自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

fasola 發表於 20-3-11 13:35
有停課. 新年假有延長.
係確保學童一日一個口罩後, 就復課.

台灣復課復後無大爆發情況

公爵府

tester5 發表於 20-3-11 13:40
台灣和香港比,我仲以為台灣衛生比香港差,社區感染機會更大,但台灣感染個案又真係好少。

另,澳 ...

我都諗住台灣多夜市,容易增加風險
不過台灣街道無咩垃圾,垃圾桶都無

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

台灣人有人情味
佢地雖然1星期得2個口罩
但我相信佢地分享資源方面一定更有愛,不計較

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

香港現時主要是境外傳返香港的,而且康復人數亦比台灣多,香港本土防疫都做得好的。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

apple~y 發表於 20-3-11 14:14
我都諗住台灣多夜市,容易增加風險
不過台灣街道無咩垃圾,垃圾桶都無
...

我對台灣既印象一向麻麻地,以前去台北買書,人多車多,都覺得唔夠香港衛生,但台灣的確人情味濃厚。

但今次疫情,台灣政府又真係控制得唔錯,鄰近地區不斷爆發,佢確診都維持小數。

翡翠宮

apple~y 發表於 20-3-11 14:13
台灣復課復後無大爆發情況

如果台灣復課都無大爆發,香港復課安排,可參考台灣的做法。

男爵府

tester5 發表於 20-3-11 13:40
台灣和香港比,我仲以為台灣衛生比香港差,社區感染機會更大,但台灣感染個案又真係好少。

另,澳 ...
個人衛生差過港人. 係政府跟縱個案同透明度高過香港. 夜晚發現有個澳洲音樂家中左, 本來台灣每日發佈會剛剛完. 政府即刻叫記者返轉頭.

北角佛堂群組, 最初無查到, 亦無公佈. 到第二宗先至講. 好遲.

翡翠宮

fasola 發表於 20-3-11 15:24
個人衛生差過港人. 係政府跟縱個案同透明度高過香港. 夜晚發現有個澳洲音樂家中左, 本來台灣每日發佈會剛剛 ...

其實香港好多專家都好小心,袁教授都晚上12:30係記者會交待青衣03室徹離原因。

不過,聽你咁講,台灣政府都處理得好謹慎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Honey 發表於 20-3-11 11:13
台灣防控新冠肺炎勝過日韓美歐  美媒列台灣8大成功經驗

佢地唔比國內既台灣人返台喎!真係好
放下自在

子爵府

2018復活節勳章

tester5 發表於 20-3-11 15:41
其實香港好多專家都好小心,袁教授都晚上12:30係記者會交待青衣03室徹離原因。

不過,聽你咁講,台灣政府 ...
政府下面個班好出力,上面個班唔落力

禁止訪問

男爵府

2003沙士,中國同香港之後,台灣個案是第三位,香港跟台灣都有著當年慘痛嘅經歷,台灣有政府主持大局把關,香港有市民自己做好本分自保

大宅

https://topick.hket.com/article/ ... 2%E5%B0%B1%E9%86%AB

大宅

台灣復課】台灣中小學首日復課578名學生發燒 教育部長: 發燒學生已安排隔離就醫

侯爵府

回覆樓主:

至少大部份台灣民眾過正常生活,可以返工返學,這也值得我哋學習。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

澳門點都比台灣好啦,台灣總統連自己人民都唔理,做得出咁絕,效果當然好啦

公爵府

littlesister 發表於 20-3-11 16:26
澳門點都比台灣好啦,台灣總統連自己人民都唔理,做得出咁絕,效果當然好啦
...

昨日已有包機返台。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

公爵府

cattz288 發表於 20-3-11 15:43

昨日已有包機返台。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

cattz288 發表於 20-3-11 15:43
邊有咁嘅事?
湖北以外, 照樣返台, 但要14日家居隔離. 跟香港一樣.
湖北係因為大陸已經封城, 所以至要安排包機. 又係同香港一樣.

首頁
12345...6

尾頁

跳至