在職全職

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小談心 發表於 19-12-24 18:54
係呀!呢個就是心理關口,一直也衝唔破,老實心裡有數,覺得朋友公司底薪就唔會改變,只會以event %嘅型式 ...

你舊同事想揾市價低一節去揾人,除非你offical 係可以返3日半或者更少。我自己最怕so call自由時間,到時老闆覺得忙,而你又剛剛行開左,盞大家唔高興

伯爵府

good_pig 發表於 19-12-24 19:00
你舊同事想揾市價低一節去揾人,除非你offical 係可以返3日半或者更少。我自己最怕so call自由時間,到時 ...

其實你呢個point 真的好好
好多時鬧交收場,都係呢d

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小談心 發表於 19-12-24 21:29
其實你呢個point 真的好好
好多時鬧交收場,都係呢d

最好先小人後君子啦.

大家都係打工仔果時, 一齊HEHEHAHA 蛇王吹水好地地, 做左老細就未必有呢支歌仔唱.... (雖然你舊GM 未必係咁)

別墅

小談心 發表於 19-12-24 16:47

好老實,我冇信心,自己知自己事,冇專業資格,英文一般, ...

其實你心已經有答案啦
只係唔知點反口朋友果到令自己好過d

建議你直接講出原因
咁出來做野都係求錢 直接講你搵到份offer多10k
如果真係朋友 坦白d囉我會 而且早d講 佢仲有時間搵人

伯爵府

boobootiny 發表於 19-12-25 00:10
其實你心已經有答案啦
只係唔知點反口朋友果到令自己好過d

係,如果我冇頭家,唔洗養仔(仲要2個),其實揾多揾少好閒,但有小孩真的唔同咁講法

伯爵府

good_pig 發表於 19-12-24 22:48
最好先小人後君子啦.

大家都係打工仔果時, 一齊HEHEHAHA 蛇王吹水好地地, 做左老細就未必有呢支歌仔唱.. ...

我舊GM 都通氣嘅,佢,講明星期一,四開會,要齊人
其他時間,你要約人呀!工作外出呀!佢唔理你
我未到職但有一星期要早收2小時,佢都話我唔理你幾點收工(因為背後大家明白,做唔曬都係你做)
其實舊GM已有3個舊伙記入咗去做,因為佢有幾樣唔同類型嘅生意,由唔人去incharge
幾個舊同事都係相同模式
好聽就free爆
唔好聽唔夠自律,都有唔少說話出咗嚟

寶石宮

小談心 發表於 19-12-25 08:52
我舊GM 都通氣嘅,佢,講明星期一,四開會,要齊人
其他時間,你要約人呀!工作外出呀!佢唔理你
我未到職 ...

就係最怕最後果句,到時個個free style咁..一個返多 一個返少就好尷尬

伯爵府

good_pig 發表於 19-12-25 14:18
就係最怕最後果句,到時個個free style咁..一個返多 一個返少就好尷尬

其實現在都有呢d情況,不過都算唔嚴重,所以有時有同事有一二次看唔過眼。所以呢d真的好煩,不過,對我嚟講,如果可以多返3-4000人工,我都接受到嘅,可以乖乖咁做

寶石宮

小談心 發表於 19-12-25 17:23
其實現在都有呢d情況,不過都算唔嚴重,所以有時有同事有一二次看唔過眼。所以呢d真的好煩,不過,對我嚟 ...

就係了,大家咁樣易不快,到頭來就成間公司都做得唔好

男爵府

建議1月連 舊GM個度都唔去幫手了
直接2月中返新工就是了,
但新工最好簽左約先,
小心為上。

朋友做老闆,做左老闆就另一套了。

伯爵府

西檸 發表於 19-12-26 22:46
但新工最好簽左約先,

其實呢個就係最理由,亦係我心中最想嘅做法

寶石宮

但新工最好簽左約先,

同意

伯爵府

但新工最好簽左約先,

諗就易,對住舊gm和班已過檔嘅舊同事,好難開口,昨日有d之前幫落嘅工作上左GM公司,原想開口,但講唔到,佢地有meeting叫埋我join
我同c6講,佢叫我過去GM度先,比1個月時間感受,如果呢1個月,時間上,假期上,收入上,唔係所想咁,2月中就返新工,2月中份新工offer需已收,但仍未簽約,及新工時間9半至6半,雖比9-6差半小時,但計埋交通,返到家睇仔功課沖涼食飯温默書測考,唔夠時間用
因舊gm都有個壞習慣,成2點先返工,再捉開會,聽同事講有時開會都夜,不過中間行開行埋,請假好隨意自由
c6覺得,過左年會更多工,既然新工時間唔係咁啱,做住gm再揾,都會遇返份30k,叫我唔洗咁擔心

大宅

真係朋友嘅話就唔會 underpays 你啦!佢搵緊你笨喳!

伯爵府

little_angels 發表於 19-12-28 22:13
真係朋友嘅話就唔會 underpays 你啦!佢搵緊你笨喳!

突然比你呢句說話當頭棒喝
我係咁照顧對方感受,點講得好聽d,好下台d
你講一講,又係,我明白你初創資金不足,減30%都仁至義盡,更可況減到39%(少左13k),其實又有冇諗過一家大小嘅生活需要,其實佢比到25k我,我覺得慳d洗,仲可以,但少13k,咁唔單只我生活有問題,連帶我家庭,供養父母都有問題。
所以其實我覺得,我也做唔耐,我唔想做工賺錢,仲要洗積蓄嚟墊底,到洗曬d積累先醒覺。
想請教你,我應幫住朋友揾30k工,定直接cfm現在一份30k嘅工。已有offer, 可惜返工時間不理想(9半至6半),老實講,人到中年,真的求份工養老,唔係博升博機會,同對自己信心不足,驚今次走宝遇唔返

大宅

小談心 發表於 19-12-29 08:49
突然比你呢句說話當頭棒喝
我係咁照顧對方感受,點講得好聽d,好下台d
你講一講,又係,我明白你初創資金不 ...

唔敢話教你,睇餸食飯,要自由就犧牲金錢,要錢就少啲自由、時間,可唔可以同新老闆講返9-6pm? 係老闆都想請又平又做得野嘅員工,但係對雙方面都要公平,咁先叫雙贏!

伯爵府

little_angels 發表於 19-12-29 19:17
唔敢話教你,睇餸食飯,要自由就犧牲金錢,要錢就少啲自由、時間,可唔可以同新老闆講返9-6pm? 係老闆都想 ...

多謝你,我今日再同多2個朋友傾,決定1月會先去gm度,而呢一個月,要極速了解份工啱唔啱自己,如果呢1個月,覺得工作時間唔係佢所講嘅自由,我要經常ot或假日星期六日多event嘅,我就過年前離開。(我重視工作時間多過工作量)
呢個1月,佢出唔出糧比我,我都唔介意,亦唔追佢
我2月亦安落安心去新公司

大宅

小談心 發表於 19-12-29 21:08
多謝你,我今日再同多2個朋友傾,決定1月會先去gm度,而呢一個月,要極速了解份工啱唔啱自己,如果呢1個月 ...

咁我就祝你搵到份適合自己嘅工啦!

大宅

多謝你,我今日再同多2個朋友傾,決定1月會先去gm度,而呢一個月,要極速了解份工啱唔啱自己,如果呢1個月 ...

Del

大宅

Del

首頁

尾頁

跳至