自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 daisy17772 的帖子

政府提案減每日單程證數目,係泛民當年要拎新移民既選票而反對,記住,係泛民反對減單程證,可以係internet search 返呢段歷史。

琥珀宮

readymama 發表於 20-3-7 06:42

政府提案減每日單程證數目,係泛民當年要拎新移民既選票而反對,記住,係泛民反對 ...

佢會答我睇你唔到睇你唔到

男爵府

wmkcnw 發表於 20-3-7 02:20
好多係香港人濫用而做成。

小小傷風感冒,柯嘔肚痛,真係休息和飲水,就會好返。

有時唔睇醫生冇病假紙,想留喺屋企休息都唔得,要拎年假。

琥珀宮

readymama 發表於 20-3-7 06:42

政府提案減每日單程證數目,係泛民當年要拎新移民既選票而反對,記住,係泛民反對 ...

呢個就係犯民咩都要反政府嘅原因囉,等政府做衰人,再有班蠢人繼續支持佢地
既然反對每日150,點解又支持反對每日150嘅犯民呢
呢d叫自相矛盾囉

hungng    發表於 20-3-7 08:05

琥珀宮

daisy17772 發表於 20-3-7 02:34
濫用係其中一個主要原因。

價錢太平, 醫療冇做好 種類 分流。

其實你對當年政府提出減單程證人口,但又比泛民議員反對有咩睇法呢?

侯爵府

wmkcnw 發表於 20-3-7 01:55
好多國家都係要全民醫保,用者自付。佢地公司學校買團體醫保。平時睇醫生,俾藥費和少少墊底費。
唔係佢地 ...

俾10蚊享100蚊service,個個湧去 政府醫院。其實政府唔洗cover咁多。
行到水窮處 坐看雲起時

子爵府

youhello507 發表於 20-3-6 23:42
https://youtu.be/33E2pWD1S90

測試一下真的要3000 USD

其實香港好多野都好好,所以要珍惜!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

上次睇fb動物網頁,有條片係救小動物
有個美國網友話,上次救小動物時咬左一啖,要去睇醫生打瘋狗針,一個月後收單,萬幾蚊港紙

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Paris 發表於 20-3-7 08:01
俾10蚊享100蚊service,個個湧去 政府醫院。其實政府唔洗cover咁多。
我都係咁話。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-3-7 13:52
有個美國網友話,上次救小動物時咬左一啖,要去睇醫生打瘋狗針,一個 ...
好貴呀

我之前去落後地方旅遊,出發前打定一些預防針,其中一支係瘋狗針,我記得幾百蚊咋!

子爵府

我講左唔知有無人信,呢5.6年時間我只是睇左一次醫生。因為發燒。其他傷風感冒,頭痛,我藥房買藥搞掂。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

好恐怖,其實個人覺得美國人幾 friendly, 我憎美國政府政客,但唔憎美國平民

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 20-3-7 13:52
有個美國網友話,上次救小動物時咬左一啖,要去睇醫生打瘋狗針,一個 ...

放下自在

琥珀宮

畀面勳章

mandysio 發表於 20-3-7 04:18
我朋友話,美國大部份人都有醫保,但我唔知佢地要俾幾多。
澳洲就算包睇醫生,有d檢查都要自費。
有時唔係 ...

係大部份人有醫保,但都要俾部份錢,而且有研究話有6500前人係無醫保既

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

huilai88 發表於 20-3-7 14:21
我講左唔知有無人信,呢5.6年時間我只是睇左一次醫生。因為發燒。其他傷風感冒,頭痛,我藥房買藥搞掂。

我都差唔多! 作敏冒都係食粒成葯早d抖就無事! 我對上果次睇醫生都係喉嚨勁痛先睇, 原來係扁桃腺發炎, 嚇死! 醫生話要連續打幾日針, 但因為夾住假日, 我話不如食葯先喇! 一食見效
放下自在

子爵府

回覆 cattz288 的帖子

哈哈原來有同路人。

男爵府

回覆 youhello507 的帖子

在美國睇医生好麻煩,有保險都要排医院个多小時,冇保險找台灣或大陸医生,幾年前收50美元一次唔包藥。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

係美國唔會下下睇醫生,通常自己買藥食。

男爵府

wmkcnw 發表於 20-3-7 02:20
好多係香港人濫用而做成。

小小傷風感冒,柯嘔肚痛,真係休息和飲水,就會好返。

喜歡吃魚生或熱氣嘢,又時時病的人,為健康都應該減少或戒掉,但佢哋好多都唔理,可能錢多或很喜歡看醫生。

男爵府

或者會有人話條片係假的,美國咁好,是被人抹黑的。

首頁

尾頁

跳至