自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ksliu7272 發表於 20-1-9 11:11
以前好興,我四兄弟姊妹第二個字相同。
多唔多JM 係咁?或你們的子女都係咁?
其實而家興唔興?

我女同仔中間個字一樣

伯爵府

回覆樓主:

我同姐妹第二個字相同,我啲兄弟都係第二個字同,男同女就完全唔同
我老公同佢兄弟都係第二個字同
我自己兩個小朋友,一男一女,都係第二個字同

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

講起就老土啦!
我個小朋友係老公屋企第一個細路,我哋自己改名,跟住叔仔生第一個又將個細路其中一個字跟我小朋友同音唔同字!
個名係大伯幫佢改,我懷疑大伯估錯咗個字,所以最後只係同音唔同字,跟住再出世嗰幾個細路都跟大伯嗰個字,搞到好似同輩就要改名有嗰個字,老土到痹!

所以我第二個小朋友點都唔跟改,我大嗰個同細嗰個個名完全冇相同
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

我係,我小朋友都係

冇諗過原來有人覺得比人知道係兄弟姐妹會介意,我覺得反而仲親切

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實而家興唔興?
多第2個字……同音異字
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

其實而家興唔興?

我嗰代係
除左我阿哥
我地3姊妹中間個字都一樣

但到我大家姐中學時
個老師話佢個名難聽要佢改名
咁我家姐當時返黎屋企講
我阿爸又係嗰d 咩都冇所謂既人
最後我大家姐就改左名啦

過左幾年我阿哥又話唔鐘意自己個名
佢又改左名
但中間個字又同我大家姐一樣

後尾我結左婚幾年後
因為機緣下幫细女改名
咁個師父睇埋我名就話改左會好d
因為我细女當時懷疑佢見到
師父話因為個名而起
而我係feel 到見唔到既
改左名後我係覺得自己同個女都有改善

除左我哥,我地3姊妹個名都係阿爺改既
到現在就只有我2家姐冇改名
我改左名之後
我哥先話我地d 名係有意思既

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

chingnoknok 發表於 20-1-9 13:12
我女同仔中間個字一樣
我都係,果個字非常之中性
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

公爵府

親子王國15週年勳章

我改仔女特登要中間字相同。

子爵府

anpanmenbaby 發表於 20-1-9 11:19
我兩個仔d字冇相同的
因為我覺得有相同太老套,一聽個名,就會比人估到你咪xxx個兄/弟/姐/妹
我比較鐘意用 ...

有咩例子 想參考一下

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我三個家姐中間字一樣,我就完全唔同,c6 四兄弟第二個字都一樣
I 大蚊豬   

琥珀宮

其實而家興唔興?

係跟族譜排 x 字輩。同村人,睇名就知道輩分

大宅

其實而家興唔興?

我兩女都是,中間嗰字相同

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女同仔中間隻字一樣

伯爵府

牛年勳章

我係
我兩個仔都係 ,佢d堂弟都係, 佢地呢輩全部尾字相同
我亞哥兩個都係
我有個fd佢幾個仔女都係(佢62改)
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

別墅

tingting2200 發表於 20-1-9 12:21
認識3個小兄妹,個名前中一樣,最後果個字分別係:信望愛,我覺得好sweet
...

有D似許氏兄弟
文武英傑

wcpcelia    發表於 20-1-9 15:33

複式洋房

我有一對仔女,名字無跟,不過因為我覺得仔女名應該當中要存有父母雙方對佢哋嘅希望或祝福,所以我同老公各改一個字去組合而成。

而我有個親戚有3個仔,雖然無跟字,但就用意思大概相同嘅字去改名,令3個仔嘅名字有所牽連,3個仔個名其中一個字分別係健、康、剛,話係代表身體好喎!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我屋企男仔係有族譜跟排,全部果一輩都係中間隻字一樣,試過有人排錯,咁都冇法。女就冇規定,不過我同妹妹又係中間隻字一樣,讀書時係人都知我地係兩姊妹,我又覺得幾好,又唔覺老土。以前果代生小朋友多,識好多同學親戚都係生六七八個,所有仔女都係排同一個中間字或尾字,幾得意。

我有一仔一女,都係請人夾八字改,咁啱兩兄妹中間個字同音不同寫法,我覺得幾有親切感,咁至似兩兄妹嘛。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

2024年龍年勳章

youjump 發表於 20-1-9 13:24
我係,我小朋友都係

冇諗過原來有人覺得比人知道係兄弟姐妹會介意,我覺得反而仲親切 ...

我同你一樣呀!我都覺得好親切

伯爵府

我3姊妹,全部名不同。
細個識鄰居,又係3姊妹,全部跟字排,個時覺得幾好。
以家有2個小朋友,自己改名,有跟最尾個字,哥哥同妹妹,老公無異議。
以家妹妹(4y)成日問我,點解我同哥哥名咁似,差一個字

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我同我2個妹第二個字係相同

首頁

尾頁

跳至