時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

唔緊要啦,佢講咩都無所謂,反正可能過兩日又道歉,大家唔駛咁上心

複式洋房

回覆樓主:

他是yc,

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

叫帶口罩、唔食野味,
非常正確有什麼問題,
跟黃、藍C有什麼關係

水晶宮

HKITMan 發表於 20-4-6 18:28
中國中央政府果斷改善地方政府效率並付出極大代價先封城成為世界模範成功控制疫情為各國提供成功方向他隻字 ...

咁豬牛羊雞鴨鵝都有生命喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

mei524 發表於 20-4-6 19:15
叫帶口罩、唔食野味,
非常正確有什麼問題,
跟黃、藍C有什麼關係 ...

其實無問題,如要勸喻市民唔好食嘢味,唔駛刻意用(國與國)比較性,誘導思考。

珍珠宮

回覆樓主:

食野味又真係惡習,應該要改,中國都禁止買賣野味了,相信今次之後,各國都會嚴正處理食野味問題。

男爵府

回覆樓主:

日本人食要鯨魚( 已有咁多魚可以食),倒幅射物落海,佢見唔到嗎?

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mei524 發表於 20-4-6 19:15
叫帶口罩、唔食野味,
非常正確有什麼問題,
跟黃、藍C有什麼關係 ...

你講得好啱,不過唔知關德國同日本咩事
總有離別的時候

琥珀宮

回覆樓主:

佢呢番言論最偏差係讚德國與日本,要知中國係第一個國家證實新冠肺炎,冇前經歷,要從中摸索,點似德國與日本,爆發時已有中國經驗,起碼測試劑變成現貨。如果佢話比起歐洲,德國做得較好,咁講就公平好多。至於日本,疫情咪一樣擴大,預明或後天首相都出緊急事態宣言。

係呢個時候,講呢啲說話,根本係廢話,幫唔到忙,仲令人心煩。

珍珠宮

BK Milk勳章

HKITMan 發表於 20-4-6 18:28
中國中央政府果斷改善地方政府效率並付出極大代價先封城成為世界模範成功控制疫情為各國提供成功方向他隻字 ...

佢跟美國模式 ⋯ 真正嘅專家唔係指責別人,希望佢認真做實事

男爵府

lalalumlum 發表於 20-4-6 18:51
已有「豬牛羊雞鴨鵝食」但仍要食其他動物,於是將很多野生動物聚集,令牠們的病毒互相交叉感染,出現基因 ...

咁蛇田雞乳鴿鱷魚食唔食得?香港人食嘅嘢外國人會覺得好癲。

我都反對食野生動物,應該立法規管。但而家疫情全球流行,都唔只係食野生動物造成。

大宅

vet 發表於 20-4-6 18:34
好大膽 不怕被消失
佢唔使返大陸!?

如果禁易講幾句就被消失,香港有200萬+1的人消失喇,唔好人云亦云。講返啲正常的有理據的說話仲好喇

珊瑚宮

BK Milk勳章

如果德國防疫意識好,就唔會有10萬人以上確診啦

子爵府

大陸人玻璃心到呢, 講事實唔得? 。

【新冠肺炎】從食野味到深圳禁食貓狗:對自然不敬 災難遲早發生.

篇野大陸人自己寫架.

最後更新日期:2020-03-20 07:40
深圳可能要成為內地第一個禁食貓狗的城市了。近日,深圳發布了《深圳經濟特區全面禁止食用野生動物條例(草案徵求意見稿)》,面向大眾徵求意見。條例中明確指出,禁止食用用於科研試驗、寵物飼養等非食用用途的動物及其製品。貓與狗,以及人類飼養的所有寵物,都在禁止食用之列。一旦《條例》通過,那麼這將是內地第一次從法律層面,明確規定禁止食用寵物。這對每一位「鏟屎官」,以及所有愛護小動物的人而言,無疑是個大好消息!

食用貓狗肉 有巨大的潛在風險

可能有人會奇怪,為甚麼在禁食野生動物的同時,要禁食貓狗?其實,從安全角度來講,禁止食用貓肉和狗肉是一個極為正確的舉措。

中國肉類協會副秘書長高觀之前接受官媒《新華社》記者採訪時明確表示,中國並不存在「肉食用犬」這樣一個養殖行業。而且根據國務院食品安全辦所發布《關於犬類屠宰許可和監管問題的覆函》(食安辦函[2015]25號)來看,目前世界動物衛生組織和絕大多數國家均沒有犬類屠宰檢驗檢疫的相關規定或要求,中國也尚無明確的肉用犬種。

市場上銷售的犬類,基本以個人散養為主,來源複雜,而且還有不法分子毒犬盜犬的現象。被盜的狗狗們,就擠在這些能把自己骨頭折斷的籠子裡,然後被運往交易市場。而且之前深圳某個屋苑,就發生過毒狗事件。

一名男子專門往花草叢裡扔含異煙肼的毒香腸,部分居民的愛犬因為誤食,最後被毒死。而異煙肼這種毒物,對人的身體也有危害。食用狗肉,本身就是一件風險極高的事情,因為你根本不知道,那些被人端上餐桌的野生動物們,身上到底有沒有攜帶病毒。試想一下,如果被中毒的狗狗們被不法人士盜走,然後流通到狗肉市場上販賣,或許又是一場新的災難!

從03年的沙士(SARS),到19年的新冠肺炎(俗稱武漢肺炎)疫情,人類攻擊的對象從果子狸換成了蝙蝠。可災難的起源並不是那隻果子狸,也不是那隻蝙蝠,而是一個個抱有僥倖心理,貪圖新鮮,對自然缺少敬畏之心的人。如果這樣的行為再不及時制止,那麼下一場災難的發生,不過是時間的問題。

https://www.hk01.com/%E8%A1%8C%E ... 9%E7%99%BC%E7%94%9F

子爵府

smartcash 發表於 20-4-6 19:24
日本人食要鯨魚( 已有咁多魚可以食),倒幅射物落海,佢見唔到嗎?

中國外交部常言道:“反對一切外國勢力粗暴干涉我國內政。"

你而加叫個書生出聲干涉他國內政?

你不如問習總點解唔出聲 ?

公爵府

vet 發表於 20-4-6 18:34
好大膽 不怕被消失
佢唔使返大陸!?

香港甘多人燒國旗都未消失?佢點解會?你想佢消失?

男爵府

回覆樓主:

歐洲人亦食鹿, 食馬, 食兔, 難道歐洲人就食乜都得?!
佢哋一樣有狩獵, 打野生動物同飛禽來食, 袁教授又唔講!

子爵府

annaliu1989 發表於 20-4-6 19:59
如果禁易講幾句就被消失,香港有200萬+1的人消失喇,唔好人云亦云。講返啲正常的有理據的說話仲好喇
...
香港人尚算有言論自由,其實言論自由唔駛直接由大陸出面打壓, 而係靠一班小粉紅,藍C大媽大叔,五毛不斷在網上發動攻擊, 抵毁。

袁教授只係敢言少少,就俾一班BK大媽追擊。

子爵府

beehoneybee 發表於 20-4-6 19:08
人類是雜食動物。
都係個句,請盡可能食少D肉類。

首頁
12345...6

尾頁

跳至