自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

Happyangela6 發表於 19-12-17 10:45
回覆 siuling0119 的帖子

係 冇錯!但係有仔女至少有一半的希望,冇仔女0.1的希望都冇!冇後代的真係要做 ...

其實我又無刻意去諗生小朋友係為左老來唔駛咁孤獨,我成日覺得每個人都係獨立個體,仔女大左都會有自己世界,自己頭家,我諗我唔會痴住佢地。孝順的,當然好,但唔孝順的,真係會好心痛,不竟用左咁多年心血去照顧佢養大佢,但換黎失望既話,有時真係覺得唔生好過生

公爵府

zola 發表於 19-12-17 10:38
如果無仔女,搏命儲多d錢,入d好高級老人院,會唔會好d?定還是一樣會俾人蝦? ...

我諗有錢點都好過無錢,有錢的話,請看護來屋企照顧自己,好過住老人院

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

肥肥寶 發表於 19-12-17 10:33
就算有仔女都可以走先過自己,或者有一堆仔女都會孤獨終老,大把呢啲例子,自己心態緊要啲,活在當下,享受 ...

AGREE

後生時, 我都會咁諗~ 冇佐佢, 相信自己都會跟埋去。
不過人大了後, 覺得愛情唔係所有, 可以做好多野, 搵另外一些人生目標。
現在有個仔, 更加唔會咁輕易放棄生命。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

邊諗到咁多,先珍惜眼前人

水晶宮

回覆樓主:

最緊要守住啲錢

聽過老咗,見你冇人冇物又老懵董,就有啲人渣黎打你主意,比人呃晒全副身家

請工人姐姐照顧都要小心, 識人請工人姐姐照顧獨居老人家,工人姐姐偷晒老人家啲錢同首飾,仲陰啲陰啲呃咗佢一大筆錢

子爵府

BK Milk勳章

唔生仔女,慳埋D錢令自己同老公晚年過得舒服D,是但邊個走先都有財力請工人照顧,點都好過比仔女埋怨。

見唔少親戚為邊個照顧老人家而起爭執。生一大兜仔女有乜用?一個二個都話唔閒,又點解唔叫邊個邊個做?推嚟推去,最後搞著D孫......
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

男爵府

牛年勳章

我都有唸過呢個問題,我會後生時儲錢旁身,退休後係行得走得時去多d旅行。若得返自己一個,會想老左後請私家看護照顧自己。可能會事先委託公司/拜託朋友幫我處理身後事。

水晶宮

有仔女,都唔一定晚年好,

子爵府

唔好煩我 發表於 19-12-17 08:49
我由一結婚就已經諗呢個問題。話就話有朋友、有社區活動,但畢竟對咗幾十年,無咗真係會好傷心。我甚至會覺 ...

如果你走先,你老公會唔會跟埋去?

珍珠宮

Myluckybaby 發表於 19-12-17 10:17
我都有呢個問題,但見個個都話冇小朋友生活逍遙自在,所以唔敢提。

我奶奶曾經係老人院住過一個月,我次 ...

唔會個個連兄弟姊妹子侄姨生都無?當然後生時要做個好長輩先啦,亦唔好求日日有人探,就算親生都做唔到日日探,不過而家個個有子女都話送外國,可能第時情況又有新境像!

珍珠宮

zola 發表於 19-12-17 10:38
如果無仔女,搏命儲多d錢,入d好高級老人院,會唔會好d?定還是一樣會俾人蝦? ...

以前d老人知識無甘高,真係易d俾人蝦,我估未來情況會有改善!

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 19-12-17 10:59
最緊要守住啲錢

聽過老咗,見你冇人冇物又老懵董,就有啲人渣黎打你主意,比人呃晒全副身家

幾十年後應該係AI年代了

APIGMA    發表於 19-12-17 12:36

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

肥肥寶 發表於 19-12-17 10:33
就算有仔女都可以走先過自己,或者有一堆仔女都會孤獨終老,大把呢啲例子,自己心態緊要啲,活在當下,享受 ...
認同JM講法, 心態好緊要, 要活在當下便緊要.

水晶宮

bonnyye 發表於 19-12-17 11:01
唔生仔女,慳埋D錢令自己同老公晚年過得舒服D,是但邊個走先都有財力請工人照顧,點都好過比仔女埋怨。

見 ...

工人偷錢又有,呃錢又有,蝦老人家又有

我外家本來都有工人, 激到我阿媽嘔晒血,即炒

始終工人唔係中國人, 同老人家仲難相處

伯爵府

回覆樓主:

佢走先~ 好咯…我自由喇 我會做返自己想做嘅嘢,為自己開心咁活到尾,我同佢都希望對方走先,邊個先都會擔心對方無人照顧,所以我自私啲想佢走先,我安心等隨後就好喇

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仔女大左,都唔會成日係身邊!面對老伴走先,心情都一樣咁傷心!我久唔久同c6講呢個話題,盡量坦然面對,萬一發生咩事,大家都記得對方講過d咩,知道會點諗!感覺上會可以安慰到到時嘅心情!

禁止訪問

公爵府

我有同老公傾過呢個問題,我話我應該接受唔到佢快走過我,老公就叫我找個好男人,老來有個伴,其實相反我早走過佢的話,我都希望佢找個好女人,老來有個伴,因為仔大仔世界,大家都希望對方可以好好咁生活落去。

伯爵府

2024年龍年勳章

儲定多d錢,一個人都可以住優質老人院,住老人院都可以活得好開心,識多d朋友,返下興趣班,種下花草 自己生活可以自己安排,仔女福就要等天安排

水晶宮

唔好煩我 發表於 19-12-17 08:49
我由一結婚就已經諗呢個問題。話就話有朋友、有社區活動,但畢竟對咗幾十年,無咗真係會好傷心。我甚至會覺 ...

我會繼續我既生活

首頁
12345...9

尾頁

跳至