親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Lqueenie 發表於 20-2-21 09:26
你決定取消定再睇定d? 我係easter去布吉,訂晒不可取消酒店

你決定咗唔去?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

happykk 發表於 20-2-21 22:40
我aa5月去布吉

5月仲可以睇吓情況先。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

happykk 發表於 20-2-21 22:42
你決定咗唔去?

如果aa出4月可退,我會退,始終未必玩得開心

wcpcelia    發表於 20-2-23 18:29

男爵府

回覆 yuyu.c 的帖子

即係,退款?但要比500手續費?我經 X遊人買 ,話唔比取消,我話廷遲,因為我老公確診左初期癌,要做2次化療
咁岩3月尾做完,但醫生唔建議去, 旅行社要我出示醫生信,再話交比航空公司,可唔可以廷遲手續費FREE我一家人
其他人改就要加錢,但我睇過我廷遲個期,價錢係一樣,都唔知點搞架
如果補差價補得多,我重新買過仲好

但係我上航空公司官網,係應該可以改,

男爵府

我唔明,冇得取消,咁唔上機,做咩仲要比手續費?

水晶宮

oolong817 發表於 20-2-22 01:10

即係,退款?但要比500手續費?我經 X遊人買 ,話唔比取消,我話廷遲,因為我老公確診左初期 ...

首先要睇機票條款,我買果隻係可以退票,第2係我官網買,所以可以係官網做退款,你經agent買就要搵返agent搞,官網有咁寫。

同埋你既情況有冇買旅遊保險?如果之前買佐旅保,尼樣可能可以問旅行保險。

水晶宮

oolong817 發表於 20-2-22 01:12

我唔明,冇得取消,咁唔上機,做咩仲要比手續費?

no show係要罰款。但我唔知係咪每間航空公司都係捉得咁緊。

男爵府

OK,我睇一睇我條款先

男爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回

30/4去台北,經EXPEDIA訂酒店,WEFLY訂機票,2間都可以免費取消全數退回(不收任何費用.)

子爵府

[email protected] 發表於 20-2-22 10:38
30/4去台北,經EXPEDIA訂酒店,WEFLY訂機票,2間都可以免費取消全數退回(不收任何費用.) ...

台灣停咗入台證冇法入境,旅行社同航空公司當然要退款。
泰國冇禁入境或入境後要強制隔離,想取消會比較麻煩。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

abinayams 發表於 20-2-21 21:11
請問有否熱線電話?我都係買AA,係網頁睇過唔見話有得退,online cs 衹是自動回覆除了飛往台灣、南韓等,否 ...

無電話的
就算你打airasiago,佢話佢只處理package
問佢攞大陸、馬拉、香港電話,全部都係流嘅
只能在網頁ava駁去online cs,就真係有真人處理(等一陣,十分鐘左右,可以接受)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yuyu.c 發表於 20-2-22 01:43
no show係要罰款。但我唔知係咪每間航空公司都係捉得咁緊。

如果你純No show,唔退唔改,佢唔會再喺信用卡扣no show fee
但如你申請退改,就會扣no show fee

王國長老

oolong817 發表於 20-2-22 01:10

即係,退款?但要比500手續費?我經 X遊人買 ,話唔比取消,我話廷遲,因為我老公確診左初期 ...

祝你先生早日康復

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 20-2-22 15:12
如果你純No show,唔退唔改,佢唔會再喺信用卡扣no show fee
但如你申請退改,就會扣no show fee
...

原來係咁,謝謝指教

別墅

bobo1015 發表於 20-2-20 15:00
Book左4月初出發,酒店可以取消,機票經永安買,未覆可唔可以取消,大家4月出發果d仲會唔會去?
...

如去到,照去

男爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章

bobo1015 發表於 20-2-20 15:00
Book左4月初出發,酒店可以取消,機票經永安買,未覆可唔可以取消,大家4月出發果d仲會唔會去?
...

我經永安買套票,睇返條款,好似酒店機票不可取消

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

即係我一行9人,有3人就肯定唔去,咁哩3個人,唔需要改及可以NO SHOW?
因為我搵左愛遊人,講左情況,都EMAIL左証明比佢地
佢地話而家首先幫我申請退款,睇下 阿聯 肯唔肯,但多數唔肯,因為阿聯好衰喎,冇乜人可以成功退款
如果唔得再幫我傾廷期,要等星期一先覆到我

王國長老

oolong817 發表於 20-2-23 03:07

即係我一行9人,有3人就肯定唔去,咁哩3個人,唔需要改及可以NO SHOW?

當airline無「賣大包」話特別情況可以退改,就算係旅客自己選擇退改,要跟返機票本身條款
有傳話(我唔肯定)無論點扣,點衰都起碼拎得返機場稅(即假設你票價298,稅400,埋單698,手續費$500的話,你都應該拎到400,唔會扣到得198)

No show fee係起飛唔見人至會扣,出發前取消唔係計no show fee架,係計change / cancel before departure架,你問下改期點計?有無得俾幾百蚊改?

男爵府

好,唔該哂我張機票 係 159X

伯爵府

謝謝!

首頁

尾頁

跳至