自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好煩我 發表於 20-3-26 14:23
發揮創意嘅一種

難怪香港系今日咁

珍珠宮

最衰上司 性騷擾
最好上司 未遇到,只係比較無禁衰

利申:飲食業

子爵府

回覆樓主:

衰上司:
1. 偏心,偏到出晒面,仲要偏心啲無能力只係得把口的廢柴,但有野就要你做
2. A字膊,有功佢領有鑊你揹
3. 飄忽的對人準則,過份感情用事,無限包容廢人,講緊係做錯野嘅人根本係錯到離譜,但都會予以無限體諒;但你一做錯就鬧到你飛起

好上司
1. 會睇到你有咩長處,加以栽培和俾機會你發揮。
2. 對事唔對人,處事準則一致。善意指出你的錯等你成長,唔會將你的錯拎出來當眾羞辱
3. 真係關心員工所需,明白員工的難處

可悲嘅係,我遇到衰嘅多過好嘅

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

anna59 發表於 20-3-26 13:35
即是話佢個人既本性就系咁

應該係佢本性,一直用假情假意對待身邊嘅人,宜家諗起都有d心寒

珍珠宮

回覆 心中有貓 的帖子

最好嘅:本身有料. 唔會事事落手落腳做, 但會俾清晰指示, 等下屬去發揮. 當然最後會把關睇過先交俾大BOSS, 有事會一力承擔. 心情唔好唔會揾下屬出氣, 相反就算心情好如果下屬無心機做嘢唔聽拍令出咗事, 一樣叫入房鬧.

最差嘅:
無料, 唔肯學唔進步. 難做嘅嘢俾晒下屬做, 自己HEA住過日子.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

公爵府

回覆樓主:

我曾經有個非常好嘅上司,而家喺我個好朋友亦係我好老師。
我第一份工係做佢助手,佢好肯教我點樣做嘢,教我做人,我被人老點佢會幫我出頭,鼓勵我多啲進修對將來會更好,佢好似大姐姐咁,之後佢去咗第二度做,叫埋我過去又升咗我職,雖然而家無再一齊做事,佢仍然會教我好多嘢,我哋仲有聯絡好好感情。

大宅

最好既上司係我第一份工既老闆 (女)
真係當我女咁 生日會買野俾我 間唔時成班同事會去食飯
雖然有時都會好難頂, 但係8/2比, 所以好OK

最差既上司係依家公司既細老細 (女)
煩, 樣樣野都要做到好正, 但其實又係廢
好孤寒 無同情心 樣樣同你計到足
做野手法又痴根, 明明佢心入面已經有想要嗰樣
但永遠唔俾指示, 甚至連要咩都唔同你講, 齋叫你諗
諗完做完俾佢, 佢唔accept, 又叫你做
做足幾次佢先會講返佢一早諗好嗰個版本

好掛住我第一個老細

大宅

青衣為食妹 發表於 20-3-26 13:23
最好同最衰係同一人,我入職初期上司係好好先生,對我及其他人就好似哥哥同妹妹咁,但後期因香港經濟唔好, ...

甘都真係令人心寒

大宅

小平媽媽 發表於 20-3-26 13:27
最好上司知我唔叻文件上,安排我出去溝通同照顧新同事,年尾評分俾我好高,出左1. 5份獎金。到今時今日我無 ...

甘佢真係好好,仲好長情! 同事之間好多resign就唔再聯絡架啦,人在先情還在嗰隻!
甘你衰嗰個真係好賤格喎,要你出醜甘

大宅

polliebb 發表於 20-3-26 13:34
賤上司: 1. 要搞埋佢屋企野例如佢屋企寬頻有問題, 要人CALL師傅即日上去睇, 如果人地唔可以即日上門維修就 ...

賤到甘!私人祕書甘,痴線架!仲要蝕埋自己份糧!甘"度"嘅佢!

甘你宜家真係苦盡甘來!

大宅

mrchuchu 發表於 20-3-26 13:47
我遇過很多好老闆:
鼓勵我讀書,公司比$
會保護下屬

甘你好好彩

大宅

Hailey_Lam 發表於 20-3-26 14:31
最衰上司 性騷擾
最好上司 未遇到,只係比較無禁衰

甘賤,可以投訴啦去到甘!!

大宅

世事無常 發表於 20-3-26 15:37
我曾經有個非常好嘅上司,而家喺我個好朋友亦係我好老師。
我第一份工係做佢助手,佢好肯教我點樣做嘢,教 ...

羨慕

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

心中有貓 發表於 20-3-26 12:47

好上司
我上年情緒不好~成日發佢脾氣~做野又大矇~成日做錯野~上司竟然比高分Appraisals, 我好疚

瑪瑙宮

好的上司: 果時公司細無咁多工作量, 我唔識打中文, 佢比左本書我睇, 返工時間一路睇一路練習, 就學識打中文. 咁因應公司發大左, 要提升人做秘書, 佢又比左機會我.

好衰的上司就無, 只係出招等我自己辭職唔使賠比我, 咁都係頂頭要佢做野佢不得不做, 又唔怪得佢.

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

暫時遇過
最好上司: 飲飲食食入公數,問我想食咩,車我去食
最差上司: 準時收工會黑面,反口覆舌,斤斤計較,放工至叫你做野即日交,但佢又唔係當日睇。工作包括幫佢女做功課(雖然唔係我做)!

大宅

唔好煩我 發表於 20-3-26 13:16
好上司係比下屬發揮

無咁好嘅上司係要下屬跟自己果套同方法做

不算衰了。最衰俾鑊你揹,功自己拿曬

大宅

回覆樓主:

我自己呢,遇過最好上司係,我做靚妹時只識玩,做野唔算好認真,比一個做野好認真嘅上司話我,問我係米想繼續甘落去。。我當堂比佢鬧醒左!做野認真起嚟,我好多謝佢

仲有另一個,對我好好,有同事蝦我會的佢入房狠狠教訓,問佢嘅野又教到我,公私分明,有時ot仲一齊落去飲杯嘢上嚟先再大家一齊返公司繼續併博,我都好懷念嗰段日子。。到宜家冇做同事10幾年,仍有聯絡,生日又記得我!

大宅

kekawai 發表於 20-3-26 17:53
暫時遇過
最好上司: 飲飲食食入公數,問我想食咩,車我去食
最差上司: 準時收工會黑面,反口覆舌,斤斤計 ...

甘個上司好cheap 唔比人收工痴線

大宅

回覆樓主:

衰上司:
成日點條黑路你行( 所以要好小心,要自己執生)
有鑊氣嘅時候,唔會問清楚,仲踩多你兩腳
欺善怕惡, 工作分配唔公平, 好恰嘅人就做多啲
雙重標準, 同埋一時一樣, 叫你做plan A,跟住隔左一段時間問點解你做Plan A, 唔做Plan B
個人小心眼, 好迂腐

好上司:
會鼓勵你去讀書, 會真心幫你
大家有傾有講, 唔明嘅嘢佢會教你
就算走咗做reference check,都寫得你好好

不過咁耐以嚟遇到嘅好上司真係唔多

首頁

尾頁

跳至