單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

happyikk 發表於 20-6-9 22:19
我真係唔想再對住我個女!我可以點算!

佢能夠做到你女兒,證明你地有綠。你想佢將來有好嘅生活,就應該鼓勵佢,小朋友係無辜㗎,佢都唔想你唔開心、唔要佢,我相信佢心入面都好愛你同感激你!加油(emoji)(emoji)!

大宅

其實現在的教育相對以前我的小二程度已經深了好多, 孩子還好細啫, 不用太緊張, 問問自己想孩子有個開心的讀書童年, 還是要個不快樂的童年?? 孩子要建立自信心, 咁細就無晒自信, 就唔會再積極去做, 多一點讚賞, 做得俾昨天好小小就讚賞, 自然覺得你肯定佢就會做好小小, 不要太強迫, 每個小孩資質都不同, 最重要係唔學壞, 孝順你我估你是最開心, 相反讀書係頭十名, 但唔孝順又唔會同你溝通, 有咩用呢??

禁止訪問

大宅

alice_lazy 發表於 20-8-11 16:52
你都幾得意, 咩都係你你你, 責任往外推,
根本由頭到尾都係你自己揀, 男人係你自己揀, 生小朋友又係你自 ...

邊夠你幸福人妻有人愛錫有人照顧唔使捱(emoji)

禁止訪問

複式洋房

單親從來唔係問題噶根源;「蠢」都唔係睇點做功課就可以定義;生活本來就唔易,調整媽媽的自己噶心態好重要,祝福!

大宅

happyikk 發表於 20-4-7 17:11
小朋友二年班,學野好慢,做功課又慢,我又無錢請補習,依家日日係屋企做一頁功課做一個鐘,教極都重覆做錯 ...

搵社工?會唔會小朋友學習障礙?

複式洋房

回覆 happyikk 的帖子

仔仔嗎? 我都有個仔, 升小四, 但唔醒目, 讀書又唔叻, 今日教完佢聽日又唔記得左, 但我已經習慣左, 試下唔好鬧佢咁多,欣賞佢多D, 佢讀書唔叻, 但肯定好乖, 因為只有一個媽媽錫, 你唔愛佢, 冇爸爸愛架啦, 堅持!!!!!俾心機呀!!!!!!

男爵府

唔好咁啦,嚇親佢,人人資質唔同,而家小學啲嘢係又深、又多、又難,如果佢真係聽極都唔明,試下降低要求,唔使佢明哂,做咗就得,呢排放低要求,你同佢都抖一抖先,慢慢嚟跟到幾多幾多

大宅

小朋友二年班,學野好慢,做功課又慢,我又無錢請補習,依家日日係屋企做一頁功課做一個鐘,教極都重覆做錯 ...

我的大少都係,測試考試成日唔合格,其實單親的未必蠢,反而係因為單親,小朋友更想依賴你,因擔心失去你,表現更緊張,越嚟越做唔好。小朋友讀書天資係註定,若讀書唔叻,由得佢,而家生活咁苦,未來香港環境仲差,不如趁佢仲細,俾果開心童年好過,至少大咗都有美好回憶。

大宅

manwai11 發表於 20-11-22 01:13
我的大少都係,測試考試成日唔合格,其實單親的未必蠢,反而係因為單親,小朋友更想依賴你,因擔心失去你 ...

哎,我嘅錯已令我個囡嬲左我唔再理我,佢爸爸報警告我虐兒,現已無佢爺嬤湊,佢唔再理我,佢話重嬲我唔想見我,不過返去佢爺嫲度佢會開心啲,因可以日日玩無人迫佢學習,繼續考包尾。。。

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

放鬆d啦!我唔明你蠢嘅定義係乜野,如果覺得係學習遲緩,建議你帶小朋友去做評估,補習方面有d社企係有免費補習嘅,都可以搵下。加油呀!要向好果方面諗,不妨搵下小朋友有咩優點值得你去欣賞

首頁

尾頁

跳至