自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

男爵府

回覆 圓姑碌 的帖子

以申請公屋嘅入息限額嚟睇,三人家庭係$23010。
如果家庭月入25000已不合資格申請公屋,公屋租金係二、三千,但唔需要管理費、差餉同維修。

二萬幾蚊要應付住屋、燈油火蠟、食、小朋友讀書、供養父母,相信每個月唔駛借錢渡日已好叻。

侯爵府

親子王國15週年勳章

littlefunpig 發表於 20-1-21 11:04
我淨係個管理費已經=公屋租金
住開公屋點會明
佢地可以係咁生, 生多D就拎大間D既屋

agree ! 佢地只睇到你層樓值幾幾幾錢, 睇到你月入幾多幾多, 但層樓要黎住, 個個月仲比緊錢出去。人工交左稅, 供樓, 養長老仔女, 儲退休錢 (我無政府養我過世), 邊有得剩...........

有啲親戚只睇到你住私樓, 仔女讀私校, 串你好命乜乜乜............ 我努力讀書考cert, 工作OT時, 佢只係 hea 過個會考, 話自己唔係讀書材料, 求其揾份文職, 又要唔上大陸, 唔 OT, 話公司收賣人命

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

只能講,無論月入3萬、10萬,d錢唔係天上跌落黎,做得辛苦正常都想對自己好d,樣樣都想好d自然負擔就會重
舉個例,負擔唔起選擇得官津校,補個習叫無錢
月入3萬可以揀平價直私,補多兩科咪又係叫無錢
其實個人選擇而已

CutieSo    發表於 20-1-22 10:11
tom_s18    發表於 20-1-21 20:47

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

圓姑碌 發表於 20-1-21 10:23
唔同媒體都成日聽到中產喺香港既生活其實都好苦,但係我想知道其實係點苦法?我以前覺得中產應該家庭月入大 ...

有車有樓有工人,一闊三大

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bopomofo2405 發表於 20-1-21 10:49
中產一般都分三級:
中低産
中中産

申請唔到福利就好似係中產?

FJmom    發表於 20-1-21 12:05

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

焦糖媽 發表於 20-1-21 11:15
agree ! 佢地只睇到你層樓值幾幾幾錢, 睇到你月入幾多幾多, 但層樓要黎住, 個個月仲比緊錢出去。人工交左 ...

Fair enough
自己努力過,更知努力向上爬嘅重要,對子女又願意投資多左...(時間,金錢及精神)

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

唔同媒體都成日聽到中產喺香港既生活其實都好苦,但係我想知道其實係點苦法?我以前覺得中產應該家庭月入大 ...

唔好只睇人地收入幾多,通常窮中產係日做夜做,晚晚OT又大壓力, 得嗰少少收入,但就犧牲左陪伴小朋友時間, 又供樓又養4大長老,又要俾筆錢養un un腳唔駛做野(傷殘唔計)只識生仔的家庭。

付出和收入不成正比,你話苦唔苦?

C.yan110    發表於 20-1-21 11:35

侯爵府

親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 20-1-21 11:29
Fair enough
自己努力過,更知努力向上爬嘅重要,對子女又願意投資多左...(時間,金錢及精神)
...

係, 所以中產普遍會更願意投放去子女教育, 因為佢地係職場上見到個分別。好多話唔明中產, 做咩比仔女讀直私, 做咩補習, 做咩學咁多野, 做咩學興趣班要揀間咁貴的, 跟學校學既興趣班咪一樣

但當你見到個分別, 真係會寧願節衣縮食自己 (唔買衫唔買電話唔買手袋) 黎比啲小朋友。而且付出金錢已經好基本, 精神, 時間先係最花費, 雙職父母真係所有閒餘都比哂佢地, 一年年都未必約到一次朋友出黎食餐飯

password_w    發表於 20-1-22 14:23

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

高不成低不就, 冇福利但又未到富豪級叫中產卦?

男爵府

小菜豆 發表於 20-1-21 11:03
回覆 bopomofo2405 的帖子

個人月入2萬, 兩人4萬, 都好低收入, 入唔到中產條curve啦。無奈係香港, 冇公屋 ...
同意,
明明都去唔到中產條curve, 但因為過左申請公屋限額就被當作係中產... 居屋又抽唔到, 又冇能力買私樓, 被迫租屋住, 但每月租金都佔左半份糧, 又要食搭車同交雜費, 點樣储到錢?...
基層班人乜都有政府幫, 一係資助... 中產個班努力付出, 但就乜都冇... 仲要交稅, 條氣點順?? 有付出過做野先叫出糧, 有手有腳正常唔做野咬老綜出乜野雙糧3糧呀? 憑乜野? 打工仔做生做死都冇... 呢個政府好痴線, 所以搞到官迫民反! (當然我不支持用暴力去反)

鼠鼠鼠    發表於 20-1-22 09:18

侯爵府

Astra00 發表於 20-1-21 10:34
回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

有好多偽基層好識取著數。佢哋隨時大把錢飲食同旅行。 ...

係呀,我辛辛苦苦日日返工,都無呢啲享受!

男爵府

littlefunpig 發表於 20-1-21 11:04
我淨係個管理費已經=公屋租金
住開公屋點會明
佢地可以係咁生, 生多D就拎大間D既屋

生bb呢個決定唔容易

同公司講有咗,意味你未來一年都唔博,唔駛諗升職
間屋夠唔夠大,容立阿b d嘢再加工人姐姐
之後仲有好多開支
就算好鍾意小朋友,每生一個都要再考慮以上因素

男爵府

我淨係知唔同程度嘅中產, 都有一個共通點, 就係要供養一班同自己無關, 但又係社會付擔嘅生產機器....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

nancy29 發表於 20-1-21 12:02
生bb呢個決定唔容易

同公司講有咗,意味你未來一年都唔博,唔駛諗升職
住公屋就唔洗諗, 除左"意外"生,
未有屋又生, 無屋又照生, 生左咪住99度住到有公屋為止
通常佢地都係FTM, 都無咩職業上既野要考慮
我見住生多個就換大屋, 仲要地鐵附近...
對面D樓賣緊2萬數呎, 佢地租唔知洗唔洗2千

水晶宮

回覆樓主:

朝不保久,朋友話今年冇雙糧,冇花红,可能收大信封,怕冇錢供樓,個maid一定saybye,供樓要變為銀主盤,被申請破產,離婚,孩子冇$交私校學費,發覺佢有xX症,估是中產之苦!

大宅

其實苦在 人地睇表面 搵好多呀
但細心分析
7-8萬 其實都唔算咩中產 要隔硬分 下中產

你睇呢個收入 已知 政府好多優惠都唔到呢班人
即係公屋無佢地份 如果要交租 未上車 閒閒地租間屋都15000-20000啦 面積同基層人士分分鐘差唔多

佢地交稅係足咁多個% 因為人工達到一個級別 但基層市民 根基稅都未必要交

咁係咪人地努力向上就係錯?基層市民背景差就要人地補貼

假設4人家庭 搵8萬
2萬 屋租/供樓
小朋友洗費1萬-15000
請工人5千
俾家用兩邊父母15000
平常生活洗費 雜費 食飯 搭車 25000
找卡數 都未計

7除8扣 都未計save up交稅

如果未上車 點存錢 買樓?
小朋友仲要愈來愈大 洗費更多

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

其實所謂嘅中產都係普通人生活咁,只係交稅多,支出多,工作上付出多左自然想過番比較舒適嘅生活,生活或飲食方面會有要求少少

搵7-10萬我覺得都唔叫中產,似夾心階層多d

伯爵府

Mrs.Luckycat 發表於 20-1-21 10:41
所以我極反對什麼綜援雙糧、三糧,面對呢啲魔鬼引誘,邊個仲會肯苦幹靠自己?
...

講得無錯
所以好反對全民派錢。
幫助有需要人士或長者、退稅退差餉我覺得仲有建設性。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 C.yan110 的帖子

同樣大家一樣月入2萬,我就LUNCH食包或帶飯, 日日都果幾衫, 生完仔自己坐月, 慳得就慳, 減完供樓錢, 每月只有三千蚊夠交通費。

同事就LUNCH叫外賣, 晚餐住家飯有湯有肉有要求, 生仔有錢請陪月工人,
老公唔洗俾家用都得, 即2萬蚊糧養得起自己, BB, 媽咪, 老公, 工人, 供樓(四十萬價值公屋仲可以慢慢供),
朝朝早拿住$40咖啡返工, 過著中產生活。

太大對比, 心理好唔平衡。
中產, 住第一城咁黃, 反政府我明白。
但同事享受咁多資源, 安居樂業, 唔明佢學人反政府咩野?

首頁
12345...23

尾頁

跳至