
未經許可,請勿轉載

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

1998Ruby1998 發表於 19-11-29 21:18

好勁呀!叻女

禁止訪問

子爵府

親子王國15週年勳章

bubble04 發表於 19-11-29 23:48
w
妳好叻呀!教下我怎可考好些好嗎?

真係要多歷練先有進步,同埋都要睇運氣,Writing speaking 題目唔係你熟悉嘅野,就好難高分。平日最好乜都見識下,娛樂、藝術、體育、科技、讀後感等報章都要睇。

男爵府

好媽媽勳章

1998Ruby1998 發表於 19-11-30 00:18
真係要多歷練先有進步,同埋都要睇運氣,Writing speaking 題目唔係你熟悉嘅野,就好難高分。平日最好乜都 ...

有無past paper同一d資料可以温書?或者有無咩貼士, 我畢業好耐英文比返晒老師,我只要考到全6就好感恩了

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

勁勁

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 jandk 的帖子

網上好多 IELTS 題目 sample,圖書館亦應該有唔少 IELTS 書,肯刨就分數應該唔會好低。主要都係 listening 同 speaking 拉分。Listening 係講得快,所以聽多啲外國廣播劇、電影,畀自己習慣下速度。listening 內容都係普通野,同小學啲錄音帶差唔多,都係填 form、揀 ABC,份卷都係每個答案填一個字,所以唔需要寫 notes。麻煩在唔會重播。Speaking 唔好怕講怕錯,所有家常題目都準備下,諗下平日身邊有咩人、咩事,有冇出國、婚禮、閱讀小說、去博物館/藝術館經驗。如果係讀開傳統名校嘅,肯多睇唔同題材嘅文章,咁 reading 嗰 part 有 6-7。
我之前都幫補習小朋友個媽媽操左兩三次 writing,最後佢 overall 都有 6,佢會考 speaking 肥左,但今次考都有 5.5。我信人大左,見識多左,應付呢個考試會容易啲。加油!

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-11-29 21:47
Academic
我第一次 16 歲考 7.5 咋,宜家隔咁耐先再考。我覺得讀緊大學甚至畢業再考會好啲,人生經歷多左 ...

多謝你既意見,我會同佢講

珍珠宮

環保接龍勳章

8.5 叻女

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

別墅

8.5已經好勁

水晶宮

回覆 1998Ruby1998 的帖子

第一次幾多分呀?

水晶宮

你係咪16/11考?全港當日都係同一題目(speaking)?

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-11-29 21:55
無意中睇到有人 DSE 4 讀英文系,然後大學畢業考到 7.5。我第一次 16 歲都係考 7.5,條氣有啲唔順。之後中 ...

咁考完又點,證明左自己叻個個朋友後
都要有用先得

你要見既工會有用嗎?兩年有效日期好快過。

男爵府

回覆 1998Ruby1998 的帖子

師姐你咁勁。想問下有咩方法可以英文好啲?
我英文本身一般,做左野幾年,英文差左好多。有無啲咩方法(課程或自學)可以英文好啲?

首頁

尾頁

跳至