自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

其他人應該問下自己老闆,唔係樣樣都關政府事。

子爵府

回覆樓主:

係咪 home office 問你老闆啦,鬧政府有用?
使唔使搵班人上街遊行要求政府即刻立例通過全港打工仔 home office?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

下? 咁又罵?自由市場,你僱主係咪俾你home office ,政府決定唔到架喎。你真係想好似北韓咁,一統管制?

公爵府

Ms.Rhino 發表於 20-1-28 12:38
係有事先會叫公務員留係屋企,咁其他市民呢? 有幾多野冇講出嚟?

如果冇事,點解公務員要留係屋企?係咪政 ...

如果冇事, 點解咩咩咩

點解要諗啲嘢出嚟鬧?

你有咩提議?

公爵府

WWT1234 發表於 20-1-28 12:46

只要將農曆年假廷長就減少僱主同僱員不必要爭執。

咩都政府包底, 難度一個有社會責任嘅公司都冇?

公爵府

Queenie_0012 發表於 20-1-28 13:03
下? 咁又罵?自由市場,你僱主係咪俾你home office ,政府決定唔到架喎。你真係想好似北韓咁,一統管制?:q ...

到時全香港畫一, 又鬧

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ocarebear 發表於 20-1-28 13:08
到時全香港畫一, 又鬧

係囉。個個標準唔同,真係永遠唔知要做幾多d人先滿意。宜加領頭又罵,唔做又罵。
Please think positive.

公爵府

咩都政府包底, 難度一個有社會責任嘅公司都冇?

相比起
俾海馬公園嗰一百億,
4.5 億換24吋電視
一百億冇謂資助

我寜願用落疫症度。

mrstangdorothy    發表於 20-1-28 13:15
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Ms.Rhino 發表於 20-1-28 12:27

因為淋病要放假

男爵府

回覆 lingluk1306 的帖子

我都識有啲公務員朋友要照返工,咁其實少咗一群人在同一上下班時在公共交通工具上迫車都未嘗不是一件好事嘅!不過如果直頭把公眾假期延後幾天,我諗社會上的爭抝會少啲。忽發奇想,唔知未來短期上下班時間分2批(一批早些,一批遲些返放工),又唔知可不可行呢?因為疫情要到6/7月先會漸停

伯爵府

好pk, 乜康樂設施都閂,香港人就繼續返工啦

水晶宮

Ms.Rhino 發表於 20-1-28 12:52
政府唔需要對其他市民負責?

自由社會, 政府要為市民所有野負責? work from home 都唔保障d市民留在家, 況且有d工種都唔可以安排work from home. 當你安坐家中, 仲有好多人為香港付出, 街道清潔, 倒垃圾, 警察...etc 呢d都係無停, 想搵人負責, 問自己老闆囉, 又諗下自己職位。 有機會再搵工, 自己為自己負責, 搵個良心老闆同適當嘅職位

男爵府

Queenie_0012 發表於 20-1-28 13:03
下? 咁又罵?自由市場,你僱主係咪俾你home office ,政府決定唔到架喎。你真係想好似北韓咁,一統管制?:q ...

係囉,雖然我都好想2/3先返工,但政府冇權用私人機構作決策架喎!呢點竟然好多人都唔知~而家政府起帶頭作用,相信好多私人機構都會跟的

水晶宮

Ms.Rhino 發表於 20-1-28 12:27

全城罷工唔係曱甴推緊咩?正中下懷

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

到時全香港畫一, 又鬧

到時全港畫一,咁無人倒垃圾又鬧, 咁警察醫護有無得停? 警察停工, 賊仔唔會聽話停工, 到時又有人鬧...

大宅

Beautypeople 發表於 20-1-28 13:26
係囉,雖然我都好想2/3先返工,但政府冇權用私人機構作決策架喎!呢點竟然好多人都唔知~而家政府起帶頭作 ...

政府起帶頭作用,我公司都跟了

伯爵府

前線服務人員呢,咁做不是辨法

侯爵府

dssb 發表於 20-1-28 13:22
回覆 lingluk1306 的帖子

我都識有啲公務員朋友要照返工,咁其實少咗一群人在同一上下班時在公共交通工具 ...

你個提議好好 希望政府識諗

侯爵府

陪月勳章

不論政府或私人機構,能在home office就home office罷。咁樣可以減低傳播同感染數字。試想,一架巴士/港鐵咁多人,是但一個係帶菌者都好大機會傳開晒。

伯爵府

回覆樓主:

相信依家最有效方法,就係毀滅全球人類

首頁
12345...13

尾頁

跳至