時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

大家唔好被文宣帶風向, 绝大部份意大利人都感谢中國援助。

hungng    發表於 20-3-19 16:57

大宅

我從來都唔信所謂既相助係無背後目的,外國對中國既相助又好,中國,馬雲對外國既支援又好...甚麼朋友有難,我真係唔信呢套。不過,係呢個時候聰明既都會順應扮下野救左自己國民先

珍珠宮

apgbs 發表於 20-3-19 16:34
武漢肺炎侵襲世界各地,中國政府近日強化大外宣,企圖用官媒和外交系統營造「全球救世主」的形象,卻慘遭義 ...

哦,

盲反中, 真可憐

一地玻璃碎~

珍珠宮

2024年龍年勳章

中國咁衰,咁仲同中國買嘢,唔好買,食自己嘛!

Minniemouse:-P

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

比錢買物資係天經地義的,佢地又唔係窮國家,痴線

珍珠宮

fdfk 發表於 20-3-19 16:51

https://inews.hket.com/article/2590585/【意大利疫情】意大利外長拍片%20感謝中國提供口罩

環球社會熱點
14:51 2020/03/14

意大利外長感謝中國伸出援手,提供口罩,暗斥歐洲盟國未提供同等幫助。

新型冠狀病毒肺炎疫情在意大利迅速蔓延,中國自身疫情亦十分嚴重,不忘向意大利伸出援手,提供口罩、呼吸機等醫療物資。意大利外長迪馬約(Luigi Di Maio)對中國表示感謝,並斥歐洲盟國沒有表達相同的協助意願。

迪馬約在Facebook發短片,對中方表達團結的行為表達謝意。意大利疫情嚴峻,醫療用品供應緊張之際,中國紅十字會提供30噸口罩、心肺呼吸機等物資,貨機周四抵達意大利,助解燃眉之急。

迪馬約稱,中國並派了醫生及冠狀病毒專家,馳援意大利,強調意大利並不孤單,世上有願意幫助意大利的人。

另一方面,德國、法國等歐洲國家,都表明無意出口口罩,迪馬約暗斥歐洲盟國對意大利的幫助,反而有所不及,並指歐洲央行本應出手相助,卻未有這樣做,導致意大利股市暴瀉。

fdfk    發表於 20-3-19 17:45

子爵府

apgbs 發表於 20-3-19 16:34
武漢肺炎侵襲世界各地,中國政府近日強化大外宣,企圖用官媒和外交系統營造「全球救世主」的形象,卻慘遭義 ...

又係「已完」(emoji)(emoji)(emoji)

水晶宮

其實呢個世界。邊個統治都係噉個啦。仲未睇得通睇得透咩你。仲係想自己國家衰!對自己根本冇好處?

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 20-3-19 16:48
中國派300個醫護去意大利,平安回家。

https://www-wsj-com.cdn.amppr ...

睇真D,仲係300個ICU doctor

男爵府

記得吾好用中國製口罩同任何野

水晶宮

畀面勳章

72leelily 發表於 20-3-19 16:49
佢個人意見不代表意大利

係咯,who cares?

珍珠宮

ANGE_FB 發表於 20-3-19 16:38
哦, 難怪佢係 前 通信部長

好衰呀,拮人要害

水晶宮

畀面勳章

fdfk 發表於 20-3-19 16:51

其實唔係好明啲人目的係咩?
3歲細路咩
唔通俾佢文宣講兩講我就話係咩

hungng    發表於 20-3-19 17:18

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 20-3-19 17:01

【共撐意大利】無歐洲盟友相助抗疫 意女孩作畫感謝中國雪中送炭

[size=1.6]
[size=1.6]意大利女孩畫手繪畫感謝中國。網圖

【橙訊】意大利目前是歐洲疫情最嚴重的國家,中國早前派出醫療隊援助意大利,一名意大利女孩奧羅拉(Aurora)為感謝中國,畫了一幅手繪畫,表示要「獻給護士,醫生以及那些從中國來幫助我們的人。希望戰鬥在第一線的他們能夠看到。」

一名18歲女孩歐羅拉(Aurora)畫出自己感謝心聲。整幅意大利地圖,代表中、意兩國的醫護員用盡全力「一起撐住意大利」。白袍上有五星旗的中國醫生以半蹲姿勢,努力扛起意大利的腳。另一名代表意大利的護士,死命頂住意大利的背「不讓他倒下」。

微博帳號微意大利Italy分享這幅畫作被大量轉載。作者歐羅拉來自意大利南部最大城市拿坡里,她留言寫下,「這幅畫獻給護士、醫生以及那些從中國來幫助我們的人。希望戰鬥在第一線的他們能夠看到。」

意大利目前是中國之外確診新冠肺炎人數最多的國家。此前,意大利駐歐盟大使馬薩里(Maurizio Sarri)發表文章,稱意大利需要歐洲的説明,但遺憾的是,沒有一個歐盟國家回應,只有中國作出了回應。

[size=1.6]
[size=1.6]中國醫療隊馳援意大利。圖:人民日報

中國派出醫療隊12日出發馳援意大利,包機裝載31噸醫療物資,包含ICU病房設備、醫療防護用品、抗病毒藥劑、普通健康人血漿、新冠康復者血漿,順利運達意大利首都羅馬。各大社群網站有不少意大利民眾留言,感謝中國在自己危急時刻,願意雪中送炭。

馬薩裡表示,想要戰勝病毒,需要歐洲各國政府和歐盟機構的政治勇氣、遠見和團結,除了國家層面採取措施外,這場危機還需要全球、首先是歐洲作出反應,「這是一場戰爭,我們同時面對兩個敵人:恐慌與自私。

c9709394    發表於 20-3-22 05:59
fdfk    發表於 20-3-19 17:46

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

好心你啦,
貼埋啲台灣文宣黎攻擊中國,
醜唔醜呀

公爵府

Sumyeema1 發表於 20-3-19 17:01

好偉大
忙完中國疫情
又去意大利幫手
真擔心他們休息不夠,抵抗力低感染到就好嚴重
祝福

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ANGE_FB 發表於 20-3-19 16:38
哦, 難怪佢係 前 通信部長

我即時都係咁諗

水晶宮

2024勳章

中國浙江日前剛派了第二支醫療隊去意大利米蘭,不歡迎的話早說啊

象牙宮

2024年龍年勳章

apple~y 發表於 20-3-19 17:14
好偉大
忙完中國疫情
又去意大利幫手

駐意大利美軍,從意大利運乜嘢回美國。

乞衣兜裡………

https://www.defenseone.com/threats/2020/03/us-air-force-flew-half-million-coronavirus-test-kits-italy-tennessee/163879/

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

唔使錢送俾你好唔好?!做人唔好咁貪心啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至