自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我覺得晒錢,大事私院唔受理,小事政府有排等,但點都要買醫療住院,反而人壽真係唔需要

水晶宮

spikenard 發表於 19-12-17 09:40
我都係,2份連本都蝕

買咗保險又點

要claim時乜都話唔補

侯爵府

PINKI1025 發表於 19-12-17 08:29
想問吓各位或者身邊嘅朋友,如果你哋一直都冇買保險,但宜家有個手術要做,需要十萬,而政府醫院又唔會咁快 ...

自己或配偶冇公司醫療?

大宅

想問吓各位或者身邊嘅朋友,如果你哋一直都冇買保險,但宜家有個手術要做,需要十萬,而政府醫院又唔會咁快 ...

我一畢業就買保險, 其實自己身體一直都好健康, 係上年body check照到有肌瘤, 咁肌瘤唔會有咩即時生命危險, 係公立醫院就一定等到粒瘤去到6/8CM以上先幫你切 (仲要係開大刀個種),
但我自己既婦科醫生知道我黎緊會有生BB打算, 因為肌瘤位置影響著床/增加小產風險, 建議我切左先(仲要本身肌瘤算細, 微創就可以, 唔需要開大刀), 好彩一直有保險, 住3晚埋單12萬claim足, 如果無保險未必咁早去做

男爵府

其實有些醫保 幾百蚊供一個月,
有些可能二百幾, 能力應該可以供到既,
萬一真係有咩事, 分分鐘十幾萬時仲後誨

APIGMA    發表於 19-12-18 20:05

水晶宮

無買過保險(除旅遊保)

孕期我有大件事係政府醫院搞,覺得香港公家醫療制度真心ok,效率亦唔係好似聽返黎咁差,相信只係d唔緊急嘅疾病,先至要排幾年

我乜事就唔講啦,只可以講當時公家私家醫院兩邊合作,公家仲會幫我book埋私家嗰邊,佢地醫生之間都會有交流

總之我覺得如果大病,我信得過公家
(講緊私家要過百萬,無底深潭嗰d)

水晶宮

你可以用投機或賭博去諗, 唔買保險, 可以視為投機或賭博, 博唔會有事發生, 或者有事發生, 家人會慷慨解囊, 借錢俾我.

男爵府

有個鬆動錢就會買
冇錢入政府聽天由命算吧

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-12-17 10:06
無買過保險(除旅遊保)

孕期我有大件事係政府醫院搞,覺得香港公家醫療制度真心ok,效率亦唔係好似聽返黎 ...

如果係好urgent case, 公立唔會要你等太耐, 不過一D唔太urgent (即係無生命危險個種), 公立可以拖你好耐, 拖到唔可以再拖先排到期比你, 如果本身可以用簡單少創傷方法去處理, 拖3年後可能就變成要開刀先解決到, 最後都係解決到問題, 但代價多左, 有能力既我覺得買保險係有用, 但如果真係無咩鬆動錢/ 年紀大又有好多已知疾病, 咁就算

琥珀宮

嘥氣啦,通常比左過廿萬先會claim到十萬,兩個親戚前後多年比左廿幾萬,到做手術時想去私家,只可claim手術費一半,要貼返十萬八萬出黎,之後佢地cut晒保險,保險公司就賺左佢地廿幾萬

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

Anbelle 發表於 19-12-17 10:11
如果係好urgent case, 公立唔會要你等太耐, 不過一D唔太urgent (即係無生命危險個種), 公立可以拖你好耐, ...

如果無錢到10幾萬都拎唔到出嚟,叫佢地供埋保險其實都會吃力

不如疊埋心水公家啦,你估保險真係100%全包...

有起事上黎就知道保險無乜用

大宅

mandy952 發表於 19-12-17 10:13
嘥氣啦,通常比左過廿萬先會claim到十萬,兩個親戚前後多年比左廿幾萬,到做手術時想去私家,只可claim手 ...

買邊間啊? 同埋買個陣有無睇清條款?
我手術12萬4 claim到12萬, 自己比4千

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-12-17 10:24
如果無錢到10幾萬都拎唔到出嚟,叫佢地供埋保險其實都會吃力

不如疊埋心水公家啦,你估保險真係100%全包. ...

其他人買既保險我唔清楚, 但我自己買個份淨係claim左一次, claim到95%以上
12萬4手術 claim左12萬

水晶宮

Anbelle 發表於 19-12-17 10:26
其他人買既保險我唔清楚, 但我自己買個份淨係claim左一次, claim到95%以上
12萬4手術 claim左12萬:money$$ ...

咁你之後張保單會加價嗎?

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-12-17 10:27
咁你之後張保單會加價嗎?

唔會啊, 據我所知, 住院醫療係按我年齡每年加少少, 唔會因為我有claim過而加
我今年交保費都無特別多左

子爵府

回覆樓主:

公司有,老公公司有,完全冇諗過要買
退休返老公家鄕,醫療不知幾完善

珍珠宮

carmenlook 發表於 19-12-17 08:45
身邊有朋友冇買保險 但人哋係有幾億身家 窮人普通人更加要買保險 我一家四口每月保險差不多九千 ...

我同個仔加埋都$7000/ month保費

翡翠宮

miffyumiffy 發表於 19-12-17 09:27
好慶幸份保險cut得快,供晒落咸水海

我公司medical好完善,唔需要自己買

你要考慮埋公司份保險退休之後可唔可以續保

男爵府

有買住院醫保,車保。其他無,亦無興趣。

首頁
12345...12

尾頁

跳至