夫婦情感

跳至

首頁
12345...17

尾頁

複式洋房

懷孕真的並不簡單,我經歷了人生最痛苦嘅經歷,懷疑初期,我嘔不突止,仲要食唔到野,單單頭兩個月,已經輕左16磅,我連企響身嘅氣力都無,所以頭2個月我連工都番唔到,但出奇地,我食唔到,仲嘔埋,阿b竟然都有好正常嘅生長,第一次見到佢嘅心跳,真係好興奮,亦感受到這個小人兒在我身體內,好奇妙。

這個孕期十分唔簡單,我第17周已經腳腫,一直到生之前都腫到十分痛苦,不停嘅sick leave ,已經知道,就算我生完,都無可能再響呢間公司有任何立足之地,曾經,我都受重用過,但其實心裏明白,一份不停ot,又要出差嘅工作,唔適合有小朋友嘅我。

複式洋房

Perpersis 發表於 19-12-19 02:30
回覆 明月幾時有 的帖子

好多愛情故事嘅開頭都雷同。至於結局,可能情節唔一樣,但係性質好多時候都可能好 ...

有好多啟示
引致我嘅結局
係大部分人都會犯嘅錯
所以
我至想分享呢個故事

複式洋房

除了懷孕不適,我還有妊娠糖尿,和產前抑鬱,我應該之前收埋太多唔開心嘅事,所以響呢個時候一次過爆發,我有好多嘅產檢,仲要見精神科醫生,每日都過得好痛苦,身體上,心靈上,因為觸法我產前抑鬱嘅人就係我爸爸,之前我講過媽媽並不住在一起,因為我爸爸曾經有外遇,而我係睇到最赤裸裸一面嘅人,但當然考慮到媽亦因為呢件事患上抑鬱症,家人都勸我不要再提,漸漸,我將呢件事埋藏響心,一方面我重新好憎我爸爸,另一方面我又覺得爸爸常專登對我唔好。久而久之,我的產前抑鬱被觸法起來了。

好彩呢個時候,老公仍對我無微不至,照顧得我妥妥貼貼。

大宅

樓主請繼續。

珍珠宮

明月幾時有 發表於 19-12-19 02:54
除了懷孕不適,我還有妊娠糖尿,和產前抑鬱,我應該之前收埋太多唔開心嘅事,所以響呢個時候一次過爆發,我 ...
雖然你爸爸曾經有外遇,但你媽媽依然對你爸爸好,叫你翻去同爸爸住,順便睇住你爸爸。感覺你媽媽好好。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

回覆樓主:

lm

複式洋房

858D 發表於 19-12-19 05:44
雖然你爸爸曾經有外遇,但你媽媽依然對你爸爸好,叫你翻去同爸爸住,順便睇住你爸爸。感覺你媽媽好好。
...

我媽媽係世上最好嘅人,但她不是溫柔的人,常吵吵鬧鬧,但佢用畢生去照顧屋企來表達佢嘅愛,口裏不說,辛苦捱一輩子,而爸爸一直被視為忠直的好老公好爸爸,在退休之年,因苦悶沉迷一天遊,便認識了一個內地女子,媽媽因而得了抑鬱症

侯爵府

明月幾時有 發表於 19-12-19 07:50
我媽媽係世上最好嘅人,但她不是溫柔的人,常吵吵鬧鬧,但佢用畢生去照顧屋企來表達佢嘅愛,口裏不說,辛 ...

請繼續

珍珠宮

明月幾時有 發表於 19-12-19 07:50
我媽媽係世上最好嘅人,但她不是溫柔的人,常吵吵鬧鬧,但佢用畢生去照顧屋企來表達佢嘅愛,口裏不說,辛 ...
我和我先生都是憂鬱症過來人,我和我先生的 不會斷尾,只有靠自己控制管理好不復發。
我從管理自己的憂鬱症所得的心得:我是成人,我要為保護我自己的情緒健康負責任。我情緒健康不依靠別人如何做來支撐。
希望你媽媽可以搵到一個帶佢自己走出憂鬱的方法。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

幸好,到了後半孕期,就只剩下腳腫問題,終於可以食吓喜歡的食物,去喜歡去的地方,腳腫不適令我每天都想快點卸貨,但老公無微不至嘅照顧,每次陪同產檢,按摩,全部都令我覺得、我係全世界最幸福嘅人。

我選擇了順產,老公在旁陪伴,我一路聞氣聞到神智不清,好在老公在我耳邊提醒我呼吸的頻率和節奏,呢個時候,老公係我嘅全世界。

生產過程觸目驚心,生產後我失血過多,要輸血和住多幾日院,我發惡夢,我從未試過亦想像唔到生仔係咩一回事,在醫院裏,老公一見到我就攬住我,喊住話唔好再生啦,一個就好,佢見我懷孕到生產都無比辛苦,心痛哭起來。

複式洋房

回覆樓主:

響醫院呢一個星期係最舒服嘅,因為私家醫院,唔洗自己照顧bb,只在指定時間去學餵母乳就可以。

我地有請陪月,但時間未夾到一出院就可以來幫手,所以真空左一星期,回到家裏嘅一星期,真的打仗一樣,我未照顧過初生bb,我未試過原來係完全無得訓,我未試過忙到每朝連刷牙洗面都無時間...

老公請了3星期大假陪我,但做過新手父母都知,情況係可以有幾差,好在日頭婆婆會幫幫手,幫bb沖涼,煮好野食,晚上我們就要自己加油了。

這5天過得很瘋狂,我萬萬想不到,原來我腳腫在床上嘅日子才是天堂,生產過後,是無間地獄。

公爵府

牛年勳章

LM

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

唔知點解, 我一路睇一路喊
我沒有享受過懷孕時的無微不至.....

加油~~

大宅

LM~加油

複式洋房

回覆樓主:

陪月終於來了,這一個月由地獄上番人間,起碼有得訓,但呢個時候我才發現,原來老公身體發生重大問題,佢原本一直有濕疹問題,但之前生產前,我只顧自己嘅不適,生產後又只顧女女嘅照顧,我完全無理過老公原來之前工作太忙,壓力太大,令濕疹大爆發,令整條腿,手指,身體腰間全是濕疹,出血流水,我好傷心,竟然老公身體變成咁我都唔知。我好內疚。

但呢段期間,佢包哂手指,都要跟陪月學幫女女沖涼。

呢個月我亦努力希望可以上奶,但無奈始終得好小。

我餵母乳嘅日子,就隨住陪月嘅離開而停止了。

男爵府

雖然你未寫完你的故事, 雖然你講過 "只係一段逝去的愛情故事" 但我仍然深信你們的愛情並沒有變質. 因為在字裡行間充滿著對丈夫的愛. 希望你們不是天各一方吧

複式洋房

叮叮噹. 發表於 19-12-19 12:33
雖然你未寫完你的故事, 雖然你講過 "只係一段逝去的愛情故事" 但我仍然深信你們的愛情並沒有變質. 因為在字 ...

唔答你住
賣個關子

大宅

故事發展同原本想像有d唔同,不過心情好沉重。

男爵府

身同感受,懷孕初期,食不下,嘔不不出,輕咗十幾磅,返唔到工,伴隨抑鬱焦慮,延至產後,直到現在。
沒有勇氣再經歷多次懷孕,更不用說生產及坐月。

複式洋房

由滿月後,經歷百日哭,晚晚12點開始,到2-3點,女女又食得小,最大問題,女女係一個嘔奶b,一直嘔到9個月大,老公放完大假,又開始忙碌嘅工作,所以好多時,爆片嘔奶到我一身都係,好多時屋企都只有我一個人,原本請咗工人,但一d原因,來唔到,離我要返工嘅日子又愈來愈近,唯有辭職,頭半年自己湊住先。

我時常心痛女女選擇我做她媽媽,如果她選擇其他人,會幸福多。

時常抱着女兒哭泣,覺得自己唔識做媽媽,有時女兒哭鬧,我會大聲問她哭什麼,每天有洗不完的衣服,奶樽,幸好爸爸工作再忙,都盡量回來幫忙洗澡,但奶樽各樣我盡量都自己洗,因為爸爸手指濕疹情況仍然嚴重。

首頁
12345...17

尾頁

跳至