自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hohinmama 發表於 20-3-5 17:23
搣到就要破皮,睇見都痛
曾經停過一段時間,而家又搣過

係無聊冇野做就會有呢啲不自覺嘅小動作,而且會有少少快感,但公衆地方或者返緊學就唔會做。
就好似女仔卷頭髮一樣,好難改善,要不斷分散注意力先得,總知係屋企冇野做就會忍唔住。

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

J.ELLE 發表於 20-3-5 18:39
補圖

收到,thx

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

自我安撫嘅動作,無計
佢咁貪靚,惟有嚇佢靚女絕不敢俾佢對手拖

侯爵府

芒果米池 發表於 20-3-5 19:09
係無聊冇野做就會有呢啲不自覺嘅小動作,而且會有少少快感,但公衆地方或者返緊學就唔會做。
就好似女仔卷 ...

係喇……「似女仔卷頭髮一樣」下意識嘅小動作……
會試下各位jm推介嘅方法 + 化身黑白天鵝,務求幫佢戒甩

※因為佢阿媽~我,好鬼怕啲核突嘢

侯爵府

cindy618 發表於 20-3-5 19:11
自我安撫嘅動作,無計
佢咁貪靚,惟有嚇佢靚女絕不敢俾佢對手拖

好計

※佢幼稚園,鍾意一個女仔,成日想拖人手

珍珠宮

hohinmama 發表於 20-3-5 19:16
係喇……「似女仔卷頭髮一樣」下意識嘅小動作……
會試下各位jm推介嘅方法 + 化身黑白天鵝,務求幫佢戒甩
...

別墅

回覆樓主:

你有無曾經係佢重係bb時阻止佢食手?或強行戒食手?或成日提住佢食手指污糟之類? 多數長大食手,咬筆,meet手皮,meet指甲行為,都係源於bb時天生食手尋求安全感行為被阻止,長大一有壓力或不安或無聊時就會出現哩種行為

子爵府

我女從小都有呢個壞習慣,宜家仲傳染埋8歲哥哥,兩個齊齊搣我都好煩惱

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hohinmama 發表於 20-3-5 19:18
好計

※佢幼稚園,鍾意一個女仔,成日想拖人手

希望work

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實應該超過半年,當我發現既時候係好嚴重了,我睇到都痛

我先問佢點解滅,佢話唔知,點解剪咁到入肉,佢話舒服,其實我當佢心理病咁醫,我唔嚇佢,只係話個事實比佢知,咁樣雙手會爛到人地見到都驚,再爛落去會好核突,媽媽會心痛,有壞習慣唔緊要,我地慢慢一齊改
再同佢講佢皮膚細個我好好保養,做咩到佢大左整到咁差,要佢先明
之後就係不斷提佢,見佢一滅,就提提佢,唔好鬧,初初提得好密,等佢習慣返唔滅,就慢慢改好了,而佢爛左既手指,日日搽返cream養好佢
佢地係習慣左滅、衣家係要佢習慣唔滅
放心,改到架唔洗太擔心
http://www.uwants.com/attachments/day_071009/20071009_ac433c37df94829a0fffH86bsiiFClBw.gif

珍珠宮

回覆樓主:

有人說過,可能他無聊就搣,俾其他事分散吓, 例如扭吓扭計骰

公爵府

回覆樓主:

我嗰個小學開始咬手指搣手指, 到而家高中都係咁

細個什麼白花油、搽指甲嗰隻苦油都試過, 手套又試戴過, 氹又試過, 鬧又試過, 都係冇用

依家手指頭舊肉好大嚿, 好肉酸

近來又鍾意用指甲鉗, 刮手指甲底部個半月形

呢個月我收埋個指甲鉗, 減少佢剪指甲,當然有發爛渣

又唔知點解佢死咁多倒刺, 有倒刺乘機問我攞指甲鉗, 每次剪都同佢搏鬥感

侯爵府

memelala 發表於 20-3-5 20:16
你有無曾經係佢重係bb時阻止佢食手?或強行戒食手?或成日提住佢食手指污糟之類? 多數長大食手,咬筆,mee ...

我兩個仔無用過奶咀
好神奇地又無啜手指

侯爵府

ttcat 發表於 20-3-5 20:23
我女從小都有呢個壞習慣,宜家仲傳染埋8歲哥哥,兩個齊齊搣我都好煩惱
...

真係勞心,辛苦你了
養兒育女……從來都唔係易事
大家加油

男爵府

尼個係好多好多人會做既事

我仔都係,唔係咩壓力,其實係手癮,咁我就好勤力咁剪指甲啦!剪到佢無指甲可以搣,減少佢既心癮

侯爵府

mosski 發表於 20-3-5 20:34
其實應該超過半年,當我發現既時候係好嚴重了,我睇到都痛

我先問佢點解滅,佢話唔知,點解剪咁到入肉,佢 ...

謝謝
jm妳真係個溫柔,慈愛嘅好媽媽

我仲學習緊如何去溫柔

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hohinmama 發表於 20-3-5 22:18
謝謝
jm妳真係個溫柔,慈愛嘅好媽媽

我成日發癲架
不過佢地仲細有時分解唔到
所以會出現某種行為
介毒咁慢慢介,佢唔反感都仲介到架
我仔介完一樣又一樣架
所以唔洗擔心

http://www.uwants.com/attachments/day_071009/20071009_ac433c37df94829a0fffH86bsiiFClBw.gif

侯爵府

爸爸豬 發表於 20-3-5 20:35
有人說過,可能他無聊就搣,俾其他事分散吓, 例如扭吓扭計骰

都好喎,可以試下,仲可以活腦

侯爵府

ocarebear 發表於 20-3-5 20:59
我嗰個小學開始咬手指搣手指, 到而家高中都係咁

細個什麼白花油、搽指甲嗰隻苦油都試過, 手套又試戴過, 氹 ...

我仔都勁多倒刺,唔知咩原因/點搞

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我識人話因為摵損果下好爽
佢都知會肉酸會感染,但因為好feel,心癮起又黎
我唸你keep住善意提佢,等佢即時識搵第二樣野做,慢慢改啦

首頁

尾頁

跳至