自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

mcmaychan 發表於 20-3-7 21:17
我真係唔識。另外,請問有冇JM知道,响日本大學讀會計,考到日本認可資格,在日本找工作困難嗎?
...

呢個時勢去學門手藝仲好

水晶宮

回覆樓主:

我女本身讀緊大學,不過同時對accounting有d興趣,所以佢大學minor accounting, 另外自己出去考LCCI. 同時又對日文有興趣,又minor 埋咁囉。

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

n2在香港有幾難讀呀?我以前上一年制partime課程就從0讀到大約n2.

不過,想讀會計洗咩讀日文?風馬牛不相關。留返D錢去慢慢考會記師牌好過啦。

別墅

回覆樓主:

我分享我的case, 本身好鍾意日文, 但家人反對我主修日文, 我大學係讀工商管理, 日文係自修(係大學圖書館借書借碟都考到N3, 其實唔難, 唔需要幾萬), 出來做野考完會計師試之後去HKUSPACE讀日文diploma考埋N2. 但真心講出來找工作時僱主只著重看我會計張cert. 日文cert根本不是請人關鍵, 如果去揾做日本公司要求識日文的工作, 人工係高極有限, 同其他國際機構比, 甚至可以話係好低, 而且做日本公司重要職位多數留番比日本人, 所以發展係有限。如果重新要我讀會計和日文二選一, 我都會選會計, 始終香港是金融為主。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 Kittymummy 的帖子

興趣來姐,吾洗去日本讀啦!外語要好,真係要成日聽同講。香港人都吾係個個人普通話都得,我識一些人學左好耐日語,同佢去日本,啞既一樣。會計都係本地進修好。語言未有機會去當地讀下短期課程啦。

首頁

尾頁

跳至